BMW E36 318 jak podnieś moc

13 Mar 2009, 18:51

Witam chodzi mi o BMW z silnikiem 1.8 co waszym zdaniem najlepiej zrobić żeby podnieś moc jak najwięcej :?:
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: POLSKA

14 Mar 2009, 11:34

Swap lub kompresor :wink:
hot-garage
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk

14 Mar 2009, 13:49

nie koniecznie... Piter69 pisze o podnoszeniu mocy, czyli mówimy o KM - bynajmniej ja to tak rozumuję. Jeśli mam rację, to oczywiście, zmiana filtra powietrza na stożkowy, instalacja turbiny, zmiana wałków rozrządu, może wymiana wtrysków, ew. odchudzenie auta - wtedy samochód będzie szybciej nabierał prędkości. No i to chyba tyle z takich przystępniejszych zabawek.
Kamik
Początkujący

14 Mar 2009, 17:19

no dokładnie chodzi mi o KM i wolałbym nie wymieniać silnika
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: POLSKA

14 Mar 2009, 18:24

No to jeśli chodzi o KM to nie ma potrzeby wymieniać silnika - chociaż pozwoliło by to na uzyskanie więcej KM. Jak już się bawić w Swapowanie w BMW to tylko silnik M3 - fabryczna jednostka dostarczy niesamowitych wrażeń. Co do tuningu silnika który posiadasz ( 1.8 ) to pisałem wcześniej co powinieneś zrobić... Podsumowując najlepiej zrobisz jak dasz samochód dla zakładu tuningowego np. VTG, oni będą wiedzieli co zrobić by wyciągnąć dodatkowe KM z Twojego samochodu.
Kamik
Początkujący

22 Mar 2009, 12:10

witam mam pytanie, jakie są jeszcze inne profesjonalne firmy zajmujące się tuningie bmw, poza hamannem?
3fF
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Na wybojach przede wszystkim płynnie
    Jeśli kierowca znajdzie się na jezdni o nawierzchni nierównej, zniszczonej czy po prostu na polnej drodze pełnej wybojów, powinien przede wszystkim zastanowić się, czy do celu może dojechać inną trasą. Gdy nie ...

22 Mar 2009, 16:18

Te najbardziej znane prócz Hammana to:
- Alpina - http://www.alpina-automobiles.com/
- AC Schnitzer - http://www.ac-schnitzer.de/en/
Pozdrawiam
Kamik
Początkujący

22 Mar 2009, 19:08

dzięki!

ps. a audi - bo tutaj to w ogóle nie wiem.
3fF
Nowicjusz

22 Mar 2009, 19:29

Nie słyszałem o takich firmach...
Kamik
Początkujący

23 Mar 2009, 16:41

No to widze ze wogole niejestes w temacie BMW jak nieslyszales o najslyniejszych tunerach BMW :?
hot-garage
Początkujący
Awatar użytkownika

24 Mar 2009, 00:35

Skoro Ty wiesz to się podziel wiedzą, zamiast wydawać osądy...
Kamik
Początkujący

25 Mar 2009, 06:57

http://www.ac-schnitzer.pl/
Co do tematu to napisalem wczesniej ze najlepiej zrobic SWAP lub wstawic kompresor. Jak kolega niechce zmieniac silnika to polecam kompresor, zmienic uklad dolotowy, wydech, wydajniejsza pompa palwa, regulator cis. paliwa i wystroic to swinka np. ECUmasterem. Jak wtryskie beda za slabe to wymienic na wieksze ale te powinny wystarczyc 8)
hot-garage
Początkujący
Awatar użytkownika