BMW 525d E39 - problem z elektryką - topi się kabel

02 Lis 2014, 20:54

Witam,
Mam problem z jakimś grubym zwarciem w samochodzie. Zorientowałem się, kiedy jednego dnia zaczął dłużej kręcić przy odpalaniu - co się domyśliłem że bateria się kończy. Ale następnego dnia umarła całkowicie .. Więc po odpaleniu na kable pojechałem na warsztat, i co wyszło:
Sprawdziliśmy ładowanie na alternatorze - wszystko w normie. Sprawdzaliśmy pobór prądu przy akumulatorze na włączonym i wyłączonym silniku i jest znaczenie za duże. Na to wskazuje także ten gruby czerwony kabel, który podpina się do plusa na akumulatorze - izolacja aż jest stopiona. I faktycznie jak samochód chwilę pojeździ to kabel i klema nagrzewają się tak bardzo, że ciężko dotknąć.
Wyciągnęliśmy fotele i podłogę, żeby sprawdzić czy cały kabel jest zdrowy, czy nie jest mokro pod podłogą, ale wszystko jest dobrze i sucho. Wszystkie urządzenia działają. Jedyna niezlokalizowana do tej pory usterka to komunikat na komputerze "sprawdź oświetlenia hamowania" przy czym wszystkie żarówki świecą + mrugające bez potrzeby światło topu na tylnej szybie - ten diodowy pasek. Ale nie sądzę, aby światło generowało tak duży prąd, żeby zwarcie topiło tak grubą izolację.

Czy ktoś miał podobną sytuację, albo przynajmniej pomysł gdzie szukać ??
loozUser
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 12 1990
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: BMW
Silnik: 525d 167KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Lis 2014, 16:53

Sprawdź masy rozrusznika i jego okolice, czy gdzieś nie ma zwarcia. Ogólnie mierz prąd odpływający z aku, bo jak rozumiem to na zgaszonym silniku też problem występuje. Wyciągaj bezpieczniki jeden po drugim i sprawdzaj prąd, zlokalizujesz obwód w którym jest zwarcie.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Trzymaj się swojego pasa!
    Jazda po wyznaczonym pasie ruchu to podstawa bezpiecznego pokonywania zakrętów. Wyjeżdżanie kierowcy poza jego pas grozi zderzeniem czołowym. Wiele osób zapomina również, że mają obowiązek trzymać się ...