BMW 750i E65 koszty utrzymania

08 Gru 2014, 23:43

Witajcie
Odłożyłem trochę kasy i postanowiłem, że wymienie mojego nudnego jak flaki z olejem passata B6. Od razu myślałem nad BMW E65, początkowo jak to Polak (i kierowca Passata) miało to być 730d, wyczytałem, ze to dobre silniki, ale jeśli robi się mało kilometrów to lepiej brać benzyne. Po przekalkulowaniu przebiegu rocznego, wyszło, że robiłm średnio 18,5 tyś kilometrów rocznie. Mało, nawet bardzo. Więc benzyna mi się opłaca. Pozostaje jedna kwestia, KOSZTY UTRZYMANIA. Nie jestem jakimś bogaczem, pozowole sobie polecieć trochę private, zarabiam 4,5-5 tyś zł miesięcznie. Czyli dość średnio. Chciałbym, abyście przybliżyli mi koszty utrzymania tego auta. Oczywiście biorąc pod uwagę mój przebieg, bo w takim wypadku np. klocki będę wymieniał raz na rok, półtora a nie raz na pół roku. W takim wypadku koszty też maleją.

Na oku wstępnie mam tą sztukę. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

A może macie jakąś lepszą altenatywę w tych cenach? Chodzi mi o konkretny model i polecany silnik. Nie jest uprzedzony do żadnych marek. VW może mnie trochę wk****** przez serwis w moim mieście, ale przeżyje...
Juras29
Nowicjusz

Auto: VW Passat
Silnik: 2,0TDI 170 KM + DSG
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

08 Gru 2014, 23:49

Pomnóż koszty utrzymania Passata x3 i mniej więcej będziesz miał. Na starcie warto mieć z 10 - 20 tys w razie czego, na pierwszy rok zawsze najwięcej pójdzie. Jak zarabiasz 4.5 - 5 tysi na rękę i nie masz tony długów i poletka bachorów/bękartów na utrzymaniu to jakoś podołasz.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

09 Gru 2014, 00:20

Długów nie mam żadnych, w sumie nawet kredytu nie mam. Mieszkam sam z narzeczoną.

Pakiet startowy myślałem zrobić z Passata. Gdzieś za 20-22 go puszcze, nie więcej bo ma trochę najechane już. Ogólnie planuje kupić takie auto, aby nie trzeba było na starcie do niego pakować 20 tyś. wiadomo, jakieś klocki pierdoły to zawsze są do wymiany bo nikt normalny przed sprzedażą tego nie wymienia.
Juras29
Nowicjusz

09 Gru 2014, 00:32

No ale zawsze są koszty ukryte. Przez pierwszy rok licz się z tym, że te 20 tysi pójdzie, potem już mniej zdecydowanie. :)
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

09 Gru 2014, 00:45

A powiedz mi, zawsze muszę zaglądać do ASO? Jakiś lepszy mechanik da radę sobie z tym autem? Pytam bo mam znajomego mechanika, wiem, że nie stuknie mnie na kasie a on wie, że zawsze dam mu trochę więcej. Wiem, że auto ma problemy z elektroniką, jak to wygląda z modelem poliftowym? Ten mechanik jest w miarę ogarniety w sprawach mechanicznych a i podłączenia kompa i sprawdzenie co boli dane auto to dla niego nie problem. Jest cień szansy, że da radę przy większości napraw? W sumie z tego co czytałem to silnik jest właściciwe bezobsługowy, skrzynia w benzynie też wytrzymuje spokojnie. Zostaje chyba tylko słynna rurka i elektronika. Choć o rurkę jestem raczej spokojny, raz, ze są zestawy naprawcze a dwa mogła już być naprawiona.

Silnik jest oczywiście na łańcuchu? :naughty:
Juras29
Nowicjusz

09 Gru 2014, 00:51

Każdy silnik BMW od ponad 20 lat ma łańcuch, a od 40 lat większość z nich z tego co wiem.

Aso nie jest niezbędne raczej, ale trzeba wiedzieć gdzie uderzyć, poczytaj na forum BMW o tym. Od siebie polecam Kwiatkowski W Robakowie/Luzinie, woj. Pomorskie.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czeka cię wymiana opon? Pamiętaj o zasadzie 3P
    Szukasz nowych opon i nie wiesz, jak je wybrać? Planujesz wymienić zimówki na letnie i nie wiesz jak znaleźć profesjonalny warsztat, który ich nie zniszczy? Jak odróżnić ten profesjonalny serwis od przypadkowego? ...
    Wywiad z Adamem Małyszem - I rajdowym Mistrzem Polski
    37. miejsce w Dakarze 2012 na Mitsubishi Pajero, Puchar Polski i Mistrzostwo Polski w Mitsubishi L200 - ten sezon wydaje się niezwykle udany? Udany to mało powiedziane - jestem szczęśliwy, że wszystko nam się tak dobrze układało, ...

