BMW E46 do 10/11 tysięcy złotych czy coś innego ?

05 Sie 2015, 15:27

Witajcie moi drodzy ! ;)
Z racji takiej, iż tydzień temu otrzymałem upragniony kawałek plastiku zaczynam powoli poszukiwania 1wszej furki ;).
Na główny cel obrałem sobie BMW e46 320 ze 150 źrebakami na pokładzie.R4 raczej mnie nie interesują, bo w moim odczuciu raczej jadą słabo no i kultura pracy tez nie jest jakaś super...

Zastanawiam się właśnie nad takim modelem, lecz czy znajdę do 10/11 tysięcy egzemplarz warty uwagi i nie jakiegoś golasa?
Na serwisach pełno ogłoszeń, gdzie z tego co widzę ceny wahają się od 7 do nawet 15 tyś(mówię o modelu przedliftingowym, na polifta to raczej za mało kasy) Coupe też z góry odpuszczam, bo budżet raczej za mały, więc zostaje sedan.
Moglibyście podsunąć jakieś wskazówki na co zwrócić uwagę na oględzinach takiego auta?
Czy utrzymanie takiej BMki (pomijając paliwo, bo tutaj liczę się ze spalaniem ~9 litrów benzyny) będzie bardzo drogie ? Samochód swoje lata ma, no ale to jest w końcu marka "premium".

Oczywiście nie mam założonej na oczy opaski z napisem BMW - czekam na inne propozycje w tej kategorii cenowej.Nie szukam jak najnowszego auta, wolę starsze(oczywiście bez przesady, coś w roczniku takiej BMki najlepiej czyli 98/99 ) ale zapewniające jakąś tam namiastkę komfortu ;)
Na razie miesięcznie będę pokonywał 600-700km więc w grę wchodzi raczej benzyna (ewentualnie doładowana podtlenkiem LPG,coby jeździć za pół darmo ;) ) Spalanie benzyny chciałbym żeby kształtowało się maksymalnie na poziomie ~9l przy w miarę normalnej jeździe, bo po co mi auto które by potem stało na podwórku bo ni ma pieniędzy na wache :P

Pozdrawiam
Pash000
Nowicjusz

Auto: Szukam
Silnik: Najlepszy ;)
Paliwo: Benzyna

05 Sie 2015, 15:39

9l na 100km, przebiegi 600-700km, czyli zamierzasz wydawać na paliwo nie więcej jak 300zł. Przy kosztach części do E46 to raczej śmieszny wydatek. Oczywiście jak trafisz na zadbany egzemplarz to nie będzie dużo tych napraw, ale dużo aut ma niepewną przeszłość.

Moje propozycje: Mitsubishi Galant, Saab 9-3, Honda Accord VI, Audi A4B5 1.8T, Peugeot 406 Coupe, Opel Astra G Bertone. Najlepiej z LPG.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

05 Sie 2015, 16:08

Dzięki za odpowiedź ;)
Tak zgadłeś - na paliwo chcę wydawać 300-350zł miesięcznie ;)
Serwis e46 jest aż tak drogi ?

Galantem miałem okazję jechać w silniku 2.5 i był całkiem ok, ale strasznie się do niego ruda kleiła :/ Nie wiem czy ten model tak ma, czy po prostu ten którym jechałem miał jakieś przygody, ale raczej Mitsu kojarzy mi się z rudą

Saab ciekawa propozycja, myślałem o nim szczerze mówiąc. Serwis podobno nie taki drogi...

Hondą też jechałem i to dla mnie straszna taczka

Nad Audi myślałem i własnie nad tym samym silnikiem, ale A3

Peugeot i Opel bardzo ciekawe propozycje, szczególnie Opel. Myslę,że on najmniej by mnie szarpał po kieszeni ... silnik 1.8 raczej zbyt wiele nie łyknie a serwis jak to u Opla... raczej tanio ? Zaciekawiłeś mnie tym bardzo, nie myślałem o nim wcześniej hm... ;)

Jakieś szczegóły co do tego jegomościa? Z tego co widzę, to różnica w spalaniu miedzy 1.8 a 2.2 nie jest jakaś wielka(mówię o motorze bez uturbienia), tym bardziej jeśli jeździłbym na gazie....
Ople z tego co kojarzę też lubiły się z rudą, ale chyba takiej tragedii nie ma ?
Pash000
Nowicjusz

07 Sie 2015, 19:47

Auto już kupione, szybko podejmuję decyzje hehe ;)
Padło ostatecznie na Opla Omege B z 2001 od znajomego mechanika.
Silnik 2.5 v6 z gazem, przebieg 207 tys,manualna skrzynia, dość dobrze wyposażona m.in bardzo ładne jasne skóry, xenony itp.

Jak na razie nie przejechałem nią zbyt wiele, ale już mogę stwierdzić,że jest bardzo wygodna, aż mi się z niej wysiadać nie chciało ;)
Pash000
Nowicjusz

07 Sie 2015, 22:51

Bardzo dobra decyzja,widzisz ja mam swoją e46 w fajnej wersji ale jednak brakuje mi w niej komfortu,omega ma chociażby dużo wygodniejsze siedzenia.
Ile z ciekawości dałeś za nią?
Masz jakieś zdjęcia?
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 31 07 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi 80 2.0ABK B+G Climatronic
Silnik: 2.0 ABK
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpiękniejsze szwedzkie tuningowane ciężarówki
    Firma PKS Gdańsk – Oliwa SA właściciel największego w Polsce Portalu Przepraw Promowych Promy24.com we współpracy z firmą Polferries przeprawią najpiękniejsze tuningowane pojazdy na tegoroczny zlot Master Truck, ...