BMW e30 - samochód nie reaguje na gaz

13 Lip 2008, 18:40

Witam.
Od kilku dni mam BMW E30 '84r 1.8L. Samochód jak na swój wiek jest w idealnym stanie- zero rdzy, odpala za pierwszym razem, wszystkie części są oryginalne, instalacja gazowa, jednak jest jeden mankament:
Już 4 razy podczas jazdy samochód przestał reagować na gaz. Zaczęło się tak: jechałem pod dość długą górę i gdy dojeżdzałem do skrzyżowania samochód przestał reagować na gaz, stale utrzymywało się 500 obr/min, silnik chodził jak traktor i przy próbie jazdy silnik gasł. Przełączyłem na benzynę i samochód ruszył. Wróciłem do domu i zaparkowałem samochód.
Kolejnego dnia pojechałem nad jezioro. Po wjeździe do miasta skręciłem i jechałem ze stałą prędkością ok.50 km/h. Po pewnym czasie samochód znowu przestał reagować na gaz i silnik zgasł. Próbowałem odpalić i niestety nic się nie działo. Sprawdziłem świece i okazało się, że niema iskry. Zmieniłem je na inne i odziwo samochód odpalił. Wróciłem do domu i wieczorem pojechałem do kumpla. Oczywiście wsiadliśmy do wozu i ta sama sytuacja- brak reakcji na gaz, 500 obr/min. Przełączyłem na benzynę- nic, sprawdziłem świece- jest iskra. Po kilku odpaleniach przy wciśniętym do deski pedale gazu silnik załapał. Wróciłem do domu.
Dzień kolejny: Idę do wozu siadam, umieszczam kluczyk w stacyjcę i.... no i znowu 500 obr/min itp. Sprawdziłem wszystko od początku i nic. Odkręciłem kopułkę rozdzielacza i jeden styk był okopcony. Wyczyściłem go papierem ściernym i samochód załapał.

Proszę was o pomoc, ponieważ problem mnie przerasta.
Problem ustąpił raz po wymianie świec, a za drugim razem wina nie była po ich stronie, raz zmieniłem gaz na benzynę a za drugim razem nic to nie dało, pedał gazu raz pomógł a raz nie. Jak dla mnie jest to czarna magia...

Pozdrawiam i liczę na pomoc :)
Getas
Nowicjusz

Miejscowość: Kuj-pom.
  • 14 Lip 2008, 09:26

Można jeszcze spróbować podmienić przewody WN.No i wypróbuj,czy problem pojawia się na gazie,na benzynie,czy na obu paliwach.Uruchom też silnik w nocy i obserwuj,czy po elemenatch układu zapłonowego nie przelatuje coś podobnego go błyskawic.Jeżeli problem okazę się wystepować podczas jazdy na beznynie,to można jeszcze sprawdzić ciśnienie paliwa.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      Summer Cars Party 2010 / relacja
      Po raz czwarty na płycie lotniska Muchowiec w Katowicach mieliśmy możliwość obejrzeć „Najszybszą imprezę tegorocznego lata”. Na przestrzeni ostatnich sześciu lat w Polsce nastąpił ogromny przełom w dziedzinie ...