BMW - Będziesz Miał Wydatki??

05 Sty 2009, 00:34

Będziesz Miał Wydatki?
no i
Dlaczego BMW uchodzi za „dresiarskie”?

Pewnie zastanawiacie się kto w ogóle napisał to co właśnie czytacie i dlaczego akurat na ten artykuł poświęcacie czas. Przypuszczam, że odpowiedź znajdziecie już za niedługo i mam nadzieję, że nie będziecie żałować czasu poświęconego na te „wypociny”.

Gdy siedzę teraz przed komputerem nie bardzo wiem co i jak poskładać, pisać można o wszystkim i o niczym, a najciężej wybrać ten idealny temat, skoro sam tytuł zdradza już markę o której będę pisał to pewnie… - Tak, tak – od razu myślicie – pewnie „burak” pisząc to siedział w dresach z trzema paskami, żuł gumę – taką pewnie już trzy dniową bo Ci co mają BMW właśnie takie lubią – szeroko rozdziawiając paszcze i będzie prawił morały broniąc marki. Niestety musze was po części rozczarować. Po pierwsze, nie siedzę w dresach, po drugie nie żuję gumy i po trzecie nie jestem posiadaczem BMW, a co do tego, że będę prawił morały broniąc marki to macie trochę racji.

Pamiętam, że najczęściej skrót BMW rozwijany był jako – Będziesz Miał Wydatki – zawsze myślałem, że rzeczywiście tak jest, że jeżeli kupie BMW to naprawdę jego utrzymanie pochłonie wszystkie moje oszczędności – których i tak za wiele nie mam – i tak szybko jak je kupię tak szybko będę myślał o jego sprzedaży. No cóż, troszkę śledziłem rynek i zasięgałem opinii fachowców w tym temacie i wiecie co? Wcale eksploatacja BMW nie jest taka kosztowna. Oczywiście możemy np. porównać ją do Fiata Seicento i wtedy BMW na pewno wypadnie gorzej, ale chyba to nie byłoby poważnym krokiem, a na pewno byłoby to upokarzające dla samej marki BMW. Ale nie o porównaniach będę pisał, a o tym jak postrzegane jest BMW w oczach „anty-BMW group” – tak sobie nazwałem wszystkich nastawionych na nie do BMW i pozwolicie, że dalej będę pisał o nich w skrócie „aBMWg”.

Pewnie słyszeliście całą listę wyposażenia dodatkowego jakie proponuje właścicielom BMW aBMWg na której m.in. znajdują się: magnetyczna rękawica ( pozwala trzymać rękę na dachu przy 160km/h), drzwi kierowcy z plexi ( żeby dobrze było widać dresy kierowcy ) itd. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, dlaczego takie wyposażenie proponuje się tylko do BMW? Przecież nawet biorąc pod uwagę samo zachowanie prowadzących takie samochody widać, że to nie tylko BMW wozi dresiarzy, a co powiecie na temat Golfów w których wg. Mnie więcej osób jeździ w dresie niż w BMW. Poza tym wszystkim BMW to auto z klasą z duszą i z charakterem, nie wiele samochodów które przyrównamy do BMW może powiedzieć „…tak stary, ja też mam duszę i mam to coś co Ty, więc praktycznie jesteśmy braćmi …”. No i tu chyba można by się chwilkę zastanowić – spróbujcie sami przyrównać np. do Serii 3 jakiś samochód tej samej klasy – nie jest łatwo prawda? Właśnie, i chociażby dlatego już możemy mówić, że BMW ma w sobie coś czego inni na pewno nie mają.

