BMW E39 vs BMW E36 PROSZĘ O OPINIĘ

11 Wrz 2011, 14:40

Witam bardzo serdecznie forumowiczów... :D
Od dawna myślę nad kupnem auta , po głowie najczęściej chodzą mi modele E36 , E39...
Na auto jestem w stanie wyłożyć około 12000zł.
w grę wchodzą silniki benzynowe E39 2.5 lub 2.8 rzędówki , lub w E36 2.5 lub 2.8
Jeżeli chodzi o E39 , auto naprawdę fajne , ma sentyment , fajna sylwetka , wizualnie na pewno wygląda "świeżej" niż E36. W obu modelach chciałbym zrobić mały tuning wizualny.. a mianowicie ładne alufelgi koniecznie z dużym rantem , przyciemnić szybki , białe lampy i takie tam bajerki... BEZ WIOCHY oczywiście ... Natomiast co do E36 .. Jestem w stanie dać 10000zł za e36 i kupić naprawdę serek. Jestem świadomy żę kupując za te pieniądze jestem już w plecy parę tyś... E36 małe zwinne auto , 2.5 lub 2.8 Tuning wizualny , auto zawsze umyte itp. Zależy mi komforcie jak i na jeździe sportowej... i właśnie proszę o wasze opinie czy mieliście moze już ten model , jakie wrażenia , co wam się nie podobało itp... E39 chciałbym korzystać z komfortu , a E36 troche po zapierd***ć sobie ;)

Pozdrawiam Kuba ;)
qbablazej
Nowicjusz

Auto: Dodge ram 5.7 hemi

11 Wrz 2011, 14:48

Dobrego E39 za te pieniądzie nie kupisz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Wrz 2011, 14:52

Dlaczego nie ? Nie planuję kupić auta , wsiąść i jechać ... Logiczne że jak kupie , stawiam na warsztat , przeglądam zawieszenie , wymiana podzespołów olei filtrów ... jakaś polerka .... hmm co masz na myśli Dobrego nie kupie ?
qbablazej
Nowicjusz

11 Wrz 2011, 14:59

No kupić kupisz ale takiego który będzie miał silnik do wymiany bo niestety trafić dobre BMW jest ciężko,no chyba że od jakiegoś maniaka.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

11 Wrz 2011, 15:15

Nie no jasne , to wszsytko zależy od właściciela właścicieli ... Wiadomo , spojrzysz na kilka detali po których bedziesz wiedział czy to auto naprawde duzo jeździło czy nie ... A co powiesz na temat e36 ? 2.5 2.8 ... spalanie myślę ze jest identyczne , moc ? w sumie nie wiem ... Czy kupując e36 za ponad 10k które wiecej stało jak jeździło bedzie z tego pożytek ? Martwi mnie też że E36 jeździ troche wsiunów którzy zakladają wydech kupa hałasu pionier spojler a z samochodu śrubki wylatują ... zależy mi na tym żeby auto było dynamiczne zadbane ... Ja do auta podchodzę bardzo pedantycznie ... Wie ktoś może jak z awaryjnością ? może jakieś problemy się potarzają w tych modelach ... Marzę o czarnej E36coupe lekko obniżonej , przymglone szyby , białe lamby , ładne koła z rantem , jakiś m pakiet....Lub białą :D wtedy czarne fele , czarne szyby :D
qbablazej
Nowicjusz

11 Wrz 2011, 17:32

Jeśli chodzi o problemy radzę zajrzeć na forum BMW. A zadbane egzemplarze będą się odwdzięczały bezawaryjnością. Ale jak już wspomniał Barol za 12 tysi e39 będzie wymagało wkładu najmniej 2-3 tysięcy. To lepiej dać 10 za zadbane e36 i ewentualnie tuning. Z tego co czytałem to silnik lepiej 2.8 bo spalanie identyczne co 2.5 a silnik lepszy i mocniejszy.
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Typ: Sport/Coupe

