BMW E46 czy warto któryś z tych modeli?

23 Kwi 2016, 21:04

Witam,
Chce w najbliższym czasie kupić BMW E46.
Cena do 12 tys. Mazowsze.
Co myślicie o tych oto ofertach?

1. [link do oferty na Olx wygasł] czy opis nie jest trochę podejrzany? Silnik słabiutki, czy taka np. Vectra B 2.0 nie da mi wstydu na światłach?
2. [link do oferty na Olx wygasł] wydaję się być Ok, ale to diesel... i czy wart swojej ceny?
Prosze o opinie ekspertów, oraz może jakieś inne oferty z Mazowsza?
rradek01
Nowicjusz

Auto: nie mam

23 Kwi 2016, 21:48

Pierwsza propozycja da Ci wstyd na światłach z tą vectrą nie masz szans,silniki bmw trzeba do tego wysoko kręcić żeby jakoś jechały a vectra ma przedni napęd i ma dlatego mniej straty,jedyne na czym możesz podziałać z taką vectrą to tylko jakieś zakręty ale to już musiałbyś mieć szczęście :) .
Diesel 2.0 jak już chcesz diesla który zabija całą kulturę pracy i przyjemność z jazdy takim BMW to wersja 150km,te mniejsze odradzają nawet na e46 forum ze względu na małą moc.
Ogólnie to jeśli masz brać takie słabe silniki lub diesla który wcale do bezawaryjnych nie należy to odpuść BMW.
Masz 2 wyjścia tak naprawdę albo kupić coś z R6 minimum 2.0 150km benz pod maską albo szukać starszego wypasionego już e36 w tym budżecie.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 31 07 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi 80 2.0ABK B+G Climatronic
Silnik: 2.0 ABK
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

23 Kwi 2016, 22:19

Mając silnik 105 KM to myślę, że 3/4 aut będzie w stanie cię pokonać lub być na równi. Jak chcesz się ścigać to kup 2.5 albo 2.8.
Biorąc sześciocylindrowy będziesz mógł się również cieszyć dźwiękiem i wyrównoważeniem silnika.

Diesel najlepszy jednak 150 KM lub większe 3.0.
jerzye46
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW
Paliwo: Benzyna

23 Kwi 2016, 22:42

Nie szukam BMW do wyścigów, ale do normalnej jazdy, co nie znaczy że np. na światłach lubię być pierwszy.
Szukałem także E46 32O Ci 150Km ale trudno coś ciekawego znaleźć i chyba troch dużo palą hmm?
Do pracy średnio w 1 stronę 40KM także i koszty się liczą ale bardziej liczy się E46 z tym że nie trup tylko w dobrym jak nie bardzo dobrym stanie, za takiego jestem w stanie i dopłacić powyżej 12k.

edit.
Może jakieś linki z mazowieckiego ktoś podrzuci warte uwagi co do tego auta?
rradek01
Nowicjusz

23 Kwi 2016, 23:23

Każdy tak mówi,nie szukam do wyścigów,a tutaj jeszcze chcesz być pierwszy na światłach-ostatni będziesz powiadam Ci:).
To są bardzo małe i wolne silniki z benzyny którą wymieniłeś.
diesel niezbyt nadaje się do BMW,nie ma co ukrywać że BMW nie ma tutaj dużego pola do popisu.
Jak BMW to minimum 6 garów,inaczej wszystko zabija frajdę z jazdy:).
Słuchaj,bo dobrze mówie gdyż właśnie mam e46 (zobacz w galerii) 4 gary silnik 1895 pojemności i 118km po maską.
Jak się już rozpędzi to daję radę ale jeśli lubisz być pierwszy na światłach to moja dobra rada szukaj czegoś z turbo najlepiej 1.8t od Vaga.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Kwi 2016, 23:39

mateo199214 napisał(a):ale jeśli lubisz być pierwszy na światłach to moja dobra rada szukaj czegoś z turbo najlepiej 1.8t od Vaga.

Owszem mocny jest to fakt ale jest jeden bardzo ważny warunek to 1,8 turbo musi być zdrowe aby dawało frajdę z jazdy. :wink: Potem można jak będzie trzymał seryjne parametry +- pokusić się o program (chip) i wtedy masz jeszcze lepsze osiągi a i możliwości tuningu mechanicznego masz dość duże ale to już raczej na tor ;)
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, uważaj na dzieci!
    Część uczniów jeszcze w tym tygodniu chodzi do szkół, a w piątek będzie zakończenie roku szkolnego. Dla kierowców oznacza to konieczność zachowania wzmożonej czujności. Co roku najwięcej wypadków ...

