BMW 530D Nie można ruszyć prawdopodobnie problem ze skrzynią

07 Cze 2011, 16:26

Witam forumowiczów z faktu że jestem tu nowy to witam wszystkich. Mam następujący problem, jestem posiadaczem BMW 530D E39 od tygodnia. Podczas jazdy zapaliła się kontrolka awarii tzn trybik z wykrzyknikiem w kolorze żółtym w skutek czego przestała działać skrzynia, która jest automatyczna . Silnik odpala wszystko jest ok ale nie mogę z miejsca ruszyć do przodu ani do tyłu . W mojej miejscowości nie ma fachowca który by zdiagnozował tą usterkę chociażby poprzez podłączenie do komputera, może ktoś z forum miał z czymś takim do czynienia. Z góry dziękuję za pomoc ; )
pudzianblejd
Nowicjusz

Miejscowość: Tuchola

07 Cze 2011, 17:13

To nie musi byc w cale problem ze skrzynia, po prostu auto moze nie miec mocy zeby ruszyc, jak ci wyswietla jakis tam kod bledu, to jednak najlepjej by bylo go doholowac do jakiegos warsztatu, ktory jest w stanie ten kod bledu odczytac. Mozesz odalczyc aku na chwile, zeby komputer zrestartowac(nie w kazdym aucie to dziala), ale pewnie to cos powazniejszego i w niczym to nie pomoze, ale sprobowac zawsze mozna. :) Ew. po googluj jak restart kompa zrobic.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

07 Cze 2011, 20:14

Zapomniałem dodać że dzień wcześniej wymieniałem amory,tarcze i klocki . Ale zdążyłem wymienić tylko z jednej strony. I nie wiem czy to ma z tym coś wspólnego.

[ Dodano: 8 Czerwiec 2011, 15:33 ]
Samochód rusza z miejsca i po chwili rozłącza skrzynie biegów i nie wiem jaka jest tego przyczyna. Może ktoś miał podobny problem?
pudzianblejd
Nowicjusz

Miejscowość: Tuchola

08 Gru 2012, 12:33

Witam mam dokładnie ten sam problem :(
Auto odpala bez problemu jednak nie jedzie ani do przodu ani do tyłu
jakie było u was rozwiązanie tego problemu
piszcie w razie czego na maila [email widoczny po zalogowaniu]
gg 1899179
pozdrawiam czekam pilnie na odpowiedź
monia.
moniakila
Obserwowany

Auto: bmw
Silnik: 530d
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2007

22 Gru 2012, 11:03

Tutaj niestety trzeba kogoś kto specjalizuje się w ASB.Niestety z doświadczenia i zdobytej wiedzy,oraz znajomości konstrukcji ASB wiem,że przyczyn może być wiele,od mechanicznych po elektroniczne.Czasami zapchany filtr oleju ,czasami nawet zużyty olej daje popalić.Nikt bez diagnostyki komputerowej,albo rozebrania skrzyni nie jest w stanie zdiagnozować przyczyny awarii.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

27 Lut 2013, 00:26

Witam wszystkich
mam ten sam problem
" zapaliła się kontrolka awarii tzn trybik z wykrzyknikiem w kolorze żółtym w skutek czego przestała działać skrzynia, która jest automatyczna . Silnik odpala wszystko jest ok ale nie mogę z miejsca ruszyć do przodu ani do tyłu ".. proszę o pomoc.można pisać tez na maila ([email widoczny po zalogowaniu])
Darek
darek1212
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-1998
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: bmw530d
Silnik: 3.d 200km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

27 Lut 2013, 11:01

Jeśli stało się to nagle,to zacząłbym od sprawdzenia połączeń elektrycznych w obrębie skrzyni biegów,nie można wykluczyć uszkodzenia mechanicznego,podstawowa zasada jaka tyczy tych skrzyń,to regularna wymiana oleju i filtra oleju,czasami taka czynność likwiduje przyczynę niemocy skrzyni,wszystko zależy kiedy wymieniałeś olej z filtrem,gdy zapcha się filtr skrzynia leci mechanicznie(gorsze smarowanie i chłodzenie). Podstawą jest podpięcie skrzyni pod aparaturę diagnostyczną,od tego zaczynają,wystarczy tylko by siadł elektromagnes któregoś biegu,lub sterownik skrzyni i koniec,poza tym są jeszcze przemienniki momentu obrotowego w skrzyniach ASB.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)