BMW E30 320i Automat problem skrzynia

17 Kwi 2008, 18:28

witam serdecznie wszytskich:) mam problem z bmw 320i rocznik 1988 automat:) mam problem ze skrzynia automatyczna:) samochod przerzuca biegi ale wtedy kiedy jest cieply:) bo kiedy jest zimny to musi sie rozgrzac i musze przejechac nim jakies 3km. Po tych 3 km zaczyna przerzucac normalnie ale jest to uciazliwe:) czy wiem ktos co to mzoe byc???????? bardzo prosze o pomoc:)
80_1969
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: PIŁA
Prawo jazdy: 01 06 2008
  • 17 Kwi 2008, 20:04

Na początek trzeba by sprawdzić poziom oleju oraz to,czy olej ma właściwą lepkość.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

20 Kwi 2008, 12:26

olej jest a nawet troszke za duzo ale jest plynny jak nie wiem co:):) moze dlatego jak jest zimny nie chce przerzucac:):) dzieki za porade:):)
    80_1969
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: PIŁA
    Prawo jazdy: 01 06 2008

21 Kwi 2008, 09:33

Oleju nie może być za dużo.Z tym,że sprawdzenie poziomu oleju w tych skrzyniach nie jest wcale takie proste.Poziom oleju nalezy sprawdzać na ciepłym silniku w pozycji P lub N,po uprzednim "przejechaniu" wszystkich biegów.Olej nalezy sprawdzać przy temperaturze 60-80 stopni.Taką temperaturę skrzyni uzyskujemy po przejechaniu około 5 km.Niektóre samochody mają na bagnecie dwie podziałki - dla oleju zimnego i oleju rozgrzanego.Wtedy nalezy kierować się tą podziałką.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[C] Alfa 147 2,0 TS / Audi A3 8P 2,0 FSI / BMW e87 120i
      Podstawowe kryteria zestawienia: - hatchback segmentu C - silnik benzynowy o mocy ok. 150KM - manualna skrzynia biegów - modele z okolic 2005r. Wytypowane modele do zestawienia: Alfa Romeo 147 2,0 TS - 150KM Audi A3 ...
      BMW serii 3 - samochód do driftu
      Kompaktowe BMW urosło już do miana legendy driftu i sięgają po nie zarówno amatorzy, jak i doświadczeni zawodnicy. Na zawodach driftingowych zobaczymy przeróżne wersje i generacje serii 3 – od już dość ...