23 Kwi 2016, 23:45

Ok a możesz podać konkretne modele?
Oczywiście nie jakieś 3.0 litra bo to za dużo pali ale takie rozsądne moc a spalanie?
Mam teraz Vectre B 2.0 i nie chce niczego słabszego, aby był taki jak Vectra lub lepszy co do osiągów.
rradek01
Nowicjusz

24 Kwi 2016, 00:04

rradek01 napisał(a):Ok a możesz podać konkretne modele?
Oczywiście nie jakieś 3.0 litra bo to za dużo pali ale takie rozsądne moc a spalanie?
Mam teraz Vectre B 2.0 i nie chce niczego słabszego, aby był taki jak Vectra lub lepszy co do osiągów.

Wiesz co z VAG konkretnie polecę ci Volkswagena Passata B5 ale on ma problematyczne zawieszenie aluminiowe A4 B5 to samo, z nieco mniejszych od Viki to Golf IV, Octavia, A3, Toledo, Leon wszystkie 1,8 turbo. Inne auta to, np. BMW E36 325i/28i/23i i LPG do tego :), Ford Mondeo ST 200 2,5 V6 205 KM i instalka LPG do tego, toyota avensis I 2,0 + LPG. :wink:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

24 Kwi 2016, 21:01

No właśnie wcześniej także myślałem o tym Passacie B5 i Fordzie Mondeo.
Także myślę nad Vectrą C, co myślicie??
Inne małe auta odpadają, gdyż podobają mi się tylko te z większą budą.

No ale tak czy siak to te BMW E46 jest po prostu śliczne.
Gdybym znalazł taką w dobry stanie, to już nawet myślę że mógłby być i ten mniejszy silnik, najważniejszy dla mnie jest stan auta, byle nie jakiś ulep.

Które z tych wymienionych aut ma najmniejszą szanse na kupno jakiegoś zajeżdżonego trupa dobrze przygotowanego do sprzedaży?
rradek01
Nowicjusz

24 Kwi 2016, 21:50

Na to Ci nikt dokładnie nie odpowie,bo każdy egzemplarz jest używany i ma jakąś tam przeszłość bogatą czy mniej bogatszą.
Vectra C bardzo fajne autko,sam się chwilę zastanawiałem nad zamianą za swoje e46,bo jest nowsza więc możliwe że mniej używana/zajeżdżona.
Jak vectra C to benzynka 1.8 jest bardzo dobrym wyborem,idealnie nadaje się do gazu,bardzo prosto montuje się w niej ten gaz bo kolega który kiedyś pracował w autogazie mówił mi o tym:).
Tylko nie wiem czy w Twoim budżecie wystarczy na taką vectrę.
Unikaj natomiast silników 1.6 bardzo dużo palą i nie jadą.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

24 Kwi 2016, 22:52

Będę szukał któryś z w/w aut i wezmę ten w najlepszym stanie technicznym, jak mnie jakiś cwaniaczek nie oszuka.
Co do budżetu to mógłbym i 15 tys dać aby był w dobrym jak nie bardzo dobrym stanie.
Ja to mam już takie problemy, mam kasę ale kupić i znaleźć dobre auto takie które mi się podoba i spełni wymagania to dopiero wyzwanie.
rradek01
Nowicjusz

24 Kwi 2016, 23:14

To spokojnie szukaj vectry:) Naprawdę bardzo fajne auto.
Jak faktycznie jesteś gotów na mniejszy silnik w e46 zapraszam do mnie na PW mam do sprzedania moją e46 która bardzo ładnie się prezentuje i jest w dość unikatowym kolorze.
Wszystko u mnie jest porobione,ale chcę własnie pojeździć czymś mocniejszym.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

24 Kwi 2016, 23:32

Vectra C fajne auto, tył ma bardzo ładny ale przód i te reflektory to już porażka.
Jest duże to także na +, osiągi+ plastiki-
A pytanie, który z tych powyżej byłby najtańszy w utrzymaniu?
Bo zapewne BMW E46 to najdrożej wychodzi i brak dobrych specjalistów do tego.
rradek01
Nowicjusz

25 Kwi 2016, 10:09

Wiesz,vectra wcale też nie jest taka tania bo jest dosyć "nowym samochodem" i części nie należą do najtańszych więc ciężko powiedzieć.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

07 Maj 2016, 22:04

Witam ponownie, co myślicie o tej ofercie, o tym aucie?
Warto jechać obejrzeć?
[link do oferty na Allegro wygasł]
rradek01
Nowicjusz