06 Paź 2010, 17:30
Witam. Mam problem z BMW E36. Samochód z 93roku, 1.8 + lpg z silnikiem m43. Problem tkwi w odpalaniu, tzn jak jest zimny to tak z 4-5 sekund kreci i dopiero złapie (zapalam na benzynie). Silnik pracuje nierówno, obroty falują między 500-1500 obr/min w efekcie nawet zgaśnie. Niezależnie czy silnik jest zimny czy zagrzany. Jak już trochę siż zagrzeje to przełączam na lpg i co dziwne na lpg idzie równo. 1000 obr/min i wskazówka ani nie drgnie. Słyszałem już tyle razy że silniki chodzą nierówno ale na lpg a nie na benzynie, a na lpg równo. Miał może ktoś taki problem? Albo wie o co chodzi? Ja już 3 dzień przy tym siedzę i głupi już jestem. Na początku myślałem, że to silnik krokowy. Przeczyściłem i nic nie pomogło to pomyślałem, że jest uszkodzony i przełożyłem od kolegi, ale problem nie zniknął. Dalej to samo, więc wymieniłem świece, filtr powietrza i przeczyściłem przepustnice. Nic nie pomogło... Co się może dziać?? Facet przede mną jeździł na resztkach benzyny. Czy to może być powodem? A jeśli tak to jak to przeczyścić? Proszę o pomoc.