BMW 530D 2004-2005 / Audi A6 3.0 TDi 2004-2005

01 Sty 2010, 23:32

Witam.
Mam dylemat jaki samochód sobie kupić. Jeśli moglibyście to prosiłbym o doradzenie który, bardziej komfortowy, informacje na temat części silnika, skrzyni itp. Również prosiłbym o opinie na temat tych 2 samochodów.

Z góry bardzo dziękuje.

[ Dodano: Sob Sty 02, 2010 10:19 ]
Witam forumowiczów!
Chciałbym się dowiedzieć jakie jest Wasze zdanie na temat podanych w temacie samochodów? Myślę o zakupie jednego z nich i planuję wydać na to max. 60 tys. zł. Co każdy z Was by wybrał. Który samochód Wam się najbardziej podoba? Może ktoś miał okazję jeździć jednym z nich? Proszę o Wasze wrażenia z jazdy. Chciałbym dodać ze mam zamiar wydać na jeden tych z tych samochodów >60tysięcy.
jedrek
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

02 Sty 2010, 12:30

Jeździłem i jednym i drugim . Mogę powiedzieć tak Audi a6 super autko napęd quattro super się trzyma drogi w zakrętach , choć jednak moim faworytem jest BMW według moich odczuć audi z BMW w tych silnikach nie ma szans na prostej . BMW ma lepsze przyspieszenie . W obu autach jest cicho . Jeśli kupisz zadbany egzemplarz to będziesz zadowolony . Jeśli coś byś więcej chciał wiedzieć na temat tych aut to pisz . Ja bym Ci mógł polecić BMW 535d , ale niestety nie mieści się w tym przedziale cenowym .
Firma Mar-car zajmujemy się handlem samochodami używanymi . Wiecej info priv lub gg
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

02 Sty 2010, 12:33

Obawiam się ,że w kwocie 60000 zł będzie ciężko ,a nawet bardzo ciężko :)
Pendzelnp
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań - okolice ;)
Prawo jazdy: 10 10 2009
Auto: BMW E91

02 Sty 2010, 15:43

W takie roczniki to raczej z 80-90k się zapuszczać ;)
Witam
Colin
Nowicjusz

Miejscowość: W.

02 Sty 2010, 17:26

Bo mam zamiar jedno z tych AUTEK ściągnąć z Niemiec, ponieważ mam tam znajomego i czekam do tego czasu jak wypatrzy coś w miarę oczekiwać i w niezłym stanie.
Jak sądzicie, Kupując w Polsce auto za 60 tyś a w Niemczech kupując coś podobnego ile można zaoszczędzić kasy? Opłaci się coś takiego? Bo prawdopodobnie jeśli dojdzie do Kupna to transport mam załatwiony za darmo, gdyż szwagier ma Tiry i często wysyła tam kursy, po czym niektóre przychodzą bez towaru i w razie czego załaduje mój.
jedrek
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

02 Sty 2010, 18:30

Oczywiscie ,ze sie oplaca jechac do niemiec. Sam tak zrobiłem. Ja np. jechalem z miernikiem grubosci lakieru. Hehe duzo "idealnych","serwisowanych" egzemplarzy bylo malowane ,co analoicznie daje nam wynik ,ze byl bity. Poza tym kazdy z tych samochod ma numer vin. Wystarczy pojechac do serwisu zeby sprawdzic calkowita przeszlosc danego samochodu.

[ Dodano: Sob Sty 02, 2010 18:31 ]
w kwocie 60 tys zł znajdzie się jakieś BMW 520 d z 2003 r. Bo na Audi mozesz liczyc ,ale w 2.0 Tdi ,ale odradzam ten silnik.
Pendzelnp
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań - okolice ;)
Prawo jazdy: 10 10 2009
Auto: BMW E91
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Testy czterech Audi R18 e-tron quattro
    Audi przeprowadzi testy czterech Audi R18 e-tron. Są one bezpośrednio związane z przygotowaniem do dwudziestoczterogodzinnego wyścigu w Le Mans. Obok wytypowanych do wyścigu pojazdów z numerami startowymi 1, 2 i 3, ...

03 Sty 2010, 17:58

Obecnie do Niemiec jeździ się, nie po to, aby kupić taniej, ale pewniej, mamy możliwość kupna auta serwisowanego w ASO, bez cofniętego licznika, stłuczek, często od jakiejś starszej osoby, z zawsze wymienianymi częściami na czas, oryginalnymi częściami, no i wiemy, że auto nie dostało jeszcze w dupę od naszych dróg;]
Obecnie bardzo rzadko trafiają się okazję, cena wyjdzie ta sama, a może i większa szczególnie jeżeli dojdą koszty rejestracji itd. Opłaca się jechać, jeżeli nie szukamy okazji, a pewnego auta.
Co do kwoty, to radził bym troszeczkę podnieść budżet, ponieważ wyposażenie oraz silnik będzie z najniższej półki, pewniaka w tej kwocie też jest bardzo trudno dostać.

Osobiście polecam BMW, jedyną wadą będzie fakt, że nie naprawisz wielu usterek w serwisie nie specjalizującym się w BMW, na szczęście chyba w każdym mieście jest ich kilka.
W Audi komfort będzie na równie wysokim poziomie, wnętrze i stylistyka auta, to rzecz gustu, BMW będzie na pewno mniej Volkswagenowskie, bardziej odważne, ale również wypada zauważalnie lepiej w osiągach, polecam skrzynie manualną, naprawdę duża różnica w spalaniu w porównaniu do automatu.
Jeszcze jedno, z doświadczenia wiem, że części do obu aut są dość drogie, jednak te najczęściej psujące się, nazwijmy je wadliwe, sprawiają wrażenie tańszych i rzadziej psujących się w BMW.
Natomiast poważna usterka, trzeba się nieźle napocić, by doprowadzić do niej, będzie kosztowniejsza w BMW, dlatego odradzam kupowanie po okazyjnych cenach i bez sprawdzenia, wielu się nacięło i żałują.
Soundbar
Nowicjusz

Miejscowość: Polska
Auto: BMW E39 530D 194KM

03 Sty 2010, 21:52

BMW, ma lepsze zawieszenie i silniki diesla, poza tym A6 z tego co pamiętam marnie wypadało w jakimś szkopskim rankingu niezawodności typu ADAC czy Dekra :wink:
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka