BMW e36, Seat Leon I czy Honda Civic VII?

03 Gru 2010, 13:59

jiGsaw, w e46 też tak jest z tym spalaniem? Np. 318Ci i porównać 323i lub 328i? Podobno e46 jest bardziej awaryjne od e36?
Robus
Początkujący
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Matiz
Silnik: 0.8i
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

03 Gru 2010, 14:25

E36 może być bardziej bezawaryjne i na pewno tańsze w utrzymaniu, ma prostszą konstrukcję. 318Ci pali mało, bo to R4. 323i na podwójnym vanosie - rewelacyjny stosunek osiągów do spalania. 10l w mieście to norma w tym silniku, nawet da się zejść poniżej podobno. 328i spali już przynajmniej litr więcej, ale osiągi wyraźnie lepsze.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

03 Gru 2010, 15:32

jiGsaw, jak już wcześniej wspominałem, kolega miał e46 323ci i właśnie narzekał, że awaryjne jest. A co powiesz o takim? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Robus
Początkujący
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Matiz
Silnik: 0.8i
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

03 Gru 2010, 16:19

Zależy jaki egzemplarz kupił, na zadbane BMW raczej by nie narzekał. Ten z linku mi się nie podoba. Kombinowane lampy itd.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

04 Gru 2010, 20:27

Podepnę się pod temat, ale wykluczmy tutaj BMW i zapytam co byście wybrali

Seat Leon 1.9 TDI 130KM

czy

Honda Civic VII 1.6 110KM Sport lub zwykła
PaVLo
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: to cacko ?

05 Gru 2010, 10:03

Na 60% Hondę, na 40 Leona :D Wszystki zależy gdzie będziesz więcej jeździł - po mieście/miasteczku i na raczej krótkich dystansach, czy na dłuższych trasach. W pierwszym przypadku - Hondę, w drugim Leona. Leon będzie też bardziej awaryjny, z większym przebiegiem, ale z drugiej strony części zamiennych do niego jest od groma bo to technicznie takie samo auto jak Golf, Oktawia i Audi A3 - a tych modeli jeździ mnóstwo więc i o części łatwo. Honda ci się będzie rzadziej psuła, ale za to nieraz będzie ciężej o dobre i tanie części do niej.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

05 Gru 2010, 10:14

Ja bym brał Leona. Silnik jak dla mnie o niebo lepszy do codziennej jazdy, dynamiczny i ekonomiczny. A co do psucia - w rodzinie Leony sa już spory czas i jakoś na awaryjność nie narzekamy ;). Tyle, że silnik musi być zadbany :)
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

05 Gru 2010, 14:01

Na 70% to jazda po mieście, te 30% to w sezonie wyjazdy na zawody MTB w góry raz na dwa tygodnie od kwietnia do października, więc trasy od 150km do 340km w jedną stronę najczęściej trasą A4.

Do Seata przekonuje mnie wygląd i silnik TDi, lecz odpycha malutki bagażnik (wg prod. max 656L) bo rowery będę chciał na dłuższych odcinkach pakować do środka na tył a pod tym względem Civic wypada znacznie lepiej (1050L).

Skupmy się teraz na silnikach. Od znajomych mam różne opinie i jedni nie widzą problemu z jazdą po mieście dieslem, a inni go odradzają sugerując benzynę. Rocznie nie będę raczej pokonywał więcej jak 10 tys. km, gaz absolutnie nie wchodzi w grę ale to nie czas na dyskusję o tym.

Jak już wspomniałem wcześniej, w sezonie to auto będzie mi potrzebne do dojazdu na zawody, oraz do niezbyt częstej jeździe po mieście i sporadycznie do dojazdu do pracy. Jednak od jesieni do wiosny to służył by mi do dojazdu do pracy (5-6km w jedną stronę).
PaVLo
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: to cacko ?

05 Gru 2010, 16:17

Coś różnica po złożeniu siedzeń wydaje mi się kosmicznie duża...
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław