Lepsze przyśpieszenie ?

01 Cze 2009, 18:40

Witam.
Chodzi mi o BMW E34 silnik 2.0 benzyna co waszym zdaniem można zrobić z tym silnikiem żeby samochód miał lepsze przyśpieszenie ?
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: POLSKA

01 Cze 2009, 19:17

zchipować. Nie znam się jakie silniki mogą być chipowane, ale najlepiej jest się spytać jakiegoś specjalistę o to.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

01 Cze 2009, 20:52

ale oprocz chipow jakie czesci wymienic mozna albo wsadzic myslalem o turbo ale niewiem czy warto
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika

03 Cze 2009, 13:29

Nie wiesz czy warto turbo do silnika 2.0?
Druga kwestia, to BMW, lepiej zmień auto na jakiegoś np. japońca, wtedy nie dość, że większy prestiż na drodze, to jeszcze lepsze parametry i trwalsze podzespoły.

Wracając do Twojego auta, zmień dolot, wstaw stożek, odetkaj tłumik, już masz kilka koni więcej i auto się nie będzie "dławić". Do tego możesz wstawić lżejsze koło zamachowe, przy tym manewrze jednak pamiętaj, że przyspieszać będzie CI lepiej, ale utrzymywanie prędkości będzie utrudnione.

Co do turbiny, dobry pomysł, lecz czy koszt nie przerośnie wartości auta :D Sama DOBRA TURBINKA to około 3-4k zł, do tego przerabianie układów, montaż itp. Lepiej chyba wyszłoby Ci zrobić SWAP serducha, np. na coś od M-Power.
MoDComp
Początkujący

Miejscowość: Kraków

03 Cze 2009, 14:51

no wlasnie tak myslalem ze nie warto turbo wsadzic a z tym tlumikiem to juz o tym myslalem i wsadze sportowy tlumik co do tego stozka to nie jestem pewien bo sam filtr stozkowy nie zawsze daje pozytywne osiagi SWAP jest najlepszym chyba rozwiązaniem ale kosztownym

Dzieki za odpowiedzi.
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika

04 Cze 2009, 11:02

MoDComp napisał(a):to BMW, lepiej zmień auto na jakiegoś np. japońca, wtedy nie dość, że większy prestiż na drodze, to jeszcze lepsze parametry i trwalsze podzespoły.

Jest w tym racji ale nie krytykujmy też BMW bo beemka to nie opel czy daewoo wiec nikt nie bedzie mówił że BMW to złe auta bo też są trwałe i potrafią nastukać dużo kilometrów, po za tym są dużo bezpieczniejsze od japońców no i nie biorą tyle oleju co np. Hondy :mrgreen: Nie że jestem jakimś dresiarzem broniącym tej marki bo np. Hondy też uważam za świetne auta, też mnie kręcą te wózki i ich technologia ale poprostu z własnego doswiadczenia wiem bo miałem beemke, po za tym znajomi jeżdżą i beemkami i japońcami więc porównanie jakieś jest. Osobna kwestia to to jak jest o auto dbane i jeżdżone..

Wracając do tematu. Chip w tym silniku nie da rewelacyjnych efektów. Można sie ''pobawić'' z dolotem, wydechem, obrobić głowice, pomyśleć o wałkach, zamah itd. Jeśli te wszystkie zabiegi bedą zrobione z głową a nie po taniości to jeździć bedzie napewno lepiej, ale trzeba tez brać pod uwage że auto nie jest lekkie i 2.0 w tej budzie ''zamieszania nie robi''. Co do turbo efekt był by wyczesany ale no wlasnie koszty... Musisz sam zadecydować czy stać cie na taką operacje i czy będzie to opłacalny interes ( bo np. biorąc pod uwage wlasnie wartość auta to tak sobie), chociaż jeśli powaznie myslisz o jego osiągach i myślisz z nim wiązać dłuższą przyszłość a kaske możesz wyłożyć to nad jakimś soft turbo mozna pomyśleć bo efekt bedzie naprawde dobry.
Dobrym też rozwiązaniem i tanszym jest wlasnie swap. Efekt bedzie naprawde dobry. Ryzyko jest tylko przy zakupie silnika z mniej wiadomego źródła, bo wtedy wiadome to jest loteria bo tak naprawde niewiadomo w jakiej kondycji jest silnik itd.
Pozdrawiam.
Tuningowi diesli - NIE
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koncepcyjne opony bez powietrza od Toyoty
    Toyota Motor Corporation pracuje nad pełnymi oponami, które mają obniżyć masę samochodów i poprawić osiągi. Opony pozbawione powietrza są opracowywane z myślą o autach elektrycznych i wodorowych. Toyota zaprezentowała ...

04 Cze 2009, 14:30

arek_89 napisał(a):Jest w tym racji ale nie krytykujmy też BMW bo beemka to nie opel czy daewoo wiec nikt nie bedzie mówił że BMW to złe auta bo też są trwałe i potrafią nastukać dużo kilometrów, po za tym są dużo bezpieczniejsze od japońców no i nie biorą tyle oleju co np. Hondy :mrgreen: Nie że jestem jakimś dresiarzem broniącym tej marki bo np. Hondy też uważam za świetne auta, też mnie kręcą te wózki i ich technologia ale poprostu z własnego doswiadczenia wiem bo miałem beemke, po za tym znajomi jeżdżą i beemkami i japońcami więc porównanie jakieś jest. Osobna kwestia to to jak jest o auto dbane i jeżdżone..

Dokładnie i dzięki za odpowiedź.
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika