22 Sty 2011, 10:40
Jeździłem Mondeo MKII 1.8 TD 90 KM kilka ładnych lat toteż na jego temat się wypowiem.
W cenie do 9 tyś to jedna z lepszych możliwych opcji - bardzo ładnie wyglądające wnętrze, bogate wyposażenie standardowe praktycznie każdego egzemplarza, dobre i trwałe zawieszenie, silnik z początkowych okresów produkcji miał wadę fabryczną w postaci pękających wcześnie pasków rozrządu i pękających głowic. W 96r wadę poprawiono a okres między wymianami paska znacznie wydłużono więc szukaj egzemplarzy z lat 98-99 bo w podanej kwocie da się znaleźć.
Co do wad to tak: łożyska tylnych kół, silnik nie jest jakoś nadzwyczajnie ekonomiczny, gumy stabilizatora przedniego szybko się wyrabiają ale kosztują 30 zł za komplet dobrej jakości zamienników i wymianę możesz przeprowadzić spokojnie u siebie w garażu. Silnik nawet nie najgorzej radzi sobie z tym samochodem, ale rakietą nie jest. Ja bez remontów zrobiłem nim 400 tyś.
Części śmiesznie tanie, ogólnodostępne, konstrukcja już niemłoda ale prosta i mało kłopotliwa. Ludzie piszą że rdza zjada Fordy a u mnie do końca były dwa małe ogniska na prawym progu i prawym nadkolu - pamiątka po wgnieceniu na parkingu pod supermarketem. Z resztą jak się dba tak się ma. Rozrząd co 100 tyś km, olej co 10 tyś km i tego radzę przestrzegać.
Vectra B też jest ciekawą propozycją, tyle że jedyny silnik diesla jaki można polecić to 1.7 od Isuzu - ekonomia, bezawaryjność i prosta konstrukcja w jednym. Tyle że osiągi mizerne. W silnikach konstrukcji opla (zwłaszcza 2.0 DTI 101 KM) padają pompy po ok 200 tyś realnego przebiegu - niestety potwierdzone autopsją.
Ale Tobie na takie przebiegi diesel się kompletnie nie opłaca - nie dogrzejesz go, będzie palił dużo i zacznie się sypać.