BMW 320 v MK3

23 Paź 2010, 22:36

dziwne starcie, ale zastanawiam się co lepsze mk3 czy trochę starsza 320??
jeśli chciałby ktoś napisać coś głownie porównując ekonomię utrzymania( serwis, spalanie, częste usterki) będę wdzięczny i jak kupię dam się przejechać :mrgreen:

Dodano: 23 Październik 2010, 23:39
np:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do Autotrader wygasł]
filipo77
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

23 Paź 2010, 23:05

Osobiście zdecydowanie polecam forda mondeo :smile: serwis w bmw jest wiele droższy niż forda. Sam jeżdzę fordem S-maxem i serwisowanie mnie nie wykańcza :mrgreen:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

24 Paź 2010, 07:43

Serwisy Forda i Opla należą do najbardziej przyjaznych klientowi.Tak, racja z tym BMW,do auta ogólnie nie można się przyczepić,niestety koszty serwisowania,wymiany elementów zawieszenia są znaczne,gdyby nie to :evil: Trudno byłoby znaleźć konkurenta.FORD tak,tylko nie ze skrzynią tip-tronic,lepszy byłby silnik 130 konny(podobne zużycie paliwa),tylko ta skrzynia mnie odrzuca,poza tym MONDEO to bardzo dobry zawodnik,ciężko jest się do niego przyczepić.Naturalnie bardziej rozsądnym wyborem, są jednostki benzynowe(1.8 125KM oraz 2.0 145KM).
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

24 Paź 2010, 10:18

E46 nie ma wielowahacza z tyłu, Mondeo ma. Wcale BMW nie wyjdzie drożej w utrzymaniu, mnóstwo części używanych, mnóstwo zamienników, w Fordzie jest z tym gorzej. Serwisowane oba w ASO to faktycznie BMW może wyjść nieco drożej, na zamiennikach - wątpię. Ja bym brał E46, lepsze auto. Chyba, że zależy Ci na wielkości - tutaj Mondeo wypada dużo lepiej.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

24 Paź 2010, 11:46

Mój znajomy też tak myślał,jest mechanikiem w ASO Mercedesa,teraz pozbywa się tego BMW,chociaż sam sobie go serwisuje.Tanie zamienniki wytrzymują kilka tysięcy km,BMW nie zadowoli się niczym, poza np.wahaczami z najwyższej półki a one kosztują :!: Gdyby nie nasze drogowe wyd....ska nie byłoby problemu,nie należy zapominać,że uczestnicy rajdu Paryż-Dakar unikają naszego kraju,podejrzewam,że przez te drogi u nas :mrgreen: .
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

24 Paź 2010, 21:08

Dlatego nie kupuje się tanich zamienników, tylko te najlepsze.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

26 Paź 2010, 16:44

Lepsza zarówno pod względem wizualnym jak i mechanicznym jest mk3,przynajmniej takie jest moje zdanie. Chodzi mi głównie o praktyczne serwisowanie i dostęp do częsci.
AutaCarmann
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

26 Paź 2010, 19:24

Ja bym wybrał BMW . Miałem 6 BMW zaczynając od e36 , kończąc na nowym X3 . I powiem szczeże że żadna mnie nie zawiodła . Elementy zawieszenia wytzrzymawały naprawde dobrze . Jedyna poważna usterka spotkała mnie w e39 530d gdyż padł mi automat . Z resztą nie miałem żadnych problemów . Strasznie szybko mi sie tarcze i klocki wycierały . Ale to przez styl mojej jazdy . Pozatym Mondeo nigdy nie dorówna BMW pod względem prowadzenia .
Kris
kris11kris12
Początkujący

Miejscowość: Słupsk
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel Astra 2.0Di
Silnik: 2.0Di 82km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

26 Paź 2010, 21:44

AutaCarmann napisał(a):Lepsza zarówno pod względem wizualnym jak i mechanicznym jest mk3,przynajmniej takie jest moje zdanie. Chodzi mi głównie o praktyczne serwisowanie i dostęp do częsci.

Bzdura.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika