BMW e46 do 25 000zł

09 Paź 2016, 13:28

= Budżet ( Do jakiej kwoty poszukujesz samochodu) = 25 000 zł max, ale tańsze też mile widziane.

Rejon ( Napisz z jakiego jesteś województwa, ułatwi nam szukanie ciekawych ofert) = Kujawsko Pomorskie, aczkolwiek dojazd do sąsiednich województw nie robi mi różnicy.

Użytkowanie ( Gdzie auto będzie użytkowane- miasto, trasa. Ułatwi nam to określenie odpowiedniej wielkości auta oraz silnika) = Tutaj jest problem, ponieważ będę poruszał się 2x w tygodniu Poznań - Bydgoszcz + poruszanie się po mieście i po peryferiach.

Własne potrzeby ( Podaj niezbędne wyposażenie, preferowany kolor auta itd. Pamiętaj o tym że nie można też wiele wymagać jeśli masz mały budżet)
Co do koloru to nie mam jakiś świetnych wymagań. Mile widziany jakiś lepszy sprzęt audio, wiadomo różne udogodnienia typu elektryczne fotel itd. to są fajne sprawy, aczkolwiek nie są niezbędne :) W modelach E46 instalowane były duże wyświetlacze/navi, nawigacja sama w sobie nie będzie już akutalna. Mimo tego może skusze się na dokupywane Radio Android.
Jeśli chodzi o nadwozie to tylko sedan oraz coupe wchodzą w grę.
No i oczywiście w manualnej wersji :) Kupowanie e46 w automacie to grzech :mrgreen:
Ostatnio edytowany przez ValiooX 09 Paź 2016, 15:04, edytowano w sumie 2 razy
ValiooX
Początkujący

Auto: Nie mam

09 Paź 2016, 14:57

mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Paź 2016, 15:02

Zrobione :3
ValiooX
Początkujący

10 Paź 2016, 13:44

Nie jestem do końca pewien czego od nas oczekujesz?
Dopamine
Aktywny

Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Elise k20z4 in progress
Silnik: K20Z4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

10 Paź 2016, 18:19

Chodzi mi głównie o silnik jaki powinienem szukać oraz czy są jakieś inne opcje w innych samochodach o równie porównywalnym wyposażeniu oraz z sensownymi silnikami.
ValiooX
Początkujący

10 Paź 2016, 18:32

Ja tam wielkim znawcą nie jestem ale:
-e46 to konstrukcja z lat '90 z dziwnymi rozwiązaniami(typu otwieranie szyb na środku) i ma staro wyglądający środek
-nawet ostatnie rocznik mają już ponad 10 lat
-koszt serwisu też najtańszy nie jest ( warto zobaczyć zestawienie dzidy download/file.php?id=2190&mode=view)

Jeśli szukasz auta do upalania pod tesco to świetny wybór zwłaszcza z R6 pod maską. Jeśli nie to lepiej szukać czegoś młodszego i nie być ślepo zapatrzonym w znaczek BMW. Zwłaszcza że głównie będziesz jeździł po mieście to lepiej zejść klasę niżej i poszukać solidnego kompakta pokroju Focusa II z benzynowym silnikiem. Po co Ci duże auto w mieście?

Za 25k nie opłaca się a z każdym rokiem coraz trudniej znaleźć ładne i zadbane
TYLKO NIEMIECKA MOTORYZACJA !!!!!!!!!!!!!!!!!

VW AG !!!!!
pirania
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 12 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: niemieckie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Salon Volvo 100 km od koła podbiegunowego
    Samochody Volvo od ponad 85 lat powstają w Szwecji, kojarzącej się z surowym, polarnym mrozem i śniegiem. Najdalszy salon tej marki znajduje się w miasteczku Gällivare . Miejscowi twierdzą, że to tylko 4 godziny drogi ...

10 Paź 2016, 20:17

Ładne i zadbane są akurat, a sam środek jest najładniejszy według mnie w tym segmencie.
To nie jest samochód z lat 90', ja mówię o modelu poliftowym, 2003/4+

A auto mniejsze odpada, będę jeździł w parę osób do szkoły i uczelnie oraz woził po prostu torby ze sobą.
ValiooX
Początkujący

11 Paź 2016, 05:23

Nawet polifty mają środek ala lata 90. I jak byś nie wiedział to pierwsze e46 zjechało z taśmy w '98 więc to jest auto z lat '90

ValiooX napisał(a): będę jeździł w parę osób do szkoły

nowy kierowca? Daruj sobie napęd na tył, znałem jedengo młodego-gniewnego co to pod szkołą chciał się lansować tylnonapędowym autem. Owinął się o drzewo...

Twoja kasa, rób jak chcesz. Ja bym szukał czegoś młodszego
TYLKO NIEMIECKA MOTORYZACJA !!!!!!!!!!!!!!!!!

VW AG !!!!!
pirania
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 12 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: niemieckie

11 Paź 2016, 14:36

Nie jest to kwestia lansowania się, a czy młody kierowca ?
Sam fakt, że od 12 lat jeżdżę na kartach też zmienia trochę punkt postrzegania prowadzenia pojazdu.

Może być młodszy, nawet lepiej jednak trzeba pamiętać o nadwoziu i wielkości samego wnętrza.
ValiooX
Początkujący

13 Paź 2016, 19:14

pirania, hejtujesz jego wybór a sam jeździsz Paskiem B5 więc proszę Cię pomiń kwestie wyglądu, bo każdemu podoba się co innego . :lol:

ValiooX, jeżeli podob Ci się e46 i zdajesz sobie sprawę że auto jest droższe w utrzymaniu niż np. Octavia to szukaj e46. Jaki silnik ? Ja bym brał benzynę, tymbardziej że masz fajny budżet na e46 w polifcie więc ja bym celował w 325i / 330i. Co do mocnego auta z RWD jako pierwszy samochód to fakt, może to być głupi pomysł, chyba że masz trochę oleju w głowie to dasz rade :) Ewentualnie możesz jeszcze poszukać 330d, wersja 204konna - również bardzo dobry silnik.
pawel93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gliwice
Prawo jazdy: 13 07 2009
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW e91 335i
Silnik: 335i 306km
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

14 Paź 2016, 11:07

pirania - staro wyglądające wnętrze? Wg mnie zgrabne, przemyślane i dobrze zaprojektowane. A nie jakieś pseudo-designerskie z tandetnymi plastikami imitującymi nowoczesnośc jak we francuskich dupowozikach.

BMW to dobra marka i kolega bardzo mądrze wybiera. Do 25 tys powinieneś znaleź zadbane 325, może i 330. Ale polecam zadbane 330d - świetnie przyśpiesza, w ogóle nie czuc że to diesel. A do tego spalanie przy oszczędnej jeździe bardzo niskie. Z tym budżetem szukałbym właśnie dobrego 330d ew w/w benzyn. To auto daje frajdę właśnie jeśli jego moc oscyluje wokół 200 KM.
A co do napędu na tył - jest kontrola trakcji DSC także bez obaw.. to nie czasu E30 kiedy przy lekkim muśnięciu gazu na zakręcie można było bączka zrobic. Oczywiscie tak czy siak trzeba jeździc z głową i w deszczu umiec operowac gazem. Poza tym polecam wlasnie wybrac sie po zakupie na jakiś plac i tam pocwiczyc sobie bączki, zimą czy w deszczu - wtedy człowiek uczy się zachowania auta. Ja tak robiłem nieraz (mam e46 320d ale po zmianie turbiny na mocniejszą i program ustawiony na 195KM także osiągi ma takie jak 3 litrowa wersja i daje mega frajdę z jazdy) i teraz jak nawet lekko wpadam w poslizg to nie boje sie tego i umiem z niego wyjsc ze spokojem, czasem nawet celowo jak jest mokro przycisne bardziej gaz na zakręcie i sobie w kontrolowany poslizg wchodzę:) Frajda niesamowita, jakiej nie zapewnią Tobie żadne inne wieśwageny czy francuskie wozidełka. Tak, zarzmiało sarkastycznie, trudno :D po prostu tak uważam.

