BMW czy VOLVO oba diesel

03 Sty 2010, 21:06

planuje zakup samochodu i rozwazam miedzy BMW 530d model e39 rok 2001-2003
lub VOLVO s40 2.4d roczniki 2004-2006 (ewentualnie s60)
bede wdzieczny za jakiekolwiek komentarz do tych dwoch samochodow
ogolnie szukam mocniejszego diesla z przyzwoitymi osiagami, BMW straszy model (spalanie trasa okolo 8l - tak slyszalem); mniej wiecej te same pieniadze VOLVO ( spalanie mniejsze, bo mniejszy silnik - mniej dynamiczny, slyszalem ze glosny)...

[ Dodano: Nie Sty 03, 2010 20:12 ]
z ta kwota to przesadzielem, BMW jest jednak sporo tansze, ale to BMW oraz chodzilo mi o mocniejszego diesla z przyzwoitym spalaniem
bedejot
Nowicjusz

Miejscowość: legnica

03 Sty 2010, 21:57

Porównujesz 2 różne klasy samochodów... Nie lepiej pomyśleć nad nowszą trójką zamiast 530d? 320d ma już wystarczające osiągi i przyzwoite spalanie :smile:
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

04 Sty 2010, 13:20

volvo sa bardzo trwale ale mniej komfortowe niz bmw , co prawda diesele wszystkie sa glosne ale w volvo wyjatkowo daje sie to we znaki stad nadmieniamlem o komforcie bmw gdzie diesel jest mistrzowsko wyciszony, a benzynowego wogole nie uslyszysz

smiem twierdzic ze volvo pojezdzi ci dluzej niz bmw bo to sa samochody przygotowane do ostrego klimatu , wiec musza sila rzeczy byc wytrzymale, wiec celuj w volvo jesli uznajesz bezawaryjnosc za cene komfortu a jesli odwrotnie to bmw:)
halsky11

04 Sty 2010, 17:17

Te dawne Volvo tak, wypadały porównywalnie, ale nie te od kilkunastu lat FordoVolva. :wink:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

04 Sty 2010, 19:19

jiGsaw napisał(a):Te dawne Volvo tak, wypadały porównywalnie, ale nie te od kilkunastu lat FordoVolva. :wink:

czy ja wiem? ten silnik 2,5 tdi ma juz swoje lata to niejest jakas nowa kontrukcja, a juz napewno nie fordowska, volvo zawsze odznaczalo sie na tle innych pojazdow wysoka wytrzymaloscia , ale kosztem komfortu i stylistyki
halsky11

04 Sty 2010, 19:51

halsky11 napisał(a):
jiGsaw napisał(a):Te dawne Volvo tak, wypadały porównywalnie, ale nie te od kilkunastu lat FordoVolva. :wink:

czy ja wiem? ten silnik 2,5 tdi ma juz swoje lata to niejest jakas nowa kontrukcja, a juz napewno nie fordowska, volvo zawsze odznaczalo sie na tle innych pojazdow wysoka wytrzymaloscia , ale kosztem komfortu i stylistyki

Ja ogólnie słyszałem opinię odwrotną, że Volvo S60 S80 są bardzo komfortowymi samochodami. Volvo od 2000 roku przejął Ford niestety, a czy Volvo na tym zyskało czy straciło tego nie wiem. Wiem tylko, że model S80 jest jeszcze produkowany za czasów bardzo dobrych Volvo i w ten model bym celował :lol: Silnik 2.5 TDi i masz dobry samochód, a jeśli chcesz coś mocniejszego to 2.4 D5, ale ten jest już np. bardziej wrażliwy na paliwo.
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Augustów
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody ciężarowe kontra osobowe - kolizje i wypadki
    W 2018 r. w wypadkach z udziałem samochodu ciężarowego o masie powyżej 3,5 t w Unii Europejskiej zginęło 3310 osób. Połowa ofiar takich zdarzeń to osoby podróżujące autami osobowymi(1), dlatego kierowcy tych ...
    Fiat 500 - samochód do miasta
    Włoska propozycja ma w 2019 roku ponad 13-procentowy udział w rynku. Od stycznia do kwietnia 2019 roku zarejestrowano 756 samochodów. Fiat 500 to odpowiedź na potrzeby osób poszukujących aut, które wyróżniają ...

