BMW e46 325i. Czy warto ?

08 Mar 2014, 21:16

Siemanko.
Zaczynam się zastanawiać nad autkiem a do wydania na nie mam ok 15-16 tys. zł.
Auto przez pierwsze 3 lata będzie robić ok 5-5,5 tys. km rocznie. Zastanawiam się nad BMW e46 325i w wersji sedan. I tu pojawia się pytanie jakie będą koszty eksploatacji takiego auta i czy za taką kwotę wgl. opłaca się je kupować. Nie planuję robić żądnych wiejskich przeróbek ani profesjonalnych. Jazda będzie dynamiczna ale bez piłowania. Skrzynia oczywiście manual. Co myślicie o czymś takim ?
leroy
Nowicjusz

Auto: brak

08 Mar 2014, 22:01

Koszty eksploatacji nie sa jakies wygórowane, w tej cenie znajdziesz cos sensownego tylko trzeba sie naszukac i przede wszystkim dobrze sprawdzic auto zeby nie kupic skarbonki. Jesli znajdziesz dobry egzemplarz to radosc z jazdy gwarantowana.
fygfy
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: BMW E46
Silnik: 2.0ci 143KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

09 Mar 2014, 12:03

No tak tylko ile mniej więcej rocznie będzie mnie kosztowało utrzymanie takiego 325i bo jeśli np. 7-8 tys zł ( nie wliczając benzyny ) to wolę odpuścić i kupić coś innego bo po prostu nie stać mnie będzie na utrzymanie takiego auta.
leroy
Nowicjusz

09 Mar 2014, 13:00

Czemu mial bys wkladac takie kwoty? Bez przesady, kupno samochodu uzywanego to loteria. Kupisz dobrze to nie bedziesz nic wkladal poza czesciami eksploatacyjnymi.
fygfy
Początkujący
Awatar użytkownika

09 Mar 2014, 22:18

Więc na co zwracać uwagę podczas zakupu ? Aha i nie będę w to pakował gazu !!!
leroy
Nowicjusz

10 Mar 2014, 01:49

na stan, nie na rok czy przebieg :)
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Szkło i stal – nowe alternatywy
    Branża motoryzacyjna nieustannie się zmienia. Kwestie związane z elektryfikacją układów napędowych, autonomiczną jazdą czy cyfryzacją produkcji stanowią z jednej strony poważne wyzwanie dla producentów, z drugiej ...
    Verva Street Racing 2016
    W miniony weekend odbyło się jedno z największych wydarzeń motoryzacyjnych w Polsce. Festiwal Verva Street Racing 2016 zgromadził tysiące miłośników motoryzacji, dla których organizator przygotował wiele atrakcji. ...

10 Mar 2014, 02:20

Dokladnie tak jak napisał dominik89.
Od siebie dodam jeszcze tylko tyle ze przed zakupem warto zainwestowac 100 czy 200 zl w sprawdzenie auta przez kogos kto sie zna i oceni samochód obiektywnie. Najwazniejszy jest silnik i zeby byl bezwypadkowy.
fygfy
Początkujący
Awatar użytkownika

10 Mar 2014, 06:55

fygfy napisał(a): i zeby byl bezwypadkowy.

Przy zakupie starego używanego samochodu nie jest aż tak istotne czy jest bezwypadkowy czy nie bo większość jest powypadkowa. Ważne by był dobrze zrobiony.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

10 Mar 2014, 08:00

Całkowicie się z Tobą zgadzam, jeździłam e46, 323i i przede mną chyba ze 3 osoby miały nią stłuczkę a auto się kompletnie nie psuło, nic tylko wsiadać i jeździć. Moim zdaniem warto, mam dobre wspomnienia z e46 :) Mi przy mojej ciężkiej nodze paliła tak 11-12 z tym że to był automat...
andzia92
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 02 2011
Auto: VW

10 Mar 2014, 09:40

andzia92 napisał(a): jeździłam e46, 323i i przede mną chyba ze 3 osoby miały nią stłuczkę a auto się kompletnie nie psuło

Stłuczke to w swojej histori ma prawie kazdy samochód bo ja nie stluczke mialem na mysli
fygfy
Początkujący
Awatar użytkownika

10 Mar 2014, 09:45

w sumie wypadkiem nie nazywamy zdarzenia, w którym nikt nie został ranny, a handlarze zmodyfikowali to tak pod siebie, że musi ktoś zginąć aby nazwać auto powypadkowe
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

10 Mar 2014, 10:02

Wiem o co Ci chodziło, moze określiłam to delikatniej :)
andzia92
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 02 2011
Auto: VW

10 Mar 2014, 10:32

kirin88 napisał(a):Przy zakupie starego używanego samochodu nie jest aż tak istotne czy jest bezwypadkowy czy nie bo większość jest powypadkowa. Ważne by był dobrze zrobiony.

Co to za różnica czy stary czy nowy jak stary to juz moze byc poskladany z trzech? (Wiem ze nikt nie inwestowal by w stare auto zeby je poskladac ale mysle ze w tym modelu jest to bardzo prawdopodobne) Mowa tu o kupnie za ok 16 tys nie za 3 tys wiec nie malo z ważywszy ze na te pieniadze niektórzy cieżko i dlugo pracuja! Ja osobiscie i mysle ze wiekszosc sie ze mna zgodzi nie kupił bym auta jezeli miałbym podstawy twierdzic ze samochod jest po wypadku (czyt. dzwon, dach itp.) To nie czasy Prl-u że samochodów jest jak na lekarstwo. W obecnych czasach jest taki wybór samochodów że nie trzeba brac pierwszego lepszego mamy mozliwosc ogromnego wyboru.

To przyklad dobrze zrobionego:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

fygfy
Początkujący
Awatar użytkownika

10 Mar 2014, 11:05

Najlepiej szukaj 330i bo koszty jak i spalanie (1/2 litry więcej) podobne jak w niższych pojemnościach a samochód jeździ nie porównywalnie dynamiczniej i silnik jest mniej awaryjny :D
krychu3
Nowicjusz

Auto: .

10 Mar 2014, 17:44

Spoko poszukam 330i tylko że z tego co czytałem kosztuje od 20-30 tys. któryś z kolegów napisał że niektórzy na to ciężko pracują i tu ma rację co do mnie bo wszystko czym się interesuję muszę odstawić żeby kupić sobie fajną betę :). Jak jesteście w stanie to podsyłajcie linki do aukcji czy ogłoszeń które zwróciły waszą uwagę. Aha jestem z Nysy woj. opolskie więc fanie by było jak by było w miarę blisko mnie. Z góry dzięki :)
leroy
Nowicjusz