BMW e36/ e34/ evanda/ 156

01 Lut 2014, 15:56

Witam!
Mam matiza z przebiegiem ponad 340tys. Jest już w takim stanie, że naprawiać się nie opłaca. Wiedziałem, że ten moment nastąpi dlatego odkładałem jak mogłem pieniądze.
Mam 12 tysięcy. Chcę kupić samochód równie bezawaryjny jak mój matiz, który nigdy mnie nie zawiódł. Tym razem chcę samochód duży, wygodny z mocnym silnikiem. Chciał bym też mieć w końcu klimatyzację.
Moje typy:
BMW e36 benzyna ewentualnie lpg silnik 2.0 albo większy, diesla nie chcę.
BMW e34 i podobnie jak wyżej. Boje się jednak cen części do BMW choć zawsze marzyłem o takim samochodzie. Mój dziadek miał 10 lat bmw e34 sedan z silnikiem V6 2.5 i zawsze go chwalił.
Znalazłem też daewo evanda 2.0, czytałem wiele dobrych opinii o evandzie jednak z drugiej strony dział bym liznąć czegoś innego niz daewoo.
I na koniec alfa romeo 156. Dużo ich już oglądałem, sa tanie i wyglądają fenomenalnie. Wiele egzemplarzy jest ze skórą i super wyposażeniem a kosztują mało. Gdy pytałem mechanika o alfa romeo to odradził mi ten samochód stanowczo więc już sam nie wiem co myśleć.
Co polecacie za 12 tys. aby się nie psuło, było wygodne i pojeździło kilka lat? Rocznikiem się nie sugeruję.
matiziakk
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: matiz, bmw e34
Silnik: 0,8 / 3.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

01 Lut 2014, 16:03

Jak kupisz Alfe to warsztat będzie Twoim drugim domem :mrgreen:
Evanda- bardzo fajny,duży dobrze wyposażony samochód. Mało popularny co za tym idzie będziesz się wyróżniał na drodze. Dobrze wykończony wbrew pozorom i z częściami nie będzie problemu, chyba że blacharskimi :/
BMW e36- osobiście mając 12k nie kupiłbym e36.
BMW e34- tu się nie wypowiem bo nie miałem styczności. Ceny części do BMW nie są drogie- to stereotyp.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

01 Lut 2014, 16:03

Ja z wymienionych szukałbym coś z BMW, bo Alfa 156 to auto specjalnej troski a Evandę będzie ciężko potem sprzedać, chodź to nie jest złe auto (następca Leganzy). Lepiej szukać ładnego e34 w tej cenie, bo ceny zaczynają rosnąc jak w przypadku e30
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

01 Lut 2014, 16:14

A co powiecie o tym BMW:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jest dużo droższe o innych podobnych, wiem że cenę będzie można dość sporo opuścioć.
Czy szukając samochodu na lata jest to dobra oferta? Mam po niego daleko i ten kosmiczny przebieg mnie zniechęca.
matiziakk
Nowicjusz

01 Lut 2014, 16:22

kosmiczny przebieg? Jest całkiem normalny, tylko że inne samochody są kręcone. Przy odpowiednim dbaniu licznik się wyzeruje :) A z jakiego powodu miałby opuszczać aż 2,5k?
Koniu
Forumowicz VIP

01 Lut 2014, 16:27

Jeszcze ta oferta przyciągnęła moją uwagę: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Mam po niego 40min. więc jeżeli mechanik się zgodzi mógł bym jutro jechać.

A co do pierwszego bmw, które wkleiłem to po rozmowie ze sprzedawcą odniosłem wrażenie, że jest skory do dużych negocjacji. Ale zapewnia ze BMW jest idealne. Przebieg pewnie jest prawdziwy ale nie często widze na sprzedaż samochody, które mają nakulane ponad 400tys.

Boje się trochę mocy tych samochodów bo mój matiz ma 50KM z czego pewnie z 10 już zdechło.
matiziakk
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe wyścigowe Mitsubishi MiEV Evolution II na PPIHC
    Podczas 91. edycji słynnego wyścigu Pikes Peak International Hill Climb (PPIHC) nowe wyścigowe Mitsubishi MiEV Evolution II zajęły drugie i trzecie miejsce w kategorii pojazdów z napędem elektrycznym. Pojazdy poprowadzili ...