04 Sty 2010, 23:00

Powiem tylko tak, silnik w BMW o którym tutaj mowa był 3 lata z rzędu silnikiem roku. Są ciche (w środku po dodaniu gazu nie ma praktycznie klekotu tylko piękny szum), dynamiczne.Ogólnie w tym aucie można się zakochać:) Volvo nigdy nie jechałem jedyne co wiem to znajomy miał Volvo 2,5 diesel i narzekał że awaryjny i masakra koszta.
Tribul
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Z Polski

05 Sty 2010, 16:44

Tribul napisał(a):Powiem tylko tak, silnik w BMW o którym tutaj mowa był 3 lata z rzędu silnikiem roku. Są ciche (w środku po dodaniu gazu nie ma praktycznie klekotu tylko piękny szum), dynamiczne.Ogólnie w tym aucie można się zakochać:) Volvo nigdy nie jechałem jedyne co wiem to znajomy miał Volvo 2,5 diesel i narzekał że awaryjny i masakra koszta.

Ojj gadasz głupoty :roll: Ojciec ma ten silnik w swoim Volvo i jest tak bezawaryjny jak silnik Mercedesa diesla z lat 80 tych :smile: No może trochę mniej. A koszty części do tego silnika są niskie. Poza tym m.in. Audi A6 i VW T4 posiadały te silniki, więc z częściami nie ma problemu. Silnik jest jak najbardziej godny polecenia. I mowa jest tu o silniku R5 a nie V6, który ma opinię awaryjnego!
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

05 Sty 2010, 16:53

e46 3.0 diesel, Fajna sprawa. Spalanie to chyba 8-9 litrów po mieście, jak na ponad 180 KM to chyba zacny wynik.
shrekinho90
Nowicjusz

Miejscowość: POZNAŃ

05 Sty 2010, 22:16

Nie wiem nie znam się na Volvo,mówie tylko to co przechodził mój znajomy w Volvo z silnikiem 2,5 TDI. Więc proszę nie mów że gadam głupoty,może to pojedyńczy przypadek. Natomiast wiem że ogólnie silniki 2,5 TDI w latach 90tych były awaryjne i w BMW,OPEL i AUDI.Padały tam pompy, które naprawdę nie są tanie:/Jak jest w nowszych, nie mam zielonego pojecia, wiem tylko że 3.0 diesel w BMW jest naprawdę bardzo dobry.Pozdrawiam
Tribul
Początkujący
Awatar użytkownika

06 Sty 2010, 07:48

Tribul napisał(a):Nie wiem nie znam się na Volvo,mówie tylko to co przechodził mój znajomy w Volvo z silnikiem 2,5 TDI. Więc proszę nie mów że gadam głupoty,może to pojedyńczy przypadek. Natomiast wiem że ogólnie silniki 2,5 TDI w latach 90tych były awaryjne i w BMW,OPEL i AUDI.Padały tam pompy, które naprawdę nie są tanie:/Jak jest w nowszych, nie mam zielonego pojecia, wiem tylko że 3.0 diesel w BMW jest naprawdę bardzo dobry.Pozdrawiam

Teraz już w ogóle zamotałeś :roll: Mówisz o silniku 2.5 TDS BMW, w którym padały pompy i który był montowany w BMW 3/5 i Oplu Omedze.
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

06 Sty 2010, 09:16

W TDS padały pompy i w zasadzie tylko to, reszta była bardzo dobra, 2.5 TDI V6 to dno, V5 to dobry silnik.

BTW. Nie wiem, czy wiecie, ale 2.5 TDS to jedyny silnik nie zaprojektowany przez BMW, który jeździł w tych autach. :wink:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

06 Sty 2010, 10:17

Wiem że w BMW był TDS:) Zapomniałem dodać i faktycznie trochę zamotałem:) U mnie w rodzinie 3 osoby zajmują się sprowadzaniem samochodów od dziesięciu lat, kuzyn ma także komis samochodowy i sciągali kiedyś właśnie TDS-y i Audi z silnikami 2.5 TDI, po perypetiach z tymi silnikami powiedzieli że nigdy więcej:) O ile pamiętam (choć mogę się mylić) rozrząd w Audi był bardzo drogi. Ogólnie polecam silniki benzynowe na szesćiu i więcej cylindrach:)
Tribul
Początkujący
Awatar użytkownika

07 Sty 2010, 16:22

Volvo, ekonomiczniejszy, dłużej pojeździsz, mniej dołożysz.
kingiko
Początkujący

Miejscowość: warszawa

07 Sty 2010, 16:46

jiGsaw napisał(a):W TDS padały pompy i w zasadzie tylko to, reszta była bardzo dobra, 2.5 TDI V6 to dno, V5 to dobry silnik.

BTW. Nie wiem, czy wiecie, ale 2.5 TDS to jedyny silnik nie zaprojektowany przez BMW, który jeździł w tych autach. :wink:

co to za nowosc sillnik v5? :lol:
halsky11