BMW E36 na co zwrócić uwagę przy kupnie

23 Gru 2016, 12:46

Witam,
Chciałbym kupić BMW E36 do 6 tyś. Samochód będzie wykorzystywany głownie w weekendy. Moim głównym pytaniem jest "na co zwrócić uwagę przy oglądaniu" oraz chciałbym żebyście pomogli mi wybrać silnik (tylko benzyna). Sam osobiście myślałem o silniku 1.8 IS, 2.0 oraz 2.5. Który według was jest najlepszy i niezawodny ? Słyszałem jeszcze o silnikach z vanosem, jest to przydatne ? warto to mieć ? i w jakich silnikach to bywa ? Chciałbym tym samochodem głownie jeździć na spoty. Chciałem zrobić z niego mały projekt typu german style. Chodź również oczekuje żeby miał jakąś moc i nie zostawał w tyle za innymi.
Pozdrawiam :)
kacpisek1818
Obserwowany

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 15 09 2015
Auto: Seat Toledo II
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

23 Gru 2016, 13:47

Chciałbym tym samochodem głownie jeździć na spoty

Tak całkiem szczerze to e36 za taką kasę nie będzie się nadawało do jakiegokolwiek pokazywania się w nim :naughty: Żeby tak naprawdę trzymało się kupy i kasa, którą w nie włożysz nie była totalnie zmarnowana musiałbyś wyłożyć jeszcze drugie tyle. Na mocne e36 jest dość duży popyt i nikt nie odda dobrego egzemplarza za bezcen.
Noooo chyba, że kupisz kompakta :ok:
Budżet bardziej na golfa II/III, jettę, jakąś chądę
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

23 Gru 2016, 15:13

A no rozumiem. a jesli juz pomijając wygląd to co sądzisz o 1.8 IS lub 2.0 ? Warto szukać jakiejś w tych silnikach ? Bo nie ukrywam ze wiem ze nie są zbyt piękne w moim przedziale cenowym ale czy warto kupić i odnowić czy to silniki które padaja i nie sa warte zainteresowania ?
kacpisek1818
Obserwowany

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 15 09 2015
Auto: Seat Toledo II
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

23 Gru 2016, 15:40

BMW nigdy nie miało jakiś spektakularnych wpadek z benzyniakami.
Jeśli kupisz zadbany egzemplarz to nie będziesz miał problemów. Pomijając już budżet to ciężko kupić ogarnięte e36 w PL, często specyficzne osoby kupują te auta i większość jest już po prostu poniemieckim szrotem.
Dwa lata temu mój kumpel chciał spełnić swoje marzenie i jeździć e36 (tylko tutaj szukane było qp w m-paku z R6). Po zobaczeniu prawie wszystkiego co w miarę wyglądało na zdjęciach, zrobieniu kilku tras po kraju i ciągłym podnoszeniu budżetu skończyło się na 316 z 97r za 13k, do opłat. W pakiecie startowym był swap silnika (+rozrząd, oleje, filtry), komplet kół, wymiana lamp (były jakieś wieśniackie soczewki). Nawet nie chciałem wiedzieć ile to wszystko wyniosło, ale muszę przyznać, że auto jest teraz przesztosem
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

29 Sty 2017, 12:00

BMW nigdy nie miało jakiś spektakularnych wpadek z benzyniakami.

Tutaj trzeba dopowiedzieć, że "w tamtych czasach". Seria F to niestety pasmo sporych wpadek, ale to nieco inny temat.

Twoim problemem obecnie będzie bardziej znaleźć auto w dobrym stanie, bo niestety e36 było i jest lubiane przez młodych z zadarciem drifterskim, a auto ma swoje przejścia i lata. Skupiłbym się więc na odpowiednim stanie, a później martwił się o wersję silnikową.
Autotesto
Początkujący

Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie posiadam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...