Taksówka do 22 000zł

11 Mar 2011, 19:47

Witam, chciałem prosic o pomoc przy wyborze auta. Samochód musi spełniac wymienione niżej cechy:

- Sedan ( KOMBI ODPADA)
- Duże i przestronne
- Benzyna + Gaz, ewentualnie mocny diesel
- Auto powyżej 125KM
- Manualna skrzynia biegów

Mile widziane opinie samochód:

- Volskwagen Passat (B5, B5 fl)
- Audi A6 (c5)
- Mercedes-Benz E - Class (w210)
- BMW 5 (e39)
- Ford Mondeo (mk III)
- Opel Omega (B)
- Opel Vectra (C)

Z góry dziękuje za pomoc!
TaxiOsobowe
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

11 Mar 2011, 19:58

Dla mnie najlepszym wyborem będzie ford mondeo mk3 z silnikiem 2.0 145ps. Silnik ten bardzo dobrze znosi lpg, i jest bezobsługowy (rozrząd na łańcuchu, wysoka trwałość)
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa

11 Mar 2011, 20:49

Ja bym myślał o Mercedesie lub Omedze. Auta najprzestonniejsze i na Taxi dobry wybór. Sam mam tak że jak stoją obok 2 Taxy to siadam do wygodniejszej.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

11 Mar 2011, 21:25

Takich klientów co wsiadają do taxi na podstawie samochodu jest nie wielu w porównaniu do ogólnej ich liczby(ja na przykład wsiadam do tej gdzie widzę jakiegoś młodszego kierowce, a nie starego policjanta co nie ma pojęcia o jeździe a robi jako taksiarz, dla zabicia czasu-tak na marginesie). Ja również polecam forda mondeo auto jest wygodne i przestronne, jak na taxi to tylko LPG, dużo jazdy po mieście częste zapalanie i gaszenie-diesel nie jest dobrym wyborem. Mondeo 2,0 będzie już w dość młodym roczniku bez problemu rdzewiejących rantów drzwi. Jazda tym autem to czysta przyjemność. A i w trasę dłuższą nadaje się jak najbardziej. Bajery typu podgrzewane fotele, przednia szyba(rano), itp będą również mile widziane, zawieszenie dość trwałe i dobre do jazdy.
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

11 Mar 2011, 21:37

A jak dzwonisz po taxi i nie masz wyboru kierowcy?
Ja u siebie w mieście dzwonię do korporacji z samymi Mercedesami bo wiem że nie przyjedzie jakies małe auto.
fiko7
Stały forumowicz

11 Mar 2011, 22:07

Mi osobiście obojętne czy przyjedzie e-klasa czy polonez bo jadę za max 30 złotych raz na rok. A co do mercedesów zaobserwowałem niepokojący trend, że coraz więcej na taxi jest mercedesów klasy A, także można się naciąć z mercedesem czekając na okularnika a tu zajeżdża a-klasa. Nie mówię, że okularnik to zły wybór ale będzie już bardziej przetyrany niż ford, raz że starszy, a dwa mondeo kupisz od 1 właściciela w Polsce a mercedes raczej nie(a liczmy się z tym że te mercedesy to już nie to co w124- i wzorem trwałości nie są ale NIE mówię, że złe)
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

11 Mar 2011, 22:54

To ja u siebie w mieści nie widziałem na Taxi ani A klasy ani B klasy, a jak zobacze to dzwoniąc napewno poproszę żeby poniżej C klasy nie przyjeżdżał bo jak płacę to nie chce się cisnąć.
fiko7
Stały forumowicz

11 Mar 2011, 23:06

fiko7 napisał(a): u siebie w mieści nie widziałem na Taxi ani A klasy ani B klasy

A Hyundaia Atosa widziałeś? :mrgreen: Po Bydzi kiedyś śmigał na taryfie :P
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

11 Mar 2011, 23:09

Też nie. Najgorsze co widziałem to Logan i Polo.
fiko7
Stały forumowicz

12 Mar 2011, 11:35

A jakie osiągi ma Mondziak 2.0i 145km? Jakie przyśpieszenie?
TaxiOsobowe
Nowicjusz

12 Mar 2011, 11:46

Mówicie, ze dużo Mercedesów na Taxi bo to są dobre auta. Ja bym polecał mercedesa z silnikiem 2,7CDi lub 2.9TD. Są dość ekonomiczne a zarazem nie tak mułowate. 2,7CDI można nazwać juz demonem :P Jakby kolega podrzucił jakieś linki z Mercedesami jakie ma na oku to powiem co i jak doradzę :)
bartek4334
Początkujący

Miejscowość: KMP

12 Mar 2011, 12:14

Diesel:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Benzyna:

TaxiOsobowe
Nowicjusz

12 Mar 2011, 14:40

Śmiało mogę polecic Audi A6 c5 z silnikiem 2.8 w gazie. Świetny samochód dobre osiągi, niezbyt duże spalanie. Na taksówkę myślę że jest ok.
przemekostry
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

12 Mar 2011, 18:27

1. Nie wygląda najgorzej, ale przebieg jest na pewno większy, miał jakąs przygodę z przodu i ogólnie ze zdjęć nic więcej nie widać.
2. Z przodu i z tyłu miał przygodę więc odpada.
3. Dosyć ładny egzemplarz tyle, ze do rejestracji. Z przodu lewa lampa ma połamany uchwyt nie wiedzieć dlaczego, ale się zdarza. Zderzak z przodu lekko połamany, ale to standard i z tyłu klapa była wymieniana. Przydalby się nr VIN do zweryfikowania.
4. Bez komentarza odpuść sobie.
5. Po przejściach, ale nie najgorszy :P
6. Za dużo ze zdjęć nie widać, ale moze być ciekawie.

Nie wiem kolego czy dałbyś się namówić bo co prawda za bardzo ekonomiczny nie jest, ale tu mam coś ładnego: http://www.w210.pl/viewtopic.php?t=13045
bartek4334
Początkujący

Miejscowość: KMP

12 Mar 2011, 19:04

A może zainteresowałbyś się czymś starszym, np mercedesem w124. Za 20tys wyrwiesz wypasiony egzemplarz. Silnik 3.0d jest mocny i praktycznie bezawaryjny. Te mercedesy uchodzą za najbardziej trwałe niemieckie samochody, np:
[link do oferty na Allegro wygasł]
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa