BMW 320d czy Mazda 6

13 Mar 2011, 23:09

Witam

Jestem posiadaczem Audi A4 Avant 2004 1.9TDI i powoli się przymierzam do kupna innego auta. Byłem przekonany, że następnym samochodem też będzie Audi, jednak wyczytałem, że silniki 2.0TDI produkowane 2005-2008 to jakaś porażka.
Dlatego rozglądam się za innymi markami.
W grę wchodzą BMW 320d M 177KM roczniki 2007-2008 (z salonu BMW w UK z roczną gwaracją i przebiegiem ok. 50-60kkm).
Drugą opcją jest Mazda 6 Sport 2.2 180KM rocznik 2010 z przebiegiem okolo 20kkm z dwuletnią gwarancją.

Auto chcę trzymać 4 lata. Czynnikiem najważniejszym jest awaryjność. Które z tych aut jest mnie awaryjne?
Czy ewentualne naprawy w BMW są dużo droższe niż w Maździe czy Audi?

Proszę doradźcie.
Pozdrawiam
Daniel
deha
Nowicjusz

Miejscowość: UK

14 Mar 2011, 11:30

Audi ma taką zaletę (dla niektóych wadę ;) ) że to praktycznie jest VW Passat, więc części zamiennych masz mnóstwo, dzięki czemu są tanie. Samo A4 jest też bardzo popularne, więc blachy i kilka dekoracyjnych elementów które je różni od Passata też mają przyzwoite ceny.

Mazdy mają dobre opinie (to najmniej awaryjna marka wg wielu rankingów), ale ich wadą są części i ich ceny - jeszcze do niedawna Mazdy nie było oficjalnie w Polsce, samochód też nie jest tak popularny jak A4/Passat, więc ceny niektórych części są wysokie a dostępność zamienników kiepska.

BMW też dobry wybór, możliwe nawet że ceny części będzie miało zbliżone do Mazdy - aż tak dokładnie to nie wiem, podpytaj się najlepiej użytkowników tych aut :)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

14 Mar 2011, 14:44

ACSznycel napisał(a):ale ich wadą są części i ich ceny - jeszcze do niedawna Mazdy nie było oficjalnie w Polsce, samochód też nie jest tak popularny jak A4/Passat, więc ceny niektórych części są wysokie a dostępność zamienników kiepska.

problem znika.

Mam taka 6tke z '10 tyle ze 2.0 diesel. ceny przegladow typowe dla auta tej klasy. ogolnie mowiac fajne, sprezyste zawieszenie, ciekawy design i niezawodnosc(o ile mozna o niej mowic w niespelna polrocznym aucie).
Jednakze e90 to tez bardzo dobry wybor. w tym roku wchodzi nowa trojka, wiec plusem 6tki moze byc to ze wciaz bedzie swieza. BMW bedzie mialo lepsze materialy w srodku. i tak w kolko. przejedz sie, ocen, wybierz to co Ci sie bardziej podoba. i tak i tak bedziesz zadowolony :wink:
ciekawostka: e90 i poprzednia M6(chyba w benzynowych silnikach) zajmuja czolowe pozycje w rankingu Auto Bilda po 100kkm, a skoro zamierzasz autem jezdzic 4 lata pokonasz pewnie zblizony przelot. AB zrobil juz tez test nowej 6tki na tym dystansie ale niestety nie mialem okazji poznac wynikow, moze ktos wrzuci screen'a
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

14 Mar 2011, 20:20

dzięki za podpowiedzi...

dzisiaj przejechałem się M6. fajne autko, silnik i moc dają radę
odwiedziłem też salon BMW. Trójka Touring trochę mała,
ale obok stała Piątka no i moja żona się w nim zakochała.

Jednak mnie przerażają koszty utrzymania takiego auta.
deha
Nowicjusz

Miejscowość: UK

16 Mar 2011, 19:06

Koszt serwsiu BMW i Audi jest bardzo podobny, więc dlaczego w Audi Cię nie przerażaa a w BMW przeraza?
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najbardziej ekonomiczne SUV-y
    Specjaliści z amerykańskiej organizacji Consumer Reports po raz kolejny wzięli pod lupę paliwożerność SUV-ów i wybrali najbardziej oszczędne auta z tego segmentu. Wszystkie przetestowane przez Amerykanów egzemplarze ...