Spróbujcie znaleźć czasami też te pozytywne strony w każdym z samochodów nie dając się ponieść powszechnie znanej teorii, że Będziesz Miał Wydatki i musisz mieć do tego dres – pewnie nie uwierzycie, ale ja znalazłem ostatnio zalety nawet w tico. BMW jest samochodem z klasą i polotem i tego, mam nadzieję nigdy już nie straci.
bebe-rock
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

06 Sty 2009, 17:12

Moim zdaniem BMW jest uważane za dresiarskie gdyż każdy młody facet zaraz po zdaniu prawa jazdy kupuje BMW !!
(najczęściej jest to bmw serii3) i zestaw głośników do niego. Najczęściej można ich zauważyć w miastach podczas jazdy na tak zwany zimny łokieć z głośną muzyką! 8) Dużo stereotypów wychodzi z filmów . Praktycznie w każdym filmie mafia i bandyci jeżdżą BMkami.Ja myślę ,że to są powody takich opini. :D
Ostatnio edytowany przez norpaw, 06 Sty 2009, 21:26, edytowano w sumie 1 raz
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań

06 Sty 2009, 19:23

A moim zdaniem dla BMW to musi być rozpacz. W końcu auto jest klasy premium. Gdy E36 było młode to kosztowało oszołamiające pieniądze, a teraz? W byle komisie dajesz 5 tys. i masz. Każdy lump, każdy śmierdziel, prostak i burak może mieć BMW.

Za 10-15 lat to samo spotka obecnie najnowsze BMW serii 3, które dzisiaj dla wielu jest sennym marzeniem.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Sty 2009, 20:48

Moim zdaniem BMW jest uważane za dresiarskie gdyż każdy młody facet zaraz po zdaniu prawa jazdy kupuje BMW !!

Dokładnie tak jest.. Ale nie każdy tylko większość:). Tych których nie stać na BMW kupują Golfa 1 albo 2 i też komplet głośników i tuning skrzydlaty bądź świetlny. A BMW sobie taką opinię wyrobiło właśnie filmami i ogólnie telewizją, młodzi ludzie lecą też na "moc", łudzą się że kupią 15-20 letniego Bi Em Dablju i już będą królami szos. A później zawijają się na drzewach bądź zabijają też innych :/.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

07 Sty 2009, 20:11

No tak te stereotypy... Stare BM-ki kojarzą się z co tu dużo ukrywać dresiażami, zimnym łokciem, głośną muzyką, oraz rażącymi wszystkich uczestników ruchu drogowego "pseudo ksanonami"
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz

07 Sty 2009, 20:15

W E36 razi mnie wszystko co jest dorabiane. Nawet jakieś niebieskie żaróweczki gdzieś obok świateł mijania.

Natomiast rzadko można spotkać egzemplarze z ostatnich lat produkcji w oryginale, bez żadnych udziwnień i takie zadbane, oryginalne egzemplarze budzą mój szacunek.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak (NIE) wjechać w dziurę? - porady
    W okresie przedwiośnia topniejący śnieg odsłania ubytki w nawierzchni. Dziury najlepiej omijać, ale nie zawsze można zrobić to w bezpieczny sposób. Kierowca ma jednak szansę zmniejszyć ryzyko uszkodzenia samochodu ...

07 Sty 2009, 22:21

Racja bmw jest uważane za dresiarske głównie przez młodych ludzi, którzy upatrzyli sobie tą markę. Kiedyś pracując na stacji benzynowej byłem świadkiem jak podjechało BMW e36 coupe (oczywiście pod dystrybutor z gazem) a jego właściciel starszy niż 25 lat i kazał zatankować za 20zł. Przez takich właśnie osobników te naprawde fajne samochody zostały zaszufladkowane i każdemu kojarzą się z Bolidem Młodego Wieśniaka.
paulik
paulik_89
Nowicjusz

09 Lut 2009, 15:49

A ja twierdze, że dresy w BMW są już na wymarciu - fakt, faktem stereotyp o dresowozie pozostanie :(

Teraz większość młodzików bardziej zapatruje się na :
-golfa III/IV
-Audi 80/100/A4
-Calibre

Dresów w BMW przytrzymuje jeszcze moda na drift (którą w znacznym stopniu zapoczątkował film F&F Tokyo Drift) a Bawarki są najbardziej dostępne z samochodów z napędem na tylną oś ...

No ale niedługo kolejna część filmu F&F, która mam nadzieję odciągnie dresiarzy od Bawarek...
Kamik
Początkujący