BMW e36 sedan czy VW polo III sedan

07 Lis 2010, 21:25

Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum samochodowego!!
Chciałbym , abyście pomogli mi wybrać samochód.
Wacham się pomiędzy bmw e36 w sedanie a vw polo III w sedane.
Obydwa samochody mi się podobają, ale chciałbym dowiedzieć się od was który samochód:
-jest tańszy w częściach
-jest mniej awaryjny
-jest oszczędniejszy (mianowicie bmw miało by mieć silnik 2.0 v6, a polo 1.6 w benzynie)

Jestem osobą która nie lubi wariować za kierownicą. Oczywiście czasami zdarza mi się szybko jechać, ale tylko wtedy jeżeli pozwalają na to warunki.

Chciałbym zaznaczyć że ma to być mój pierwszy samochód, więc nie chciałbym, żeby to była skarbonka w którą będę topić pieniądze.
Obydwa samochody kosztują około 5-6tyś zł, jednak polo w tej cenie to rocznik 1998 natomiast bmw 1996, więc bmw będzie starszy. Proszę was o opinie.
martin9994
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

07 Lis 2010, 21:29

Nie przepadam za starymi BMW- kojarzą mi się z dresikami, próbującymi zwrócić na siebie uwagę. Uważam, że Polo będzie bardziej ekonomiczne. Części też nie są raczej drogie, więc jak na pierwszy samochód jest ok.
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

07 Lis 2010, 21:32

BMW E36 96rok za 6tys.zł no chyba nie :roll: Polo podobnie,osobiście wybrałbym Polo.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

07 Lis 2010, 21:41

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] polo
[link do oferty na Allegro wygasł] BMW
Oczywiście to tylko przykłady!!!
martin9994
Nowicjusz

07 Lis 2010, 21:44

Tak myślałem.. allegro/otozłomoto to nie wszystko a widziałes te auta w realu?Nie,to jedz sobie zobacz to zmienisz zdanie,za 6koła można ledwo co kupić E36 z początku produkcji a nie 96r.Co do Polo to może może..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

07 Lis 2010, 21:48

Ok dziękuję Tobie za opinię, proszę teraz inne osoby o wypowiadanie się w moim temacie. :wink:
martin9994
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla 1966 rok
    Toyota Corolla jest modelem przełomowym dla marki. Nie tylko dlatego, że do dziś sprzedano ich ponad 45 milionów na przestrzeni 12 generacji, ale też dlatego, że to ten model spowodował, że Toyota stała się masowym ...

07 Lis 2010, 21:56

spox :wink:
Barol
Awatar użytkownika

07 Lis 2010, 23:09

Co to w ogóle za śmieszne porównanie. Po pierwsze Polo to miejski dupowóz, a BMW E36 to auto 2 klasy wyżej i premium. Wynikają z tego jednoznacznie pewne fakty. BMW będzie 10x lepsze i dużo droższe w utrzymaniu jednocześnie. Poza tym w BMW nie ma silników V6, tylko R6, powinni Cię za jaja powiesić za to. :evil: No i tak jak Barol... za 6k to możesz sobie kupić ładne R4 z początku produkcji, a nie R6 z końca... Ew. compact 1.6 będzie jeszcze niezły rocznikowo.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

07 Lis 2010, 23:30

jiGsaw napisał(a):Co to w ogóle za śmieszne porównanie. Po pierwsze Polo to miejski dupowóz, a BMW E36 to auto 2 klasy wyżej i premium. Wynikają z tego jednoznacznie pewne fakty. BMW będzie 10x lepsze i dużo droższe w utrzymaniu jednocześnie. Poza tym w BMW nie ma silników V6, tylko R6, powinni Cię za jaja powiesić za to. :evil: No i tak jak Barol... za 6k to możesz sobie kupić ładne R4 z początku produkcji, a nie R6 z końca... Ew. compact 1.6 będzie jeszcze niezły rocznikowo.

Kolega ma racje :) bmw wiadomo drozsze w utrzymaniu ale lepsze duzo lepsze wynika to z roznicy klas samochodow a za 6 tys to faktycznie mozna kupic e36 z 1994 roku i to w 1.6 :) z tym polo w takiej cenie tez mysle ze ciezko
<ZABRZAN>
Ciało rzucone na łoże traci na oporze :)
zabrzan13
Aktywny

Miejscowość: Jelenia Góra
Prawo jazdy: 11 02 2007
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mercedes ML w163
Silnik: 2.7 CDI
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2003

08 Lis 2010, 11:57

Jeśli chodzi o ekonomie to bierz Polo. Natomiast jeżeli zależy Ci na komforcie jazdy i użytkowania bmw
Kula66
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

14 Lis 2010, 13:27

Pytanie jest które auto wybrać oczywiście z tej listy (wymieniłeś jedno auto) to tylko BMW E36. Z wozidełek pseudosamochodowych to VW Polo będzie tańsze w eksploatacji.
aleksandra1986
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001

14 Lis 2010, 14:00

A E36 to nie wozidełko? :mrgreen: Może najpierw warto przeczytać wymagania autora tematu, a nie od razu dawać bezsensowne rady? Ma to być samochód oszczędny, mało awaryjny i mieć tanie części. Czy niemalże pełnoletnie BMW spełnia te kryteria w konfrontacji z Polo koleżanko aleksandra1986 ?
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

14 Lis 2010, 14:30

Kula66 napisał(a):Jeśli chodzi o ekonomie to bierz Polo. Natomiast jeżeli zależy Ci na komforcie jazdy i użytkowania bmw

Też tak uważam
james00796
Początkujący

Miejscowość: Prokowo