Bmw 318 - Mondeo mk2 - Vectra B

22 Sty 2011, 10:14

Witam mam taki problem bo zamierzam kupić auto do 9 000 i nie wiem co wybrać na oku mam
Bmw 318 tds 90KM,
Mondeo mk2 1.8 TD 90KM
Vectra B 2.0 DTI 16V 101KM
Myślę że do 9 000 nic lepszego nie dostanę ale jeśli ktoś ma inne ciekawe autka za te pieniążki to na pewno zerknę.
Mareve
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: gw

22 Sty 2011, 10:30

Jakie robisz przebiegi i na jakich odcinkach?
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

22 Sty 2011, 10:37

Raczej jeżdżę tylko po mieście zazwyczaj są to krótkie odcinki 4-10km
Przebieg myślę że nie więcej niż 10 000 rocznie
Mareve
Początkujący
Awatar użytkownika

22 Sty 2011, 10:40

Jeździłem Mondeo MKII 1.8 TD 90 KM kilka ładnych lat toteż na jego temat się wypowiem.
W cenie do 9 tyś to jedna z lepszych możliwych opcji - bardzo ładnie wyglądające wnętrze, bogate wyposażenie standardowe praktycznie każdego egzemplarza, dobre i trwałe zawieszenie, silnik z początkowych okresów produkcji miał wadę fabryczną w postaci pękających wcześnie pasków rozrządu i pękających głowic. W 96r wadę poprawiono a okres między wymianami paska znacznie wydłużono więc szukaj egzemplarzy z lat 98-99 bo w podanej kwocie da się znaleźć.
Co do wad to tak: łożyska tylnych kół, silnik nie jest jakoś nadzwyczajnie ekonomiczny, gumy stabilizatora przedniego szybko się wyrabiają ale kosztują 30 zł za komplet dobrej jakości zamienników i wymianę możesz przeprowadzić spokojnie u siebie w garażu. Silnik nawet nie najgorzej radzi sobie z tym samochodem, ale rakietą nie jest. Ja bez remontów zrobiłem nim 400 tyś.
Części śmiesznie tanie, ogólnodostępne, konstrukcja już niemłoda ale prosta i mało kłopotliwa. Ludzie piszą że rdza zjada Fordy a u mnie do końca były dwa małe ogniska na prawym progu i prawym nadkolu - pamiątka po wgnieceniu na parkingu pod supermarketem. Z resztą jak się dba tak się ma. Rozrząd co 100 tyś km, olej co 10 tyś km i tego radzę przestrzegać.

Vectra B też jest ciekawą propozycją, tyle że jedyny silnik diesla jaki można polecić to 1.7 od Isuzu - ekonomia, bezawaryjność i prosta konstrukcja w jednym. Tyle że osiągi mizerne. W silnikach konstrukcji opla (zwłaszcza 2.0 DTI 101 KM) padają pompy po ok 200 tyś realnego przebiegu - niestety potwierdzone autopsją.

Ale Tobie na takie przebiegi diesel się kompletnie nie opłaca - nie dogrzejesz go, będzie palił dużo i zacznie się sypać.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

22 Sty 2011, 10:42

Mareve napisał(a):Raczej jeżdżę tylko po mieście zazwyczaj są to krótkie odcinki 4-10km
Przebieg myślę że nie więcej niż 10 000 rocznie

To zapomnij o dieselu, zwłaszcza z turbiną.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

22 Sty 2011, 10:47

Właśnie miałem wcześniej vectre a 17 td isuzu i powiem że spalanie było w granicach 5l ale zaczęła się sypać pompa wtryskowa i niestety musiałem sprzedać.Dlaczego zapomnieć o dieslu ?
Mareve
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bernd Rosemeyer - legenda sportów motorowych
    Przed 75 laty zginął Bernd Rosemeyer, jeden z najlepszych kierowców wyścigowych w całej historii sportów motorowych. 28 stycznia 1938 roku, niespełna 28-letni kierowca poniósł śmierć w wypadku, do którego ...

22 Sty 2011, 10:52

Bo diesle są do dłuższych tras a nie króciutkich odcinków.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

22 Sty 2011, 10:57

Mareve napisał(a):Właśnie miałem wcześniej vectre a 17 td isuzu i powiem że spalanie było w granicach 5l ale zaczęła się sypać pompa wtryskowa i niestety musiałem sprzedać.Dlaczego zapomnieć o dieslu ?

Ile miałeś realnego przebiegu w tej Vectrze? Pompę w tych konstrukcjach regeneruje się w kwocie 400-500 zł. Jeśli reszta silnika była ok to raczej oddałbym do regeneracji bo nigdy nie wiesz do końca jaki kupisz samochód, w jakim stanie itd. Tak czy inaczej - w silniku 2.0 DTI regeneracji/wymiany pompy nie unikniesz. Znam kilka osób które mają kilka lat te samochody i niestety na pompę wszyscy narzekają.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Sty 2011, 10:58

Mareve napisał(a):Właśnie miałem wcześniej vectre a 17 td isuzu i powiem że spalanie było w granicach 5l ale zaczęła się sypać pompa wtryskowa i niestety musiałem sprzedać.Dlaczego zapomnieć o dieslu ?

No i musiałeś sprzedać, a normalna osoba by to zrobiła i jeździła dalej, bo po prostu na paliwie by oszczędziła 5x więcej, a Ty nie.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

22 Sty 2011, 12:16

No i musiałeś sprzedać, a normalna osoba by to zrobiła i jeździła dalej, bo po prostu na paliwie by oszczędziła 5x więcej, a Ty nie.

dokładnie kiedyś w dieslu tez padła mi pompa koszt regeneracji 300zł ale auto odżyło i zaczęło mniej palić lepiej odpalać itd jezdziłem jeszcze przez długi czas potem sprzedałem i nowy właściciel też ma spokój także pompy lubia padać bo jest w nich dość wysokie ciśnienie ale lepiej zrobić i mieć długo spokój
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

22 Sty 2011, 13:59

ja już robiłem raz i z robota zapłaciłem 800 zł i do tego cały spód był pordzewiały i progi zaczynały.

[ Dodano: 22 Styczeń 2011, 14:00 ]
a to może jak się diesla nie opłaca to w gazie coś?
Mareve
Początkujący
Awatar użytkownika

22 Sty 2011, 14:05

W gazie za 9 tyś to może Leganza 2.0 lub Peugeot 406 1.8.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Sty 2011, 14:09

daewoo raczej odpada a może ktoś miał Peugeot jakieś opinie?ile pali w gazie?jak części ?
Mareve
Początkujący
Awatar użytkownika

22 Sty 2011, 14:35

ja mam Peugota 406 do sprzedania ,kombi pb/lpg ,kupiłem żonie na jej okrągłą rocznicę urodzin i kurcze nie chce go bo za duży bo wcześniej jeździła clio ,teraz koleżanka z pracy kupiła Megankę Scenika i chce też takiego brr.. jak coś to na priva zapraszam
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2014

22 Sty 2011, 17:12

a ktoś może wie co bardziej się opłaca na krótkie odcinki diesel czy gaz?
Mareve
Początkujący
Awatar użytkownika