13 Lis 2010, 17:40
Witajcie,
Piszę bo szykuję się małymi kroczkami do kupna swojego pierwszego autka. Wybór samochodu nie jest łatwy bo jest tego trochę na rynku i nie wiadomo co wybrać. Mój fundusz to generalnie 10tys ewentualnie 12tys. Wiem że musi być to turbodiesel pytanie tylko jaka fura i nie pytajcie ile kilometrów będę robił rocznie Moje główne wymagania to na pierwszym miejscu jak chyba zresztą u każdego to samochód możliwie jak najbardziej bezawaryjny (najlepiej żeby miał jednomas i brak zmiennej geometrii), na drugim miejscu spalanie (a więc samochód nie może być za ciężki bo będzie się odbijać na spalaniu właśnie), a na trzecim miejscu osiągi. Aha i żeby tak nie był raczej starszy jak 97’. Dużego auta nie potrzebuje ale nie mam sprecyzowanego poglądu co do bryły nadwozia. Najbardziej chyba właśnie się zastanawiam nad Ibizą 6k rocznikowo 98’ z silnikiem 1,9tdi 90PS. Tą furę do 10tys powinien spokojnie kupić w nienajgorszym stanie za tą kwotę. Nie jestem idiotą i zdaję sobie sprawę że auto ponad 10-letnie musiało mieć jakąś przygodę, mniejszą czy większą, byle by był dobrze złożony, nie wyglądał jak kupa złomu i jeździł przyzwoicie. Jednak mam te dodatkowe 2tys wiec mogę dobić razem do 12tys i teraz pytanie czy jest jakiś samochód godny uwagi dla którego warto dobić do tej ceny? Chciałbym jeszcze zaznaczyć że do kupna będę zabierał się około kwietnia 2011 więc po nowym roku ceny muszą delikatnie spaść bo w końcu rok do przodu. Myślałem trochę nad następującymi autami: Ibiza/Cordoba 6k2 tdi, focus tddi 90PS, vectra 2.0dti 100PS (ale chyba za ciężka troche i spalanie mogłoby być lepsze), astra 2.0dti 100PS, corsa c 1.7dti 75PS (ale spalanie bardzo fajne). Pytanie tylko czy za 12 tys warto pchać się w którekolwiek auto z tych wyżej wymienionych (czy nie za mało), zwłaszcza że nie mam parcia na żadne konkretne tak naprawdę. Po prostu ma to jeździć a nie uszczuplać za bardzo mój portfel. Tzn wiem że używany samochód prędzej czy później się zepsuje byle nie za często . Chyba że macie jakieś inne ciekawe propozycje. Do kupna auta czasu jeszcze troche mam ale wiem że emocje będą wysokie dlatego zawczasu chcę odpowiednio się ustosunkować. Pozdrawiam i proszę o sugestie.