09 Gru 2014, 10:33

Dzięki za pomoc kolego. Jeszcze przespie się z decyzją, ale myślę, że przedzwonię do tego z linku, który wysłałem. Mam niedaleko (120km) wiec na dniach będę mógł obejrzeć. Myślę czy jeszcze nie poczekać z 2-3 miesiące. Rocznik przeleci a ten konkretny egzemplarz się raczej szybko nie sprzeda bo ludzie boją się spalania (które w sumie nie jest ogromne przy spokojnej jeździe) może cena jeszcze trochę spadnie.

Pytam tak z ciekawości, bo przy moim przebiegu to nieistotne, to prawda, że tym autem można zejść do 13l/100 w cyklu mieszanym? Oczywiście z przewagą trasy. Znasz kogoś kto ma ta furę? Bo ludzie piszą, że pali im po 12-13 l przy jeździe w miarę przepisowej. Moja takowa będzie bo niestety punktów dużo, ostatnio podczas jednej kontroli dużo złapałem.
Juras29
Nowicjusz

09 Gru 2014, 12:04

Ta sztuka z linku dostała zarówno w przód jak i w tył :yes: nie wiem czy to aż taka okazja
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

09 Gru 2014, 12:15

Trasa od 10, miasto od 16. Na mniej bym sie nie nastawial. Czyli średnia z przewaga trasy OK 13.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

09 Gru 2014, 14:55

Czyli mniej wiecej to się pokrywa z tym co piszą. Ja liczyłem na spokojnie po mieście 18 litrów, lepiej więcej zalożyć, może mile mnie zaskoczy.

Kolego mike, widziałeś to auto na żywca? Ja nie i właśnie tak szukam podstaw do twierdzenia, ze było rozbite, ale nie widzę nic niepokojącego. Maska zgrywa się ok z nadkolem, klapa bagażnika też ok, w 7er zawsze trochę odstaje. Też zależy jak była rozbita, jeśli np. ktoś na swiatłach najechał na tył i przez to uderzyła przodem w auto poprzedzające i została naprawiona z oryginalnych części to nie widzę problemów. Gorzej jakby była po zderzeniu czołowym.

Mój passat był tak właśnie rozbity, koleś nie wyhamował za nim i uderzył w dupe i siłą rozpędu pochnął passka na poprzedzający pojazd. Właściciel miał zdjęcia, faktury, dlatego kupiłem go i w sumie gdyby nie silnik, który nie jest udany i nietrwały to byłbym w 100% zadowolony.
Juras29
Nowicjusz

09 Gru 2014, 15:16

Z przodu zwróć uwagę na kolor (to akurat drobiazg) ale na skasowanie maski z podszybiem (okolice lusterka) oraz w okolicach grila i reflektora od strony kierowcy. Tył to różne odstępy między światłami na karoserii i klapie (po prawej wydaje się większy)
Możliwe, że to nic wielkiego jednak jest to widoczne a po co prowokować znajomych do drwin typu "aleś się napalił na tą limuzynę że aż składaka kupiłeś" :mrgreen: kwestia do bardziej wnikliwej kontroli
mike
Moderator
Awatar użytkownika

09 Gru 2014, 20:22

Hmmm, patrząc na inne egzemplarze widzę to samo.... Nie mozliwe, ze wszystkie są rozbite. Muszę ją zobaczyć w realu i pobiegać z miernikiem. Czasem nawet patrząc na nowe samochody widać takie rzeczy, wydaje mi się, że to niemożliwe, aby zrobić tak, aby idealnie się układało. To jest do zbadania, ale zwróć uwagę, ze to sprzedaje dealer i piszę, że bezwypadkowy, ciekawe czy mają jakiś dowód? Jestem bardzo ciekawy jakbym przyjechał z miernikiem i gościu w garniturku by się dowiedział, ze auto miało jakąś kolizję. Mogę też się tłumaczyć, że bezwypadowy, to nie bezkolizyjny, bo z przepisow wynika, ze kolizja i wypadek to co innego...

Ta ma niby 34 tyś....[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] fotel jeszcze dość ładnie wygląda, ale kierownica to wygląda jakby miała 150 tyś lekko. Jeśli to prawda ( a raczej prawda), że licznik był cofany to koleś to kompletny idiota. Myśli, że cofając licznik o 100 tyś nikt na żywca się nie skapnie?!
Juras29
Nowicjusz

09 Gru 2014, 20:32

bardziej prawdopodobne, że ten licznik był cofnięty o 200tys km albo zapomniał dopisać jedno zero na końcu...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

09 Gru 2014, 20:33

A Ty myślisz, że dealerzy nie robią wałów? Jasne, że robią :yes: Nie tak dawno user motozakup wrzucał na forum czy w priv rozmowie linka z inspekcji używanych Fordów sprzedawanych właśnie przez dealera. Trochę na sumieniu miały :naughty:

Postaram się wysłać Ci dzisiaj tego linka na priv, jeśli tego nie zrobię napisz do w.w usera i zapytaj o te fordy powołując się na mnie
mike
Moderator
Awatar użytkownika