BMW E36 Czy za 5-6tyś można kupić "dobre" BMW 3?

11 Lip 2010, 21:08

Witam, jestem nowym użytkownikiem. Na forum trafiłem szukając już właśnie informacji o BMW 3.

Obecnie jestem posiadaczem Poloneza Caro Plusa, jednak głównie z powodu braku mocy chce go zamienić na coś bardziej cywilnego ;)
Wybór padł na BMW, interesowała by mnie wersja z LPG. Spalanie jakie było by do zaakceptowania to tak do 15-16L/100km. Silnik jaki by mi wystarczył w zupełności to 1.8 (140KM). Na allegro nie problem znaleźć wiele ofert z takimi kryteriami, zarówno wersji silnikowej jak i ceny. Jednak mam pytanie do osób które są bardziej w temacie - czy warto kupić takie BMW za 5-6tyś? Tzn ogólnie to ja wiem że to są leciwe autka, zazwyczaj rocznik 92-93, zatem zapewne będą drobne niedociągnięcia w ich stanie technicznym. Jednak mam pewne wątpliwości jako że wcześniej nie miałem styczności z tą marką. Sam nie wiele moge powiedzieć na temat żywotności takiego silnika 1.8 140KM. Czy nie zrobie wtopy stulecia kupując beemke za takie pieniądze? Czy może jest tak że poniżej jakiejś kwoty to szkoda patrzeć bo są same zajeżdżone? Koledzy i koleżanki wypowiedzcie sie w temacie.
friqq
Nowicjusz

Miejscowość: Kolbuszowa

13 Lip 2010, 07:55

Ciezko powiedziec. Rzeczywiscie pieniadze nie sa duze, ale szczerze Ci powiem,ze mialem podobny problem i radze nie liczyc na za wiele, ale uzbroic sie w cierpliwosc i jedyna rada, to taka-szukac. Naprawde czasem jest taka okazja i ja swoje kupilem do 10 tys. ale dlugo szukalem po roznych katalogach w internecie. Wiadomo. W sumie najlepiej znalezc takie ogloszenia, gdzie mozna zrobic wstepna selekcje-marka, cena , rok.
Ostatnio edytowany przez krzysztofk, 14 Lip 2010, 00:24, edytowano w sumie 1 raz
Krzysztof Krotecki
krzysztofk
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

13 Lip 2010, 19:01

Jezeli polujesz na 318is to musisz bardzo uwazac szczegolnie ze masz 6 tys, jakiegos compakta lub zwyklego sedana mozesz znalesc za ta cene ale tez bez fajerwerkow. Mysle ze is coupe za 6 tys dobrego nie znajdziesz. Ogolnie jest duzo zajezdzonych egzemplarzy ktore tylko ladnie wygladaja. Jak ktos ma is-a w idealnym stanie to go ceni i to zdrowo. Ale dobry is to jest to... :wink:
jumpero
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Chelm/Londyn

14 Lip 2010, 18:59

tak to prawda, myślałem o 318is, no ale w zasadzie te sto kilkanaście koni w zwykłym 1.8 też by mi wystarczyło. Czy tego słabszego 1.8 prędzej dorwe w "dobrym" stanie?
friqq
Nowicjusz

17 Lip 2010, 18:21

Mysle ze tak.Moj znajomy kupil rok temu 318i sedan,chyba z 96 roku za niecale 7 tys. w naprawde rewelacyjnym stanie, i jezdzi do dzis bez zadnych niespodzianek. Z reguly jest tak,ze coupe sa troche drozsze od sedanow.
jumpero
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Chelm/Londyn

19 Lip 2010, 18:47

Po pierwsze żadnego BMW z gazem II. gen., to sprawdza się tylko w polonezie. Po drugie - IS raczej nie dostaniesz w db stanie (może kompakta na farcie, ale wątpię), powinieneś znaleźć ładne 1.6 albo 1.8 M40 w sedanie.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

21 Lip 2010, 13:13

friqq napisał(a):Witam, jestem nowym użytkownikiem. Na forum trafiłem szukając już właśnie informacji o BMW 3.

Obecnie jestem posiadaczem Poloneza Caro Plusa, jednak głównie z powodu braku mocy chce go zamienić na coś bardziej cywilnego ;)
Wybór padł na BMW, interesowała by mnie wersja z LPG. Spalanie jakie było by do zaakceptowania to tak do 15-16L/100km. Silnik jaki by mi wystarczył w zupełności to 1.8 (140KM). Na allegro nie problem znaleźć wiele ofert z takimi kryteriami, zarówno wersji silnikowej jak i ceny. Jednak mam pytanie do osób które są bardziej w temacie - czy warto kupić takie BMW za 5-6tyś? Tzn ogólnie to ja wiem że to są leciwe autka, zazwyczaj rocznik 92-93, zatem zapewne będą drobne niedociągnięcia w ich stanie technicznym. Jednak mam pewne wątpliwości jako że wcześniej nie miałem styczności z tą marką. Sam nie wiele moge powiedzieć na temat żywotności takiego silnika 1.8 140KM. Czy nie zrobie wtopy stulecia kupując beemke za takie pieniądze? Czy może jest tak że poniżej jakiejś kwoty to szkoda patrzeć bo są same zajeżdżone? Koledzy i koleżanki wypowiedzcie sie w temacie.

Pytasz za 4000 - 5000 pln... akurat fajny artykuł widziałem ostatnio:

http://bmw-e36.netinfo.net.pl/index.php/2010/07/analiza-cen-modelu-bmw-e36/

fajna stronka gość dużo pisze i rzeczowo.

BTW. moim zdaniem 1.8 nie spali aż 15-16 lpg chyba że w dużym mieście tylko jeżdżąc.

Pozdrawiam
rafal25
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

23 Lip 2010, 08:37

wielkie dzięki za podesłany artykuł, rzeczywiście fajną rozpiskę cenową zrobił autor. Teraz mam pełniejsze spojrzenie na sprawe ;)
friqq
Nowicjusz