BMW E46 czy Vectra C

10 Paź 2008, 08:57

Witam wszystkich i prosze o pomoc w podjeciu decyzji. Mam upatrzone 2 samochody. Pierwszy to BMW E46 2001r 100tyś przebieg 2.0 TD, drugi to Vectra C 2002r 109000 przebieg 1.8 benzyna. Obydwa samochody w tej samej cenie 30tyś, z pewnego i sprawdzonego źródła, stan perfect w obu przypadkach. Co myslicie bedzie lepszym wyborem. Z gory dziekuje.
Peterp079
Nowicjusz

10 Paź 2008, 10:23

Ja bym wolał BMW. Co prawda o rok starsze,ale zawsze to BMW. Diesel 136 KM to już ładnie jedzie.
v40
Początkujący

10 Paź 2008, 12:32

Zdecydowanie BMW, jest to dynamiczny i mało awaryjny diesel oraz auto ma ładnie wykończone wnętrze. Natomiast Opel to Opel, wewnątrz słabej jakości plastiki i ogólnie jest awaryjne

P.S. Jeżeli masz tylko róznicę roku, to nie zwracaj uwagi na to, ponieważ nie jeździsz rocznikiem tylko samochodem
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

10 Paź 2008, 12:51

tez opowiadam sie za bmw. chociazby ze wzgledu na tego diesla. silnik daje sobie rade i jest wytrzymaly. poza tym te dwa modele rozni segment. vectre to mozna sobie porownywac z mondeo, avensisem, octavia, czy sonata, a nie z bmw.
pyta88
Początkujący

Miejscowość: WPN
Prawo jazdy: 01 06 2006
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk3
Silnik: 1.8 DURATEC-HE 125KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

10 Paź 2008, 12:54

Wiem ze rozny segment. Glownie chodzi mi o awaryjnosc tych modeli. Nie chcialbym spedzac czasu w serwisach... Wole jezdzic :D
Peterp079
Nowicjusz

10 Paź 2008, 16:20

BMW 3 to ten sam segment co vectra, czyli D. Jedyne co je różni to nieco lepsze wyposażenie bmw
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cyfrowe lusterko wsteczne
    Wprowadzając nowe rozwiązanie technologiczne: cyfrowe lusterko wsteczne dające doskonały obraz, Audi dodatkowo zwiększa bezpieczeństwo jazdy. Rewolucyjna technologia jeszcze pod koniec tego roku znajdzie się w wyposażeniu ...
    Sprawdź swoje punkty karne online
    Ministerstwo Cyfryzacji w ramach systemu Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców udostępniło nową, wygodniejszą metodę sprawdzenia punktów karnych jakie mamy na swoim koncie za wykroczenia w ruchu drogowym. ...

10 Paź 2008, 17:48

Nie różni je tylko wyposażenie, ale także bezawaryjność, design i oryginalność BMW
arti123
Początkujący

10 Paź 2008, 20:35

Wybór nie jest taki oczywisty! Vectra to zawsze Opel, ale ma nowszy desing i o wiele większe wnętrze. Jeżeli chodzi o awaryjność to E46 takie idealne też nie jest! Szybko zużywają się np. elementy gumowe w zawieszeniu. Ten diesel też aż taki rewelacyjny nie jest. Fakt, ma 136KM, ale moment obrotowy to tylko 280Nm, gdzie zwykły VW na pompowtryskach przy 130KM ma 310Nm. Nie ukrywajmy, że BMW ma swój charakter, a jego trakcja podczas jazdy jest nieporównywalna z żadnym innym autem w tej klasie. Wybór wcale nie taki prosty....
mistrz27
Początkujący

11 Paź 2008, 07:31

design to kwestia gustu, mi się wcale nie podoba, a środek to tak zepsuli że już gorzej chyba się nie da, a elementy gumowe w zawieszeniu w Polsce praktycznie szybko siadają w każdym samochodzie
arti123
Początkujący

11 Paź 2008, 14:57

jak by nie patrzeć BMW to wyższa liga - należą do tego samego segmentu D ale BMW to segment D premium - prestiż posiadania, jakość wykonania i materiałów użytych do tego oraz ich spasowanie - generalnie ja osobiście wybrałbym BMW przede wszystkim przez to że ma klasyczny układ napędowy z którego jest tak wiele frajdy podczas prowadzenia :) i jeszcze tak ode mnie zdanie - jeśli ja miałbym 30 k PLN wybierałbym w e46 328 z początku produkcji 1998-2000 bo na 330i to trochę za mało 8)
Kto za młodu głupim nie był ten na starość nie zmądrzeje...
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

13 Paź 2008, 09:21

Jezdzilem obydwoma w weekend i faktycznie fajniej jezdzi sie BMW ale chyba jednak bede sie sklanial w stronę Vectry ze względu na przestrzen (mam 190 cm) i design. Vectra zdecydowanie bardziej mi sie podoba. Porownywalem tez ceby czesci i ubezpieczenia. Duuuze roznice (nie w ASO). Z tego co sie orientowalem Vectry C wcale nie odbiegaja awaryjnoscia od E46 z interesujacego mnie rocznika. Ciagle jednak jeszcze mam wahania. Dodam ze nie kupuje samochodu do scigania sie czy dla prestizu. Ma jezdzic i zawsze dojechac tam gdzie chce.
Peterp079
Nowicjusz

13 Paź 2008, 21:12

Z tych aut to tylko bmw... co prawda nie przepadam za beemkami ale vectry to syfiate plastikowe trzeszczace auta...
muzzy33
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

14 Paź 2008, 11:21

No cóż BMW to faktycznie prestiż i jakość wykonania, ale w środku, a nie w zawieszeniu. Niech mi ktoś udowodni, że zawieszenie Vectry krócej wytrzyma polskie drogi niż w BMW.

Vectra C będzie zdecydowanie większa, choć faktycznie BMW lepiej się jeździ. Zresztą pod względem trakcji BMW trzeba byłoby porównywać z Audi, a nie z Oplem.

Moim zdaniem, jeżeli nie potrzebujesz wozić rodziny i dużej ilości bagażu, fajnie byłoby jeździć BMW. Choć złośliwi twierdzą, że Będziesz Miał Wydatki, co jak sam zauważyłeś odbija się w opłatach i cenach części zamiennych.

Moim zdaniem nie bardzo da się porównać obydwa silniki. Po prostu diesel i benzyna mają inną charakterystykę, a nowoczesne diesle wcale nie są takie super trwałe, to już nie te czasy.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Paź 2008, 13:34

Poczytalem troche na forach o usterkach Vectry jakie jej sie przytrafiaja i z tego co widze to wiekszosc z nich dotyczy aut z silnikami diesla. Ceny napraw w ASO masakra ale jesli kupic czesci na Allegro i pobawic sie samemu lub w warsztacie normalnym to nie jest tak najgorzej. Ale troche sie i tak przestraszylem. A tu w czwartek mam jechac juz z kasa do faceta. Boje sie jak nie wiem bo to jednak nie 5 tys tylko 30. Mam nadziejen ze nie popelniam pomylki.
Peterp079
Nowicjusz

14 Paź 2008, 18:16

Czyli jednak bierzesz vectre??? hmm...
muzzy33
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław