BMW E46 - Coś chrupło pod spodem?

06 Sie 2017, 20:02

Witam. Jak ruszalem z miejsca cos chruplo pod spodem jakby w tylnym prawym kole. Wydawalo mi sie jak by mi sie cegla wplatala w kolo. Takie bylo pierwsze wrazenie. Doslownie chruplo. Jak silnik chodzi to z podwozia slychac taki dzwiek nie wiem jak wytlumaczyc jakby wiertarki ale bardzo cichej. Trzeba sie pochylic z prawej strony auta i bedzie to dopiero slychac. Wydaje mi sie ze wczesniej tego dzwieku nie bylo. Dodaje zdjecie z kad dochodzi dzwiek. Jeszcze troche cofalem i do przodu to tez troche chrupalo ale chwile. Biegi wchodza dobrze i wszystko dziala, przejechalem 3 km a jutro do pracy i nie wiem. Co to moze byc nie rozkraczy sie na drodze? :)
belik1622
Nowicjusz

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 23 09 2009
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Bmw e46 316i
Silnik: 1.9 105KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

06 Sie 2017, 20:03

to zdjecie:
belik1622
Nowicjusz

07 Sie 2017, 09:30

Ciezko ocenic tak z Twojej opowiesci. Trzeba na kanał czy podnosnik i obejrzec dokladnie. Sprawdzic uklad napedowy. Wał,dyfer,przeguby
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Sie 2017, 13:24

belik1622 napisał(a):Takie bylo pierwsze wrazenie. Doslownie chruplo. Jak silnik chodzi to z podwozia slychac taki dzwiek nie wiem jak wytlumaczyc jakby wiertarki ale bardzo cichej
Najlepiej z kanału lub z najazdów tak żebyś mógł się dostać pod auto i posłuchać czy zlokalizujesz ten dźwięk skąd dokładnie pochodzi.

belik1622 napisał(a):Jak ruszalem z miejsca cos chruplo pod spodem jakby w tylnym prawym kole
Ruszałeś delikatnie czy mocno. Poczułeś jak byś po czymś przejechał czy tylko wystąpił ten charakterystyczny dźwięk który opisujesz?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Rok produkcji: 1999

09 Sie 2017, 21:56

Ruszylem delikatnie, tak poprostu normalnie jak zwykle. Byl tylko dzwiek chrupniecia ale nie zblokowalo kola ani nic nie poczulem zeby auto przychamowalo czy cos byl sam dzwiek. Napewno na nic nie najechalem bo jak wysiadlem nic nie bylo pod autem. Wogole teraz jezdze normalnie do pracy i nic nie slychac i auto jedzi jak przed tym zdarzeniem i nic juz nie chrupie. Dziwna sprawa.
belik1622
Nowicjusz

09 Sie 2017, 22:14

Lepiej to sprawdzić żeby coś nie chrupnęło raz a porządnie i Cię unieruchomi na środku drogi prawdopodobnie w najmniej oczekiwanym momencie jak to najczęściej bywa
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Parkowanie równoległe w pięciu krokach
    Wielu kierowców jak ognia unika jednak parkowania równoległego, nawet jeśli w najbliższej okolicy właśnie takie miejsca są dostępne. Jak pokonać swoje obawy i dobrze wykonać ten manewr? Wiele osób uważa ...