BMW 530d - zablokowana automatyczna skrzynia biegów

04 Lis 2009, 12:18

Witam.
Nie dawno kupiłem BMW 530d z 2002r. z przebiegiem ok 180 000 km.
Pojawił się taki problem, iż na poczatku zdarzyło mi się podczas ruszania ze świateł nie wrzucał się 3 bieg. Musiałem wtedy wyłączyć silnik i problem znikał. Jednak ostatnio sytuacja się odwróciła. Mianowicie podczas przyspiesznia nagle auto dostało potężnego "kopa" jak gdybym wcisnął pedał gazu do końca. Nie pomaga teraz ponowne uruchamianie silnika. Wygląda to teraz tak, że podczas każdego uruchamiania silnika nagle obroty podskakują do maksymalnych i nie da się nic zrobić. Dzieje sie tak na przełożeniu "neutral" jak i "drive".
michaellx
Nowicjusz

Miejscowość: Gostynin
  • 04 Lis 2009, 14:34

podpinałeś do komputera?co pokazuje?
    gibaj

05 Lis 2009, 14:01

Jeszcze nie. Teraz mam mało czasu aby to zrobić, a napisałem bo po prostu ciekaw jestem co może być przyczyną.
    michaellx
    Nowicjusz

Miejscowość: Gostynin

05 Lis 2009, 16:29

Wygląda na problem ze sterownikiem albo TPSem, możliwe że źle odczytuje połozenie przepustnicy. Dobrze będzie sprawdzić położenie TPS na kompie.
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
      Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
      Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...