Witam. Ponieważ to mój pierwszy post na tym forum chciałbym się gorąco przywitać z Wszystkimi użytkownikami, mam nadzieję że dobrze będziemy się dogadywali a czas spędzony na forum będę miło wspominał
Otóż obecnie posiadam VW Golfa MK2, z silnikiem 1,6 o mocy 70KM, którego bardzo sobie chwalę, nigdy nie zawiódł. Spala on ok 10 litrów PB95 przy dynamicznej jeździe, i zawsze dojechał od punktu A do punktu B. Obecnie planuję naprawy owego Golfa (typowo eksploatacyjne typu wymiana oleju, płynu hamulcowego, płynu wspomagania, przegląd i ewentualna naprawa zawieszenia, wymiana kabli W.N, świec zapłonowych, kopułki aparatu zapłonowego oraz palucha, itd) I Golfa przejmie młodszy Brat, który będzie w niedługim czasie robił prawo jazdy. Tym czasem myślałem o następcy Golfa, który był moim pierwszym samochodem. Przede wszystkim, szukam czegoś większego, gdzie 5 osób będzie mogło bez większych problemów, dość wygodnie, dość szybko, i bezpiecznie podróżować. Przeglądając różne starsze auta tej klasy, najbardziej wpadło mi w oko BMW E34 (można powiedzieć, że zachorowałem na nie), nadwozie auta bardzo mi się podoba, umożliwia też delikatny tuning który zrobiony z gustem daje na prawdę super efekt. Zaraz, po E34 był Mercedes E Klasy, W210 czyli potocznie zwany "Okularnik" chociaż już zdecydowanie mniej, no i raczej ciężko będzie dostać zdrowy godny uwagi egzemplarz do 10 tys złotych. Było jeszcze Audi 100 B4, jednak jest już mniejszym samochodem. Skupiam się głównie na E34, i chciałbym dowiedzieć się jakie są częste usterki tych samochodów, na co zwracać uwagę przed zakupem, oraz ewentualnie na jaką wersję silnikową się zdecydować (Szczerze mówiąc, skłaniałem się w kierunku Diesla który oferuje dość dobrą dynamikę przy stosunkowo niskim spalaniu, tylko również nie wiem którą wersję ewentualnie i jakie są ich wady). Silniki benzynowe wchodzą w grę tylko, jeśli nie będą przekraczały spalania na poziomie 13L/100km, przy dość spokojnej jeździe, gdyż jak wiadomo przy cięzkiej nodze to spalanie może o wiele podskoczyć.
Podsumowując, na jakie elementy należy zwrócić uwagę kupując BMW E34 (podwozie, nadwozie, zawieszenie itp, oraz ewentualnie który z silników Diesla jest rozsnądnym wyborem i zagwarantuje bezawaryjną jazdę oraz na co należy zwrócić uwagę w przypadku silnika (Z dieslami nigdy nie miałem do czynienia). Jeśli jednak BMW E34 jest mocno awaryjnym samochodem, to którym z pozostałych warto się zainteresować, na co zwrócić uwagę oraz na którą wersję silnikową się ewentualnie decydować? W gre wchodzą Audi 100, ewentualnie Opel Vectra B, gdyż Mercedes E Klasy W210 to raczej nie w przedziale cenowym do 10 tysięcy. Skrzynia biegów oczywiście manualna. Auta nie kupuję dziś, nie kupuję za tydzień. Na razie kompletuję pieniązki, i w ramach wolnego czasu chciałbym pojeździć po komisach, pooglądać, a przy tym warto wiedzieć na co zwracać uwagę w danym autku. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
Od autka jak mówiłem oczekuję możliwie jak największej bezawaryjności (zakładając że naprawy wykonywane są na czas), dobrej dynamiki jazdy gdyż przy 5 osobach obecny Golf nie wypada zbyt kolorowo, na 100 km/h trzeba jednak trochę poczekać - jednak autko nie ma chodzić bokami w zakręty, ma po prostu ładnie żwawo przyśpieszać. Zaraz po tym jest spalanie (które w przypadku benzyniaka 15L/100KM to już absolutne maksimum, przy którym chciałbym się cieszyć dynamiką jazdy a nie oszczędzaniem i jazdą na 2tys obrotów), natomiast Diesel myślę sam z siebie pali nieco mniej niż silnik benzynowy, tak więc spalanie jest mniej istotne, tutaj raczej chodzi już o dynamikę silnika oraz o bezawaryjność.