BMW E46 diesel do 12 tysiecy ? Skarbonka czy dobre auto ?

12 Gru 2015, 20:26

Witam, przymierzam sie do zmiany auta, moja uwage przyklula Bmka E46 z silnikiem diesla 2.0. Od zawsze to auto podobalo sie mi na zewnatrz jak i w srodku. Po za tym zawsze lubilem te marke. Jedyna wada jak dla mnie (bo dla innych ogromna zaleta) jest tylni naped. Mieszkam w takich okolicach gdzie w zimie niekiedy nie mozna sie ruszyc, takze pewnie z takim autem bylbym juz calkiem uziemiony, ale marzenia trzeba spelniac, tak wiec prosze abyscie doradzili mi cos na temat tego samochodu jak tez napisali na co uwazac i czy wgl warto szukac czegos takiego do 12 tysiecy. Czekam na odpowiedzi. Pozdrawiam.
Lovelas
Nowicjusz

Auto: Citroen Xsara II

12 Gru 2015, 20:50

Szukać, ale benzyniaka a potem założyć gaz.
BrutusM
Początkujący

Auto: Japonia
Skrzynia biegów: Manualna

12 Gru 2015, 20:52

Czyli calkiem mam zrezygnowac z diesla ?
Lovelas
Nowicjusz

12 Gru 2015, 20:54

A czemu ma to być diesel?
Robisz aż tak dużo kilometrów,że musi być diesel?
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

12 Gru 2015, 21:05

W zasadzie tak, jezdze codziennie ok po 100km, zazwyczaj cykl mieszany.
Lovelas
Nowicjusz

13 Gru 2015, 14:46

Benzyniaki są bardziej udane w BMW, będą miały mniejszy przebieg, są cichsze, mają lepsze osiągi, koszy paliwa w przeliczeniu na 100km wyjdą podobnie, a 2.0d ma kilka wad, które mogą wyjść i ich naprawa tania nie będzie. Celowałbym mimo wszystko w benzynę min. 2.0 R6 i do tego LPG. Jak diesel to innej marki.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Największy rozpraszacz kierowcy? Jazda na zderzaku
    Co najbardziej rozprasza kierowców podczas jazdy? Brytyjscy kierowcy twierdzą, że jest to widoczny we wstecznym lusterku samochód, który jedzie zbyt blisko nich. Jazda na zderzaku to problem również ...

13 Gru 2015, 15:54

Jak patrze na ogloszenia to z tego co widze do takiej kwoty ciezko bedzie znalezc silnik R6, duzo jest tych 1.8 czy 1.9 118km. Zdaje sobie z tego sprawe, ze w dieslu (zajezdzonym dieslu) ma sie co psuc i co za tym idzie te naprawy moga byc bardzo kosztowne. Nigdy nie jezdzilem benzyniakiem tym bardziej w gazie. Nie chce sie po prostu naciac. Jak wychodzi spalanie takiej R6 z instalacja gazowa np ?
Lovelas
Nowicjusz

13 Gru 2015, 16:28

Lovelas napisał(a):. Jak wychodzi spalanie takiej R6 z instalacja gazowa np ?

10-13/100
Nie szukaj n42/n46/m43(R4) Bo te silniki nie mają najmniejszego sensu, w tym budżecie porozglądaj się za m52b20, teoretycznie powinieneś coś wartego uwagi znaleźć.
Dopamine
Aktywny

Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Elise k20z4 in progress
Silnik: K20Z4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2007

13 Gru 2015, 16:35

Jeszcze mi powiedzcie czy ten silnik M52B20 nie jest bardzo drogi w remoncie jesli cos w nim padnie.
Lovelas
Nowicjusz

13 Gru 2015, 18:00

Może coś dokładniej? Remont silnika to dosyć rozległe określenie, zdanie jeśli coś w nim padnie też nie pomaga :P
Ceny poszczególnych części sprawdź sobie tutaj: czescidobmw.pl
Robocizna różnie, zależy od tego gdzie mieszkasz i u kogo robisz.(Duh ^^)
Dopamine
Aktywny

Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Elise k20z4 in progress
Silnik: K20Z4
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2007

13 Gru 2015, 18:10

Ceny tych czesci jeszcze nie sa takie tragiczne, pomimo wszystko troche sie boje benzyny w dodatku jeszcze 6 cylindrowej. To moze polecicie jakas alternatywe w dieslu tak do 12 tysiecy, zeby to jezdzilo i zeby nie bylo trudnosci znalezc w dobrym stanie.
Lovelas
Nowicjusz

13 Gru 2015, 20:19

Uwierz że przedliftowe 320d 136km jest dużo droższe od utrzymania powiedzmy 323i :D Problem z pompą wtryskową VP44 do tego dochodzi problem z pękającymi wałami, urywającymi się klapami gaszącymi... ewentualne koszty naprawy takiego m47 w orzypadku2 awarii wału czy pompy kalkulują się na poziomie kilku tysięcy złotych. Dodam że w takim 320d przebieg będzie sporo większy niż w 320i czy tam 323i. Ja bym szukał benzyny i ją zagazowł albo dozbierał kasy na 330d.
pawel93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gliwice
Prawo jazdy: 13 07 2009
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW e91 335i
Silnik: 335i 306km
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

13 Gru 2015, 21:24

No fakt faktem, wiekszosc ropniakow bd miala nahulane pewnie ok 400 tys, benzynki pewnie ok 200, a to duza roznica. Nie chce trupa, chce auto ktore posluzy mi bez wiekszych awarii i da frajde z jazdy oraz zarazem bd ekonomiczne. Wiem wiem... wymagania duze, i uparlem sie na to BMW mimo niskiej kwoty, ale uwazam ze to auto ma dusze, ze po prostu ma to cos czego inne nie maja ;) Boje sie jedynie zimy i tylnego napedu no ale...
Lovelas
Nowicjusz

13 Gru 2015, 21:34

Ja na Twoim miejscu podjechałbym w Twojej okolicy i przejechał się jakimś 318 118konnym. Jest ich więcej, są tańsze od R6. Ktoś zaraz napiszę, że auto 318 to muł. Nie słuchaj go, ma porównywalne przyspieszenie do Accorda VI 1.8 - z tym, że według forumowych speców Honda "jedzie" a BMW "nie jedzie". :lol:
BrutusM
Początkujący

Auto: Japonia

13 Gru 2015, 21:41

Mialem golfa III 75 konnego, teraz mam xsare 90 konna, obydwa byly w dieslu, jezdzilem tez audi a4 b6 1.9 tdi 131 konnym, auto fajne ale niesamowicie sie psuje. Mysle ze 118 konne bmw spokojnie by mi wystarczylo, po za tym ze nie szaleje a jezdze dosc spokojnie,
Lovelas
Nowicjusz