Wytłumaczcie mi te modele BMW

03 Paź 2010, 18:00

Wielu pewnie się będzie śmiało, ale tyle czytam o tych BMW, że już w końcu sam zgłupiałem. Mam parę pytań.
1) Co to jest seria M. czym się różni BMW M3 od np. serii 3 e90.
2) Czym się różni BMW serii 3 E90 od E60, bo są bardzo podobne.
Chcę sobie w przyszłości kupić BMW i szukam, szukam. Długi mi się marzy Seria 3 E90. W grę w ogóle wchodzi Sedan. Nie wiem jeszcze jaki silnik, ale na pewno diesel. A może by tak jakąś Serie 5.
cobra11
Nowicjusz

Miejscowość: Wielkopolska

03 Paź 2010, 19:54

cobra11 napisał(a):Wielu pewnie się będzie śmiało, ale tyle czytam o tych BMW, że już w końcu sam zgłupiałem. Mam parę pytań.
1) Co to jest seria M. czym się różni BMW M3 od np. serii 3 e90.
2) Czym się różni BMW serii 3 E90 od E60, bo są bardzo podobne.
Chcę sobie w przyszłości kupić BMW i szukam, szukam. Długi mi się marzy Seria 3 E90. W grę w ogóle wchodzi Sedan. Nie wiem jeszcze jaki silnik, ale na pewno diesel. A może by tak jakąś Serie 5.

Ja też tego nie rozumiem i nawet nie chcę rozumieć bo po jaki kij :P
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

06 Paź 2010, 09:20

1) Wersja M to wersja z tzw. Mpakiet, w skład którego wchodzą najczęściej inne listwy zewnętrzne, jakieś zmiany we wnętrzu (kierownica, gałka zmiany biegów), obniżone zawieszenie itp. Natomiast wersja Mpower to najmocniejsze, sportowe odmiany. Np. M3 E90 ma ponad 400km.
2) E90 to trójka, E60 to piątka. Nie są bardzo podobne.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

06 Paź 2010, 19:43

Wow, 400 KM. Super. Czyli jak jest M to jest w tym Mpower i Mpakiet czy to są dwie odrębne rzeczy. I zawsze jak jest trójka to w tyle pisze rodzaj silnika, tak? czyli np, 320d a wtedy M3 jakoś inaczej się oznacza?
cobra11
Nowicjusz

Miejscowość: Wielkopolska

06 Paź 2010, 22:40

Jak jest samo M to chodzi o Mpakiet. Jak jest wersja sportowa to jest M3 albo M5, czy XM6 itp. Mpakiet to nie Mpower. 320d oznacza diesel, najprawdopodobniej 2.0. Kiedyś BMW bardzo sztywno się trzymało tych oznaczeń, dzisiaj np. 535d nie ma silnika o pojemnosci 3.5, tylko 3.0. Przy kupnie auta można zamówić opcję no deletion model, ja tak mam u siebie i wtedy nie ma oznaczenia w ogóle.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Skrobaczka do szyb samochodowych
    Skrobaczka do szyb to narzędzie niezbędne dla każdego kierowcy, który zimą, podczas mrozów parkuje swoje auto na zewnątrz. Przydatna jest także zmiotka, a dla mniej cierpliwych odmrażacz lub mata antyszronowa ...