Polecam zdecydowanie E46.
Avenged
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 08 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW e46
Silnik: 320d
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2005

15 Paź 2016, 18:07

A więc trafiłem na idealną osobę :D

Jakieś porady na co powinienem zwracać uwagę przy kupnie samochodu lub częste usterki ?
ValiooX
Początkujący

15 Paź 2016, 23:12

Generalnie na to co w każdym innym aucie ;).
W dieslach warto zwrócic uwagę na stan turbosprężarki (podczas przyśpieszania powinna się załączac juz od 1.7-2 tys. obr/min czyli wyraźnie przyspieszac. Oraz nie powinno byc żadnych przerw w tym przyspieszaniu tzw. turbodziur. Wtedy mozna uznac że turbo jest w dobrej kondycji. Jesli sprzedawca deklaruje ze niedawno regenerowal turbine i ma to udokumentowane to tylko sie cieszyc z tego faktu :).

Poza tym dwumas - hałas słyszalny podczas puszczania sprzęgła (bezpośrednio po zmianie biegu), stuki po włączeniu lub wyłączeniu silnika, szarpanie i wibracje wyczuwalne na karoserii w trakcie przyspieszania od niskich prędkości na wysokim biegu, problemy z przełączaniem biegów. Jeśli nic z tych rzeczy nie występuje, to znaczy że koło dwumasowe jest w dobrej kondycji.

A tak to warto też zajrzec pod spód auta czy z przewodów dolotowych nie cieknie olej, czy intercooler nie jest zalany od dołu oraz czy nie ma żadnych stukań przy jeździe po nierównym terenie (może to oznaczac zużyte tuleje wahaczy aczkolwiek tu nie ma jakichs kosmicznych kosztów naprawy).

Ogólnie stan karoserii - czy nadkola nie mają parchli, progi też lubią byc atakowane przez rudą w starszych egzemplarzach. W touringach warto zwrócic uwagę, czy tylna wycieraczka działa - niestety nieużywana przez dłuższy czas potrafi się zapiec - i ciężko potem ją rozruszac, gdyż do trzpienia lubi dostawac się woda. Niby nic poważnego, mi sie akurat tak trafiło - poprzedni wlsciciel nie używał jej czesto i zapieklo sie ;) ..

Także warto poswiecic troche czasu i obejrzec wiele egzemplarzy, żeby nie trafic na "skarbonkę" ;) a kupic zadbany samochód najlepiej od pasjonata, a auto bedzie służyc :)
Avenged
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 08 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW e46
Silnik: 320d
Rok produkcji: 2005

15 Paź 2016, 23:57

Akurat turbo w tych samochodach z takim przebiegiem już jest albo po regeneracji albo po gruntownej wymianie - zazwyczaj podkreślam.

Mam możliwość odkupienia za dość niskie pieniądze w stosunku do porównywalnych egzemplarzy z otomoto e46 z 2004 roku, 330i w m pakiet in/ex z pełnym maksymalnym wyposażeniem. Tylko jest jeden haczyk, samochód jest po wypadku, oglądałem go rozbitego i naprawionego na oryginalnych częściach wiem co było robione, mianowicie była to wizualna sprawka + blacharka na masce, plus jest taki, że wszystko robił mój kumpel, który po prostu kupuje samochody w takim stanie naprawia i sprzedaje.

Boje się aczkolwiek o spalanie jak na moje trasy, głównie poruszać się będę po Poznaniu i Bydgoszczy + trasy pomiędzy i peryferia miasta więc 3.0L w mieście to może być krucho.
ValiooX
Początkujący

16 Paź 2016, 09:06

Te 12-13 litrów to pewnie minimum wyjdzie ;)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007