BMW seria 1

19 Wrz 2016, 11:21

Witam,

Planuje kupić BMW seria 1 rocznik 2008-2010 i zastanawiam sie nad silnikiem 1,6 (122km) benzyna. Chciałbym sie dowiedzieć czegoś więcej o tym aucie od innych użytkowników BMW. Czy ten silnik nie jest za słaby w stosunku do ciężaru auta, czy jest ono oszczędne i jak wyglada sprawa awarii, na co zwrócić uwagę przed zakupem i ogólnie jak to auto sie sprawuje i funkcjonuje.
Asdf233
Obserwowany

Auto: Brak

19 Wrz 2016, 17:17

Bezsensowny wybór. Kupno najmniejszego i najciaśniejszego BMW z najmniejszym silnikiem, który jakiś super nie jest pod kątem trwałości i dynamiki, oraz często ubogie wyposażenie za cenę większego e90. Szkoda pieniędzy.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

09 Paź 2016, 10:51

Noo mnie też się marzy BMW ale celuję w X3 albo X4, wiadomo z drugiej ręki bo takiej kasy na nówkę nie mam na ten moment. Mam pytanie czy jeśli znajdę coś ciekawego to czy warto podjechac z takim autem do niezaleznego warsztatu mehcanicznego np do Twoj Mechanik w Krakowie? Oni mają darmowy przegląd diagnostyczny i mogliby sprawdzić taki samochód, żebym nie wtopiła i nie kupiła jakiegoś bubla. Co do lakieru to wiadomo trzeba miernik mieć ze sobą, bo sprzedający często tak kantują, że szok.
janka
Nowicjusz

Auto: Seat

10 Paź 2016, 18:13

E87 w benzynie szukaj po lifcie z silnikami 118i lub 120i. Niestety 116i ma nadal więcej problemów, poza tym jest po prostu za słaby.
Ja osobiście mam diesla, ale gdybym kupował ponownie - wziąłbym właśnie któryś z wyżej wymienionych, bo nie ma wrażliwych wtrysków, turbiny, dpf, świec żarowych itd.
Oczywiście mój dieselek ładnie przyspiesza i przy 2tyś. obrotów, a benzyna jednak wymaga redukcji, ale właśnie konstrukcja silnika i osprzęt jest "prosty jak budowa cepa". Nie boli go czy lejesz lepsze czy gorsze paliwo.
Co do spalania w 2.0 możesz zejść na trasie i do 6-6.2l, jak będziesz jeździł agresywniej to pewnie i tak w 8l się zmieścisz.
maxatos
Początkujący

Prawo jazdy: 05 08 2006
Auto: Seat Arona
Silnik: 1.0
Rok produkcji: 2017

10 Paź 2016, 19:18

maxatos napisał(a):Ja osobiście mam diesla, ale gdybym kupował ponownie - wziąłbym właśnie któryś z wyżej wymienionych, bo nie ma wrażliwych wtrysków

akurat benzyniaki po liftingu mają bezpośredni wtrysk z problematycznymi wtryskami
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bieżnikowanie opon - nie tylko w czasie kryzysu
    Rok 2011 był dla polskich bieżnikowni bardzo dobry. Wszystkie zakłady bieżnikujące opony odczuły zwiększony popyt na opony bieżnikowane zwłaszcza w drugiej połowie roku. Tendencja wzrostowa widoczna też była w pierwszych ...