BMW E46 318i - Wyciek Płynu Chłodniczego

06 Sty 2016, 21:29

Witam,

Otóż mój problem wygląda tak, mam wyciek płynu chłodniczego którego nie mogę zlokalizować, cały silnik zarzygany jest płynem, pierwsze co przeszło mi przez myśl to była uszczelka pod głowicą ponieważ autko dosyć obficie kopci co w sumie może być teraz spowodowane warunkami pogodowymi, na korku od od oleju nie widać pasty, nie widać żeby też oleju ubywało, w zbiorniczku wyrównawczym też nie widać żadnych śladów oleju, ciśnienie jest wysokie bo wąż od chłodnicy jest twardy, płyn uciekał bardzo szybko lecz po odpowietrzeniu układu nie ucieka on tak szybko, martwi mnie to że wąż za termostatem jest zimny lecz temperatura silnika jest cały czas w normie, zauważyłem też luzy w pompie wody i już zgłupiałem, nie wiem co mam robić ponieważ mam dosyć ograniczony budżet może ktoś z was może wiedzieć co najprawdopodobniej jest przyczyną.
Maroo
Obserwowany

Prawo jazdy: 23 11 2015
Auto: BMW E46
Silnik: 1.9 118KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

07 Sty 2016, 00:30

Maroo napisał(a):martwi mnie to że wąż za termostatem jest zimny lecz temperatura silnika jest cały czas w normie
Termostat sprawdzałeś na postoju grzejąc silnik? Czy zrobiłeś rundkę autem aż się rozgrzało i rura za termostatem była nadal zimna?

Maroo napisał(a):pierwsze co przeszło mi przez myśl to była uszczelka pod głowicą ponieważ autko dosyć obficie kopci co w sumie może być teraz spowodowane warunkami pogodowymi
Jaki to jest dym? Przy niskich temperaturach takich jak były -15 i więcej będzie sporo białego dymu z rury dopóki auto się nie rozgrzeje później już powinno go być mniej.

Maroo napisał(a):zauważyłem też luzy w pompie wody i już zgłupiałem
Skąd wiesz że pompa wody ma luzy? Jak to sprawdziłeś?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Proace City Verso (od 2019)
    Oto współczesny odpowiednik Toyoty Verso – czyli osobowy kombivan segmentu C, którego pełna nazwa to Toyota Proace City Verso. Auto dysponuje 5 lub 7 miejscami oraz bagażnikiem o pojemności do 775 lub ...
    Wirtualny salon Audi w Warszawie
    Londyn, Paryż, Berlin, Pekin, Istambuł, Moskwa, a teraz Warszawa. Wczoraj, 8 października, przy stołecznym Placu Trzech Krzyży, ruszył pierwszy w naszym kraju ekskluzywny salon Audi City. Audi City wyznacza kierunek, jak ...