01 Lut 2014, 16:44

Co do pierwszego BMW, jeżeli jest w stanie dużo odpuścić to coś musi być na rzeczy..
Co do utraty koni to przy odpowiednim dbaniu spadek mocy będzie nieduży. Gdzieś czytałem że konie można też przywrócić :)
Co do tej drugiej to nic szczególnego nie rzuca mi się w oczy ale nikt nie spuści Ci ponad tysiąc złotych jeśli auto jest dobre, wiec musiałbyś dozbierać.
Tak z innej beczki, niezły wynik jak na Matiza :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

01 Lut 2014, 20:22

Widzę, że zadbane E34 drożeją mocno.

Bierz Pan BMW, a nie kombinuj... Gratuluję samozaparcia w nabijaniu kilometrów oraz odwagi matizem.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

01 Lut 2014, 20:46

matiziakk napisał(a):Mam matiza z przebiegiem ponad 340tys.

To teraz trzeba zrobić to co większość ludzi robi, cofnąć na 140 tys i sprzedać. :D

Kupiłem kiedyś Matiza na handel i nic w tym dziwnego by nie było że jakiś głąb licznik cofnął a nie zerwał przy silniku karteczki obsługi auta. Tak że na karteczce były zapisane wymiany przy 215 tys km a auto na liczniku miało 180 tys km. :roll:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

01 Lut 2014, 21:03

Właśnie wróciłem, oglądałem e34 znajomych, nawet się przejechałem i jestem oczarowany. Jutro prawdopodobnie pojadę do poznania po e34 v6 2.5 benzyna.
Mam jeszcze pytanie. Na jakim poziomie kształtuje się spalanie w mieście? Jak czytam w internecie to rozbieżności są ogromne. Jedni piszą, że można zejść poniżej 9 l a są też tacy, którzy twierdzą, że i 15 łyknie. Czy realnie przy lekkiej nodze zmieszcze się w 12l po mieście?
Odnośnie budżetu jaki chcę przeznaczyć na samochód, jeżeli trafi się perełka to mogę dorzucić nawet kilka tysięcy.
Co do matiza. Rodzice mieli go od nowości, później jeździł brat. Ostatni w kolejce byłem ja. Już 2 lata postanowiłem, że wycisnę z matiza ile się da i oddam na złom. Sądzę, że jak będzie trzeba to i do 400 tys. dobije. Jednak silnik żłopie olej, progi znikają w oczach, zawieszenia prawie brak, o błotnikach nawet nie wspominam. W kwietniu kończy się przegląd i matiz powędruję na żyletki. Co ciekawe matiz nigdy, przenigdy nie zawiódł. Zawsze dojechał bezawaryjnie do miejsca docelowego i nigdy się nie rozkraczył.
Wiem, że matiz to samochód wyśmiewany przez wielu jednak ciężko znaleźć samochód tak bezawaryjny. Jest brzydki, ciasny i wolny ale zawsze jedzie jak musi.
matiziakk
Nowicjusz

01 Lut 2014, 21:05

E34 525i R6, a nie V6... wstyd tak pisać brzydko o BMW spali do 12 w mieście jak nie będziesz stał w korkach i cisnął.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

01 Lut 2014, 21:09

Mam jeszcze jedno pytanie o e34. Zauważyłem, że są 2 silniki benzynowe 2.5 jeden słabszy, drugi mocniejszy. Który silnik jest lepszy?
matiziakk
Nowicjusz

01 Lut 2014, 21:10

Oba są dobre, nowszy jest nowocześniejszy i mocniejszy, starszy ma fajny dźwięk za to. Palą podobnie.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

01 Lut 2014, 21:20

Tylko nie napalaj sie na to auto :!: ;) Jak Matiz nigdy nie zawiódł to wstawilbym progi (nieduży koszt), zrobil zawieszenie ( też nieduży koszt) i sprzedalbym albo zostawił :)
Koniu
Forumowicz VIP

01 Lut 2014, 21:27

matiziakk napisał(a):Wiem, że matiz to samochód wyśmiewany przez wielu
matiziakk napisał(a):Jest brzydki, ciasny

I tu się nie do końca zgodzę.
Te auta nadal cieszą się powodzeniem, zainteresowaniem wielu osób.

A tak na marginesie, to max 15 letnim Matizkiem aż tyle km nawalone ? szok żeby takim małym autkiem robić ponad 20 tys km rocznie. To nawet ja mając auto wyższej klasy nie robię tyle :no:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8