BMW e36 do 12 tysięcy?

05 Lis 2011, 17:36

Witam.

Przymierzam się do kupna auta, bo moja Meganka już raczej na pewno trafi na złom, którym zresztą zawsze była (tak, francuskie auta to szroty). Zawsze podobały mi sie właśnie Beemki trójki w budzie e36, najlepiej coupe ale sedanem też bym nie pogardził.

Po nieskończonej liczbie przygód z Renault chodzi mi jednak GŁÓWNIE o to, żeby auto się nie psuło! Wiadomo, że do kilkunastoletniego wozidła trzeba będzie co nieco dołożyć, ale chcę, żeby przynajmniej trochę odwdzięczało mi się za mój wkład.

Z góry zakładam, że chodzi mi o roczniki 1997-98, silnik najpewniej 1.8 benzyna, ewentualnie z gazem. Co powiecie o takiej konfiguracji za takie pieniądze? Jak wypada ona w porównaniu z Hondami Civic coupe z tego samego okresu?
lion
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lubenia
Auto: Renault Megane I 1.6 90KM

05 Lis 2011, 17:48

W statystykach niezawodności e36 wypadało równie źle jak Twoje Megane, trzeba też wziąć pod uwagę, że BMW raczej delikatnie się nie eksploatuje.
Do tego dochodzą problemy z korozją i skandalicznie niski poziom bezpieczeństwa.
Także pod kątem Twoich wymagań e36 to raczej kiepski wybór choć z drugiej strony za 12 tysięcy kupisz zadbaną e36 więc wcale nie musi być tak źle a sam samochód jezdzi przyjemnie.
Jeśli szukasz auta przede wszystkim trwałego to lepiej rozejrzeć się za głównym konkurentem BMW czyli MB W202.
No ale przy Twoim światopoglądzie motoryzacyjnym jaki prezentujesz na forum(wszystkie francuskie to złomy bo Twój kilkunastolatek się psuł lub Skody są dla dziadków bo kogoś dziadek je ma) BMW będzie Ci bardziej pasowało, w Mercedesie przecież będziesz wyglądał jak emerytowany taksówkarz :lol:
Jakby Ci zależało rzeczywiście na świętym spokoju to szukałbyś Dacii Logan albo Fiata Pandy auta trwałe, proste i bardzo tanie w eksploatacji, no ale pewnie stereotypy przeszkadzają.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Lis 2011, 18:04

Przede wszystkim dzięki za szczerość, naprawdę to doceniam i żalu nie mam (ale się zrymowało :P).

Po prostu mówisz prawdę, ale ja zdania nie zmienię, przynajmniej na razie bo widziałem już dużo aut, swoich, rodziny, kumpli i wiem co siedzi w którym dlatego pytam o porównanie szczególnie z Hondą Civic bo akurat e36 ani Civica nie ma nikt ze znajomych.

Dacia Logan, Fiaty Punto/Bravo/Panda odpadają. Zastanawiam się za to nad Stilo z roczników 01-02.
lion
Nowicjusz
Awatar użytkownika

05 Lis 2011, 20:50

e36 za 12tys?Jak dla mnie szkoda kasy na taki samochód,przestażały wygląd,we wnętrzu też nic ciekawego,lepiej kup a4 b5,ocynkowana i ładniejsza od tego kanciaka :D
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

05 Lis 2011, 20:58

Dokładnie,ja bym sie porozglądał za Mercedesem C klasa.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

06 Lis 2011, 09:36

A4 B5 moim zdaniem brzydsza od e36 :P No, może wersja po liftingu od 1999 wzwyż wchodzi w rachubę, Mercedes - nawet fajna opcja, szeroki kapeć na tył i by się fajnie jeździło. Ale... moim zdaniem wciąż nie tak ładny jak e36. xD
lion
Nowicjusz
Awatar użytkownika

06 Lis 2011, 11:36

E36 ładne?Ludzie co wy w nich widzicie,tyle tego jeżdzi i oklepane to to :roll:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

06 Lis 2011, 11:48

Ładny ponadczasowy samochód, dużo tego jezdzi więc mało kto zwraca na nie uwagę ale moim zdaniem to naprawdę ładny, charakterystyczny i klasyczny sedan.
Nie wygląda bezpłciowo jak japońskie auta z tego okresu tylko ma fajną zwartą i nieco muskularną sylwetkę.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

06 Lis 2011, 12:04

Kup Mazde Xedos i spokój, za 12 tys to już znajdziesz wychuchane perełki, auto niezawodne, mocne i wyróżniające się spośród typowych bejc, audi itp. Może i będzie serwis troszkę droższy bo byle wiesiek Ci tego nie naprawi ale te auta się nie psują praktycznie.
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Typ: Sport/Coupe

06 Lis 2011, 12:24

Xedos - ładne autko, nietuzinkowe rzekłbym. Problem w tym, że mieszkam na podkarpaciu i ciężko będzie znaleźć coś zadbanego i wyglądającego. :( Mimo wszystko się rozglądnę.
lion
Nowicjusz
Awatar użytkownika

07 Lis 2011, 15:55

Jak dla mnie e36 zabardzo zalatuje starszymi modelami bmw zwłaszcza wnętrze
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

07 Lis 2011, 21:54

Dla mnie BMW skończyło sie na okrągłej lampie.
Barol
Awatar użytkownika

07 Lis 2011, 22:35

Tak jak vamaniak napisał,też bym nie dal 12tysięcy za przestarzałe E36 no ale jak Ci sie podoba to Twój wybór :wink:
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

08 Lis 2011, 09:38

Podoba się, podoba i to coraz bardziej ;) Jestem fanem klasycznych linii, ale także np. stylu Alfa Romeo. Ale z 12 patykami nie chcę się pchać w Alfy.
lion
Nowicjusz
Awatar użytkownika

08 Lis 2011, 09:49

To już lepiej to BMW,z Alfami daj sobie spokój.
Tak przeglądam allegro i ta chyba najlepiej wygląda [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika