Dziwne zachowanie skrzyni i sprzegla

17 Lut 2013, 10:17

witajcie pojawil sie problem w mojej slicznej kiedys spadly linki od skrzyni byla robiona u mechanika i zostala wyleczona nic jej nie bylo przez pol roku az do dzisiaj, wracam z pracy i sprzeglo przy wciskaniu w podloge opor czuje dopiero od polowy ;o a przy wrzucaniu biegow skrzynia dziwnie sie zachowywala dziwmie to opisac a przy wrzucaniu wstecznego strasznie zgrzytalo tak jak bym nie mogl trafic w bieg i wskakiwal dopiero za ktoras proba . nie wiem co jest postawilem na parkingu i poszedlem oddac krew bo docelowo mialem to zrobic , macie swoje pomysly ? co jest do robienia i moze ktos pomorze mi to zrobic
po 1 h postoju auta wszystko wrocilo do normy sprzeglo ma opor od samego poczatku a biegi wchodzily
dzieje sie tak za kazdym razem po okolo 20 km ze sprzegla sie robi kupa i biegi nie chca wchodzic
login855
Obserwowany

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: alfa 147
Silnik: 1.6 105 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

20 Lut 2013, 10:21

Dobrze, że napisałeś, że poszedłeś oddać krew bo bez tego bym nie mógł wskazać, dlaczego tak się stało.
Powinieneś sprawdzić pompę sprzęgła i wysprzęglik.
Radziłbym odpowietrzyć sprzęgło. Jeżeli układ jest wspólny z hamulcowym, pomoże może ten tekst brak-sprzegla-laguna-vt63074.htm#p370841
Jeżeli nie, podjedź do mechanika lub poszukaj na forum alfaholików.
Strimi
Początkujący

Prawo jazdy: 04 05 1985
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford S-MAX
Silnik: 2,5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: MPV
Rok produkcji: 2007

23 Lut 2013, 11:11

Strimi napisał(a):Powinieneś sprawdzić pompę sprzęgła i wysprzęglik

login855 napisał(a):w mojej slicznej kiedys spadly linki od skrzyni

To jakie masz to sprzęgło - na linkę czy hydrauliczne?
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002