Reno clio czy suzuki swift

10 Gru 2006, 23:03

Witam
mam dylemat chce kupić auto niestety za małe pieniądze tzn. góra za 4 tys. zastanawiam się nad dwiema markami (jak w temacie) swift byłby pewnie sprowadzany z Niemiec a clio mam na miejscu za 3.5tys przebieg 180.000km maska ponoć do wymiany bo ma pęknięty lakier na środku silnik 1.2 rok1996 sprowadzony był z Francji jakiś czas temu w PL wiem, że zrobił jakieś 100.000km. Nie znam się na autach ale słyszałam że to są auta ekonomiczne i trwałe i części są tanie nie wiem czy to prawda może pomożecie mi w wyborze lub macie jakieś inne propozycje
adgj123
Nowicjusz

11 Gru 2006, 10:42

Co z mojej strony to mogę Ci powiedzieć, że sam jeździłem Clio z 1996 r. (I faza 3), samochód sprawował się bardzo dobrze, wcześniej przed tym miałem tez Clio tylko z 1991 r. wiec troszkę milem z nimi do czynienia. Nie miałem żadnych problemów z tymi pojazdami, najważniejsze jest zawieszenie ponieważ w tych samochodach szybko się zużywa (szczególnie na polskich drogach) ale koszt naprawy chyba nie jest jakiś kolosalnie drogi (nie wiem nie naprawiałem :lol:). Silnik 1.2 jest rzeczywiście ekonomiczny. A co do Swifta to nie mam pojęcia, ale mój znajomy miał właśnie swifta to jak coś się psuło to musiał się nieźle naszukać żeby znaleźć odpowiedni element.... Ale oczywiście decyzja należy do Ciebie
Michał
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Miejscowość: Grodzisk Mazowiecki

17 Gru 2006, 17:30

Tak jak pisze Michał, z tych dwóch ja też obstawiam Clio. Auto na pewno mniej kłopotliwe od Swifta, który był składany przez kilka montowni i nigdy do końca nie wiadomo co do niego włożyli. Dlatego często zakupy części polegają na wycieczce do sklepu z wymontowanym elementem. A tak na marginesie, nie myślałeś o Corsie?
adamuss
Nowicjusz

02 Sty 2010, 15:26

mam swifta nie narzekałem na niego do zimy ale nie o to chodzi.. kumpel ma clio 1,2 strasznie na to auto narzeka ze mu duzo pali ze nie ma mocy... a z tego co słyszałem to zawieszenie do niego terz nie jest tanie...
KINIU
kiniu
Nowicjusz

Miejscowość: Września

02 Sty 2010, 20:21

Archeolog...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

02 Sty 2010, 20:31

Po sylwku 6 sie chyba gostkowi z 9 pomyliła.he he
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Golf Alltrack (2015)
    Volkswagen przedstawił nam nowy model Golfa w opcji terenowej, z dopiskiem Alltrack. Po wypuszczeniu na rynek Passata Alltrack, inżynierowie Volkswagena postanowili dalej iść w tym kierunku. Nowy Golf, wyglądający jak wyżej ...

03 Sty 2010, 12:25

SUZUKI jednym zdaniem jest nie do zajechania , reno (francuskie),dobre są tylko żaby.
dlugi422
Nowicjusz

Miejscowość: LUBIN

03 Sty 2010, 13:40

oczywiscie decyzja ostateczna należy do Ciebie , ale ja osobiscie teraz jezdze clio I 1,2 czy jest ekonomiczny ciezko mi powiedziec zalezy kto jak jezdzi , a co do czesci ja narazie nic powaznego naszczescie nie musialem wymieniac ,ale w swifcie jest wszystko łatwiej wymienic moj kumpel ma swifta 1,0 i naprawde ja jestem pod wielkim wrazeniem tego auto jest nie do zajechania i czesci do niego naprawde nie sa drogę ...No ale sam musisz sie zastanowic . Clio jak i swift sa to dobre samochody wiec teraz wszystko zalezy od twojego gustu ..:)
milan240
Początkujący

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: VW Golf IV
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG

03 Sty 2010, 16:23

Jeździłem swiftem przez 3,5 roku. Odkupiłem od kuzyna jako 4 latka z przebiegiem 103777km, jak go sprzedawałem miał 189tys. km (z hakiem). Na to auto nie mogę nic złego powiedzieć. Nigdy nie zawiodło, nigdy nie było tak, że wsiadam i nie odpala, nie jedzie, czy cokolwiek. Nawet jak zatarłem pompę paliwa to tylko wyła, ale auto jechało dalej. W mrozy odpalało na dotyk. Przeżyło stłuczkę, części znalazłem od ręki. Oprócz spraw serwisowych (oleje, filtry, zrobiłem też rozrząd, hamulce) w aucie zepsuł się: rezystor od nawiewu (naprawa u elektronika wyniosła mnie, uwaga!...5zł), pompa paliwa (moja wina, auto miało instalacje LPG i w zimie jeździłem na oparach benzyny przez co zatarłem pompę - moja niewiedza; zapłaciłem za oryginalną w Suzuki Magro 290zł). Poza tymi przypadkami w aucie nic się nie psuło! Moja Suzi była wersją węgierską, jakby udało się dorwać japońską to już w ogóle miód! Auto jeździło super (nie znajdziesz w tej klasie i z tych lat auta z wahaczami poprzecznymi w tylnym zawieszeniu), silnik kręcił się wysoko, i wszystkie padła typu Clio, Seicento Sporting itp. wciągał jak Pudzian Niemena. Jakbyś jeszcze dopadł Swifta 1,3 GTi (103KM) bez rajdowej (KJS) przeszłości (ciężko znaleźć) to nie ma się co zastanawiać:) jedynym mankamentem Swiftów (jak i wielu "japońców" z tych lat) jest rdza. Tutaj trzeba po prostu uważać :) Pozdrawiam i SWIFTA polecam.
dunloper
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk

03 Sty 2010, 17:24

no troche przesaziles wymieniac takie padła jezdziles tyle swoim swiftem i tylko go wychwalasz ale ja naprzyklad na swoje clio nie narzekam tak jak TY , rowniez mnie jeszczen ie zawiodl, zalezy wszystko og trafionego egzemplarza ... ja nie proponowal bym Swifta 1,3 GTi gdyz slyszalem duzo opini o tym modelu i kupujac ten model trzeba sie troche liczyc z kosztami . Ja bym proponoalw Clio 1,2 lub swifta 1,0 lub 1,3 .
milan240
Początkujący

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: VW Golf IV
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG

03 Sty 2010, 22:03

Panowie czytajcie wszystkie posty a nie tylko pierwszy i sprawdzajcie daty. Temat jest sprzed 3 lat - kiniu archeolog go odkopał a Wy teraz doradzacie zawzięcie autorowi, który już dawno auto kupił...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013

03 Sty 2010, 22:55

Jeśli miałoby być to nowe, auto, to Clio, bo Renault w ostatnich latach znacznie się poprawiło (chociaż Suzuki nadal jest w czołówce), ale nowe Clio jest fajniejsze niż Swift. Natomiast te które opisujesz to jednak polecałbym Swifta, chociaż Clio nie ma aż takich problemów jak np. Laguna tej samej firmy... :wink:
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka