BMW e46 316/318, Peugeot 206 cc, Toyota Yaris - różnice cenowe

10 Kwi 2018, 21:22

Witam, nigdy specjalnie nie interesowałem się autami, ale jak to u każdego faceta, prędzej czy później przychodzi ten moment. Po wakacjach wyjeżdżam na studia do Niemiec, a jak studia to brak środków na utrzymanie samochodu, więc auto musiałoby zostać u rodziców. Strasznie nakręciłem się na przerabianie samemu jakiegoś starszego auta na styl "sportowy", jakieś własnoręczne oklejanie itp. więc pierwsze co mi przyszło do głowy to Hondy, Toyoty i BMW. Ostatecznie wybrałem e46, poczytałem i najlepsze modele z tego co się dowiedziałem to 316 i 318, jeżeli chodzi o stosunek cena-jakość. Tata ma Passata i Skode w kombiku, ale skode będzie sprzedawał i chce kupić coś małego, żeby było tanie w eksploatacji, jak Yariska czy Peugeot, ale rozważa poniekąd tą BMKę, jednak twierdzi, że części do BMW są o wiele droższe. I tutaj moje pytanie, jaka jest różnica cenowa w utrzymaniu tych aut? Tak orientacyjnie, czy to duże różnice? Bo jeżeli tak, to sobie odpuszczę, ale jeżeli nie, to może warto byłoby go namówić.
mariuszsll
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 04 2017
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Volkswagen Polo III
Silnik: 1.4 44kW
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

10 Kwi 2018, 21:40

Pomiędzy Yaris a E46 jest przepaść cenowa. Tego się nawet porównać nie da, z jednej strony masz mieszczucha, taniego w serwisie, a z drugiej typowego Sebixowoza zajechanego po 15 latach, gdzie wszystko się już sypie bo nikt o to nie dbał. Poza tym kupno 316/318 nie ma sensu, bo to nie jedzie, pali dużo a w utrzymaniu wychodzi jak droższe wersje silnikowe.

Poza tym Yaris... Jak to porównać do E46? To różnica aż DWÓCH segmentów. No nie da się.

Chociaż jak masz oklejać wóz i przerabiać na "sportowo" to kup tą BMW, chociaż nie zrobisz krzywdy marce, bo gorzej być nie może :)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

10 Kwi 2018, 21:45

Ja do jazdy mam polówkę, nie narzekam na nią, tylko korozja się robi na podwoziu. BMW z gazem miałoby być kupione, żeby potem właśnie tata mógł tanio do pracy sobie jeździć po mieście. Chodziło mi tylko jak z cenami za wahacze, szczęki, klocki itp., generalnie za części, bo jeżeli faktycznie tak wielka różnica, to się zadowolę obecną polóweczką :P
A z tym robieniem na sportowo, no to na czymś się trzeba nauczyć, głównie chodziło mi o jakieś oklejenie paska przez karoserię, osprayowanie felg, grilla, takie pierdołki, ale od czegoś trzeba zacząć się uczyć.
mariuszsll
Nowicjusz

10 Kwi 2018, 21:49

Google i sprawdzasz ceny, byle jaki sklep internetowy i sobie porównaj.
Cena części nie gra takiej roli, co awaryjność i drutowanie przez osoby, których nie stać na te auta. Sam mam znajomego (no raczej miałem jeśli mam być szczery), który kupił 320D, a potem czekał do wypłaty i jeździł busem bo na części nie miał jak się zaczęło sypać (perełka od handlarza oczywiście z Niemiec, cud miód).

Do jazdy po mieście bez sensu kupować 316/318, ani to nie jedzie, ani to ekonomiczne. Yaris wypada zdecydowanie lepiej.

Wgl.. Jaki masz budżet? Bo może się okazać, że o tych autach możesz zapomnieć.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

10 Kwi 2018, 21:51

Ahh, no rozumiem. Ja w sumie nie mam budżetu, bo nie zamierzam nic kupować. Myślałem, że jak tata sprzedaje Skode i zamierza coś kupić, to może by wziął tą BMKe, to bym się chwilę nacieszył :P Ale jak ma mu to zrobić aż taką różnicę, to se odpuszczę, dzięki za pomoc.
mariuszsll
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wiosna i więcej jednośladów na drogach
    Wiosenna pogoda sprzyja poruszaniu się po mieście jednośladem. Wyższe temperatury i słoneczna aura sprawiły, że na drogach można spotkać coraz więcej rowerzystów i motocyklistów. Dla kierowców czterech ...