BMW 320d czy rzeczywiście takie awaryjne?

29 Sie 2010, 20:45

Witam

Chciałam się przesiąść z E36 na coś nowszego i przede wszystkim OSZCZĘDNIEJSZEGO bo średnie spalanie 10 litrów benzyny trochę mnie dobija :(
Zauważyłam że dość tanio można kupić obecnie 320d jednak mój znajomy mnie zniechęca że to awaryjne auta, poszukałam w necie i rzeczywiście awaryjność BMW E46 nie jest zbyt mała :(

Poradźcie mi coś :( Czy te auta są rzeczywiście takie usterkowe?

Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez aleksandra1986, 15 Paź 2010, 00:39, edytowano w sumie 1 raz
aleksandra1986
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001

29 Sie 2010, 23:38

Przecież to najlepsze auto na świecie !!! :-D
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

31 Sie 2010, 13:33

AreBie napisał(a):Przecież to najlepsze auto na świecie !!! :-D

Idź sprawdź poziom oleju w swoim aucie, a następnie w głowie.

Jeżeli uwzględnisz fakt, że większość z tych na allegro ma przebiegi 2x większe to masz odpowiedź, jak znajdziesz zadbany egzemplarz z oryginalnym przelotem to będzie wszystko cacy. Ogólnie po co Ci diesel? Ile chcesz robić rocznie km? Jeżeli E36 1.8 w cyklu mieszanym Ci pali 10litrów to albo nie umiesz jeździć albo czas zajrzeć pod maskę, 10 to pali w mieście bez oszczędzania.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

31 Sie 2010, 15:03

Nie musze sprawdzać co 100km, mi nie pali oleju ;-)
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

02 Wrz 2010, 10:31

E46 jeśli jest regularnie serwisowane i nie jest katowane będzie mało awaryjne - wiadomo że od czasu do czasu coś się popsuje, jak w każdym samochodzie.

Co innego jeśli się kupi jakiegoś trupa na allegro, wtedy faktycznie będziesz w niego ładować kupę forsy - podobnie jak w każdy inny samochód który kupisz w złym stanie :D

E46 nie odznacza się jakąś wyjątkową awaryjnością ani bezawaryjnością na tle innych samochodów z tego okresu. Jeśli udało by ci się złowić zadbaną sztukę, to na pewno będzie warta swych pieniędzy, bo E46 jest lepsze od swoich bezpośrednich konkurentów (czyli np. Mercedesa C-klasy albo Audi A4) z tamtych lat :)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

08 Wrz 2010, 10:41

Przy zakupie należy się kierować zdrowym rozsądkiem.
Modele z Dieslem w Niemczech jeżdżą około 30 - 40 tys km rocznie.

Przez pierwsze trzy lata w firmie - 120 tys KM
drugi właściciel niech jeździ 20 tys przez 3 lata - 60 tys
trzeci niech jeździ 15 tys przez 3 lata - 45 tys

Po dziewięciu latach model ten musi mieć co najmniej: 225 000
A to i tak w przypadku gdy dwóch ostatnich właścicieli niewiele jeździło.

Realny przebieg dla samochodu 10 letniego z Dieslem to około 300 - 400 tys km.

Jeżeli jest należycie serwisowany to nie ma problemu.

W Niemczech są Passaty, dwuletnie z przebiegiem - 240 tys km. Nie mówię że to reguła, ale jedynie wskazuję ile można w dwa lata przejechać.

Radzę z umiarkowanym zachwytem podchodzić do perełek na Allegro.pl. Niemiecy nie zbudowali swojego dobrobytu wyprzedając samochody 100% sprawne za 30% ceny ;)
aqwsxc
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
Miejscowość: Kędzierzyn-Koźle
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

08 Wrz 2010, 15:08

Kiedyś czytałem na pewnym forum wywód faceta handlującego samochodami.Miał do czynienia z Mercedesem Okularem 300 Diesel,3 letnim.Po sprawdzeniu w ASO MB,okazało się,że ma w rzeczywistości 1 500 tyś km(milion pięćset :!: )Auto nigdy nie było bite,hulało non stop 24h na dobę w korporacji taksówkowej.Niech to da pojęcie o trwałości pewnych modeli aut prawidłowo serwisowanych,hulanych po trasach,oraz pojęcie ile w rzeczywistości takie auta mogą mieć w kołach(10 letnie np.)Naturalnie mniej,ale ile mniej?!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

08 Paź 2010, 13:48

Jeżeli ktoś dba o samochód to nie będzie awaryjne, albo będzie ale mniej niż zwykle. Powiem szczerze, że do mojego warsztatu przyjeżdza dużo tych aut, niemniej jednak stwierdzam fakt, że jest to auto jedno z najbardziej awaryjnych w swojej klasie.
PanSamochodzik1
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź