Auto do miasta do 35tys zł - Astra J, Focus mk3, Fabia, Rapid?

10 Kwi 2018, 14:10

Dobry,
Poszukuję jakiegoś hatchbacka dla żonki żeby mogła dojechać do pracy, ew. odwieźć dzieciaki do żłobka/przedszkola. Przebiegi nie będą duże, bo do 5km w jedną stronę plus czasami jakiś wypad na sklepy. Z tego względu szukam czegoś w benzynie. W tym budżecie najbardziej zainteresowała mnie Astra J z silnikiem 1.4 T po lifcie. Podobno poprawili w nich skrzynie biegów i jeszcze kilka pierdół. Dodatkowo ten silnik jest dość polecany, ale jak wygląda sprawa jego awaryjności?
Myślałem jeszcze nad Fabią lub Rapidem. Jakby nie patrzeć są to auta mniejsze, ale w tym budżecie można dostać młodsze auto, tylko jak w tym wypadku wygląda sprawa z trwałością skodowskich silników?
W tym budżecie i wielkości jest jeszcze Auris II 1.6 oraz Focus mk3 (jaki silnik?). Jak ewentualnie wypada Kia Ceed lub Hyundai i30?
A może jeszcze coś innego polecicie?
grafiq
Nowicjusz

Auto: Mondeo mk4

10 Kwi 2018, 15:43

Nie kupisz Aurisa II za 35 tysięcy.
Na te 5km to szkoda byłoby mi kupować auto z turbo (tym bardziej, że Astra J to ciężka krowa i te 1.4T wciągnie 10l benzyny bez problemu). Poza tym poliftowa Astra J to 40, a nie 35 tysięcy.
Focus Mk3 najlepiej wolnossące 1.6.
Fabia, Rapid - to będą głównie flotówki, słabe wyposażenie i słabe silniki.
Kia Ceed spoko, ale druga generacja to też tak od 40 tysięcy się zaczyna, tańsze jest i30 II, gdyż weszła nowa generacja i ma krótszą gwarancję.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

10 Kwi 2018, 16:07

Teraz jeżdżę Mondeo mk4 2.0, które waży 1,5 tony i nie ma aż tak źle, 13,5l gazu także nie najgorzej.
A Astra J z wolnossącym 1.4 lub 1.6 się nada?
Co do Auriski to miałem Auriskę pierwszej generacji po lifcie na myśli.
A coś innego w tej cenie? Jakieś Meganki albo Bravo, jak to się sprawuje?
grafiq
Nowicjusz

10 Kwi 2018, 17:29

Jak do miasta to ja bym poszedł w Aurisa ale w hybrydzie np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
luck112
Początkujący

Miejscowość: Wręczyca Wielka
Prawo jazdy: 10 02 2013
Auto: Renault Scenic III

10 Kwi 2018, 17:55

Tylko że z Polskiej dystrybucji nie ma nic, bo nie była w PL oferowana. Wszystko z importu, a jakoś nie mam zaufania do polskich importerów szrotu wszelakiego...
Fajna byłaby Auris II w hybrydzie, ale to nie ta półka cenowa...
grafiq
Nowicjusz