11 Wrz 2011, 17:52

Za 10 tysięcy ciężko będzie kupić 328 w sedanie, w coupe nie ma szans a gdzie tu do e39 528i?
dozbieraj jeszcze z 5 tysięcy ( + 3tys. na serwis i naprawy po zakupowe) i możesz się rozglądać dobrym E36 328i coupe bądź E39 528i. Sam musisz zastanowić się co kupić, E36 jest dużo zwinniejsze niż piątka, jest lżejsze co przekłada się na lepsze osiągi, lepiej trzyma się tez w ciasnych zakrętach, szczególnie po obniżeniu, często można spotkać szperę, co daje sporo frajdy, do tego z powodu tańszych częsci zawiechy i hamulców, i uboższego wyposażenie, jest odczuwalnie tańsza w utrzymaniu, z drugiej strony E39, daję sporo większy komfort, jest większe i nie jest tak często wieśniaczone.
Ale jak już wspomniał Barol za 12 tysi e39 będzie wymagało wkładu najmniej 2-3 tysięcy.
Tyle wkładu to potrzebują zadbane egzemplarze, w przypadku trupa może się to zwielokrotnić
kosior898
Początkujący

Miejscowość: Leżajsk

11 Wrz 2011, 21:02

Tak jak pisze havoc poszukaj jakiejś E36 i ją doinwestuj,gdyż prędzej ją znajdziesz w db stanie niż E39.
Barol
Awatar użytkownika

12 Wrz 2011, 15:24

Kosior nie przesadzajmy z tymi kosztami za e36 w 2.8 :) Bo to auto ma już naście lat ... za te 10-12k to już dostane E36 w dość przyzwoitym stanie technicznym jak i wizualnym... Jedynie za te pieniądze może nie być nie wiadomo "jakiego" tuningu optycznego ... Zależy mi na aucie w totalnej serii ... lub lekko zliftingowanej. Auta maluję sam choć nie jestem lakiernikiem , czy tam polerka , Prostsze czynności wykonuję sam :) także nie jestem skazany jakby od razu na warsztat :D Dziękuje koledzy za podpowiedzi... na 99% zdecyduję się na e36 najlepiej w coupe naprawdę w serku, do tego lekki tuning optyczny ... i myślę że się zakocham w tym aucie ;) a za E39 latam , bo mój ojciec tym jeździł tylko on miał akurat 4.4 , i tak jakoś też mam sentyment do tego auta ;)
Dzieki wielkie :D Pozdrawiam :wink:
qbablazej
Nowicjusz

12 Wrz 2011, 20:38

Znajdź ładną e36 328i w coupe za 10tys. to sam kupie ze dwie
kosior898
Początkujący

Miejscowość: Leżajsk

25 Wrz 2011, 11:22

Nie tak dawno znajomy sprzedał bardzo ładne, chyba w całości bezwypadkowe - no może tylko błotniki i maska były malowane - BMW E39 520i, klimatyzacja nawet działała, samochód z 1997 roku. Najpierw sprzedawał za 14 900 zł ostatecznie poszła... za 9 900 zł. Nic mu nie brakowało ale nikt nie chciał 2.0, dlatego ja bym takie kupił bo to fajny silnik i mało pali.
leszekraw
Obserwowany

Auto: Kia Sportage

01 Paź 2011, 21:27

mam na sprzedaz bmw e39 540 4.4 w manual 1997 idealne, nigdy nie mialo gazu, nie ma zadnych bledow i nie wymaga zadnego wkladu. samochod jest za 7.5 tys zlotych i ma kierownice po prawej. komplety do przekladki po 1tys zlotych na allegro. samochod ma ok angielskich oplat wiec przy zakupie mozliwe jest zarejestrowanie go na kupujacego co umozliwi jezdzenie nim przez 6 miesiecy do przekladki
paweluk
Obserwowany

Auto: bmw e39 540 manual