BMW E30 hałas układu wspomagania #VIDEO#

13 Kwi 2013, 20:57

Dokładałem wspomaganie na używanych częściach i następujący dźwięk występuje
magiel od e36
dodam, że musiałem delikatnie podgiąć chłodniczkę wspomagania, żeby wszystko pasowało tak, że delikatnie światło przewodu mogło się zmienić
płyn zalany świeży ale już jest bagno
kręcąc ręcznie kółkiem pompy nie ma wyczuwalnych "szarpnięć" , "skoków"
co to będzie?
-pompa
-magiel
-problemy z przepływem?

z góry dzięki

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

mile_end
Nowicjusz

22 Kwi 2013, 23:53

A jakieś objawy "czuciowe"? Magle z e36 niestety są dość słabe... Aleee to raczej nie magiel. W którąś stronę się trudniej skręca? Czy dźwięk jest zależny od obrotów silnika?A jak jest podczas jazdy? Weź dolej jeszcze troszkę płynu i porządnie to odpowietrz... Ewentualnie nachyl się obok koła i niech ktoś na górze kręci. Zobacz czy dźwięk dochodzi z okolicy koła, kierownicy czy silnika. Sprawa będzie jasna. A wspomaganie w ogóle działa? Pompa śpiewa jakby nie miała płynu albo było powietrze w układzie, chłodniczka jeśli szczelna to znaczenia raczej nie ma...

Sprawdź czy dobrze podłączyłeś przewody i czy gdzieś nie wpada lewe powietrze do układu. Silniczek to m40 jak obstawię. Napisz dokładnie co wziąłeś z e36 i jaki silnik siedział w tamtej e36 bo być może też m40. Jeżeli nie ma lewego dojścia powietrza to pompa do wymiany. Sprawdź czy jest dobrze przykręcona, czy przewody dobrze zamocowane i czy chłodniczka pompy się nie rozszczelniła przy tym naginaniu. Płyn i tak idzie do śmieci. Poleciłbym Ci po wszystkim zalać to zielonym Febi...

Ewentualnie pompa może dawać za duże ciśnienie ale musiała by pochodzić min. z 6 - gara.
Przepłukałeś te fanty zanim wsadziłeś do Beaty??? Tam pewnie był nie mały syf. Sama pompa może puszczać. Wyciek powinieneś zobaczyć jeśli nieszczelność jest na przewodach z magla do pompy, bo na odwrót masz za duże podciśnienie. Aczkolwiek to nie jest sztywna reguła. Obejrzyj samochodzik od dołu czy po prostu nie widać wycieku skądś, być może tak się uda...
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

07 Maj 2013, 01:09

Dzięki za odpowiedź nie doszedłem w końcu co było przyczyną bo i tak wydawalo mi się bez sensu wkładanie pieniędzy w tak niekulturalny silnik jak m40
wymieniłem pompę razem z silnikiem i jest spokój
Zdjęcie
przynajmniej teraz jakoś bardziej po męsku to wygląda ;)
mile_end
Nowicjusz

07 Maj 2013, 03:51

To jest M50 :yes:. Fajowo, cieszę się ;). 2.0 Czy 2.5??? 2XVanos czy semi :)?
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Zabici bez pasów - zapinajcie pasy w samochodzie!
    Aż połowa ofiar śmiertelnych na autostradach w Austrii, a ponad 60% w Belgii nie miało zapiętych pasów w momencie wypadku(1). Pasy bezpieczeństwa są efektywnym elementem dającym kierowcy i pasażerom bezpieczeństwo ...