BMW do 6tys na LPG. E30 VS E36 VS E36 compact

23 Kwi 2016, 17:59

Hej
Szukam dla siebie BMW do regularnych 2razy na miesiac wypadów weekendowych po 700-900km w weekend. Auto jeździć w mieście będzie mało. Padło na BMW bo miło wspominam e36 i e90 którymi sporo się najeździłem w swoim czasie (nie były moje wiec nic nie wiem kosztach eksploatacji).

Nie mam preferencji jeśli chodzi wymienione przeze mnie wersje stąd pytania.

1.Które z 3 wymienionych ma najniższe koszty eksploatacji ?
2. Które z 3 wymienionych kupie w najlepszym stanie w wymienionej cenie?
3. Czy kupno któregokolwiek w wymienionej cenie jest nieosiągalne? Jakie są średnie ceny by nie tracić czasu na auta w stanie agonalnym. Rozważam kombiaka e30 i e36 ale nie mam szczególnego ciśnienia.
4. Czy któryś z wymienionych konkretnie odradzacie?
5. Które wersje silnikowe w tej cenie maja sens i nie maja problemów?
norbar
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 06 2009
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Nie mam

23 Kwi 2016, 19:19

1. E30
2. E36 compact
3. E30
4. E30, bo w tym stanie będzie zajeżdżonym trupem bez progów.
5. Temat rzeka :mrgreen: polecane są 1.8is w górę, ale za tą cenę będą w stanie bliskim agonalnemu. Jesteś niestety skazany na podstawowe jednostki napędowe w i tak dyskusyjnym stanie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

23 Kwi 2016, 21:28

Czyli ogółem odradzasz pomysł BMW w tej cenie? Bardzo chętnie dałbym więcej bo kawał czasu jeździłem e90 mojej dziewczyny, które miło wspominam ale musieliśmy sprzedać auto ponieważ kupiliśmy mieszkanie i moje drogie hobby + koszty kredytu sprawiają, że nie mogę przesadzać z wydatkami na auto.

Wiem, że wiele osób odradza zakup aut w cenie <10k ale też mam znajomych, którzy mają auta w tej cenie bez większych przypałów. Jasne, nie jest to auto w stanie idealnym ale nawet bardzo ogarnieci technicznie z nich nie narzekaja na to co sie z nimi dzieje, prowadzilem pare z nich i jest na prawde spoko.
norbar
Nowicjusz

23 Kwi 2016, 21:56

Możesz szukać, jednak będzie to szukanie igły w stogu siana - najłatwiej będzie o w miarę ogarniętego compakta. Jednak mając 6k nie można zamykać się na na jedną markę/model. Poczytaj https://www.forumsamochodowe.pl/poradnik-kupujemy-auto-za-kilka-tys-zl-vt92465.htm
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

23 Kwi 2016, 22:03

mike1735 napisał(a):https://www.forumsamochodowe.pl/poradnik-kupujemy-auto-za-kilka-tys-zl-vt92465.htm

Nie jestem zupełnie zamknięty. Początkowo odrzucałem pomysł ale znajomi poinformowali mnie o znacznie niższych kosztach eksploatacji niż kiedyś więc zainteresowałem się po miłych wspomnieniach z marką. Podpytam bo nie spieszy mi się. Artykuł czytałem. Ogólnie kojarze pomysł. Chcesz tanio to trzeba być elastycznym nie zależnie od tego czy kupuje się rower, bilet lotniczy czy auto.

btw. Ten artykuł ma racje co do rowerów bo rowery na dachu bmw beda pewnie 2x droższe od auta. Stad ograniczenie budżetu ;)
norbar
Nowicjusz

24 Kwi 2016, 00:10

Ja bym takie coś szukał mając taki budżet:
[link do oferty na Olx wygasł]
Choć łatwiej wtedy znaleźć 4 cylindrowca niż 6
[link do oferty na Olx wygasł] o takie coś :D
Sam mam na oku 316i sedan i zobaczy się czy nadaje się do użytku bo jak tak to od razu biorę i pojeżdżę tym trochę :naughty:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Reflektory z diodami LED (2007)
    W 2007 roku epokę reflektorów z emitującymi białe światło diodami LED zapoczątkował Lexus. Jako pierwszy producent zamontował je w światłach mijania auta produkowanego na szeroką skalę, a dokładnie w swoim flagowym ...

24 Kwi 2016, 12:41

Krzychu napisał(a):Ja bym takie coś szukał mając taki budżet:
[link do oferty na Olx wygasł] ... bdc36861fb
Choć łatwiej wtedy znaleźć 4 cylindrowca niż 6
[link do oferty na Olx wygasł] ... 98c64270ce o takie coś
Sam mam na oku 316i sedan i zobaczy się czy nadaje się do użytku bo jak tak to od razu biorę i pojeżdżę tym trochę

Ok. Przyznaje się szczerze, że zadowolą mnie silniki do 2.0 jeśli oznacza to, że uda się kupić tańsze auto w dobrym stanie. Rozumiem, że w budżecie auta powyżej 2.0 bedą mocno ryzykowne. Nie mam z tym problemu bo na razie na pierwszym miejscu jest używalność, nie osiągi (i tak gorzej nie będzie niż Megane 1.4 przedostatniej generacji, którym jazda w górach to była kara od Boga)
norbar
Nowicjusz

24 Kwi 2016, 14:16

norbar napisał(a):Nie mam z tym problemu bo na razie na pierwszym miejscu jest używalność, nie osiągi

Zobaczę koło wtorku przejadę się tym BMW bo stoi blisko i powiem Ci jak z osiągami itp. a może kupię jak nie będzie mocno wyeksploatowany :D Choć wielkim fanboyem BMW nie jestem :wink:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

24 Kwi 2016, 14:26

Dzieki za porady. Ja rozumiem wszystkie wady bmw. E90 z designerskiego punktu widzenia ma wiele wad i mogłoby być dopracowane ale jak porównuje starsze auta, którymi jezdzilem to BMW najbardziej do mnie przemawia (ok i v40 ale tu sie boje o awaryjnosc i koszty czesci).
norbar
Nowicjusz