BMW E46 Kontrolka samochodu

08 Maj 2020, 18:06

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Witam, czy ta kontrolka powinna się cały czas świecić?
BMW E46 2002 sedan 316i
młodyk
Nowicjusz

08 Maj 2020, 21:19

Lampy tył oryginalne?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Maj 2020, 02:31

tak oryginalne
młodyk
Nowicjusz

09 Maj 2020, 08:14

Może być tak że jakiś kominukat został wygaszony komputerem np spalona żarówka czy brak płynu do spryskiwaczy. Ogólnie nie powinien się samochód wyświetlać cały czas
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

09 Maj 2020, 16:14

Normalnie jest tak, że ten czerwony samochodzik zaświeca się z jakąś inną kontrolką - np. otwarte bagażnik, drzwi, żarówka przepalona z przodu lub tyłu. Nie powinna się świecić sama. Ale już kiedyś się chyba z tym spotkałem. Niestety nie pamiętam co było powodem :( Coś chyba z nieoryginalnym światłami, czy dokładanymi światłami czy coś w tym stylu. Może to kogoś naprowadzi na temat.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Maj 2020, 16:25

Naprowadziłem.... Jakiś komunikat został wygaszony programem. Można by sprawdzać po kolei np lampy odłączać po kolei i zobaczyć gdzie nie pojawia się kontrolka .
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

09 Maj 2020, 16:34

Kao napisał(a):Można by sprawdzać po kolei np lampy odłączać po kolei i zobaczyć gdzie nie pojawia się kontrolka .

Ale jak będziesz odłączał lampy, to ta kontrolka wtedy się właśnie zaświeci. Jak system "zobaczy", że np. przednia żarówka jest spalona ( brak przejścia między plusem i minusem, czyli przepalony żarnik lub przy ksenonie jak dobrze kojarzę brak obciążenia przetwornicy ) to zaświeca się właśnie ten czerwony samochodzik plus kontrolka danej żarówki. Jak otworzysz bagażnik, to też zaświeca się ta kontrolka samochodzika z kontrolką klapy bagażnika. Itd itd. Więc jak odłączysz reflektor, to ta kontrolka też się zaświeci.
Ja bym bardziej raczej szukał pod kątem słabego styku - żarówka świeci, ale np nie takim światłem mocnym jak powinna. Albo świeci przez masę zamykając obwód z inną żarówką ( połączenie szeregowe ).
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Maj 2020, 16:48

MotoAlbercik napisał(a):Ale jak będziesz odłączał lampy, to ta kontrolka wtedy się właśnie zaświeci
Jeżeli ktoś grzebał kompem aby wygasić ten komunikat to już nigdy go nie wyświetli.
Komunikat jest w tej chwili wyświetlany tylko nie widać który.
Jeżeli ktoś założył np żarówki ledowe to będzie wyświetlało spaloną żarówkę i trzeba było coś z tym zrobić....
MotoAlbercik napisał(a):Ja bym bardziej raczej szukał pod kątem słabego styku - żarówka świeci, ale np nie takim światłem mocnym jak powinna.
to nie ma sensu.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

10 Maj 2020, 12:04

Nie do końca nie ma sensu - już nie raz miałem przypadek, że świeci kontrolka przepalonej żarówki, a wszystkie światła świecą. raz się okazywało, że żarówka była za mocna, raz że za słaba, innym razem był zaśniedziały styk itd itd. System kontroli świateł działa coś na zasadzie wyłącznika RCD w domu - suma prądów wpływających do kontrolera musi być równa sumie prądów wypływających z kontrolera. Jak suma prądu się nie zgadza, kontroler pokazuje błąd. Pytanie jaki prąd powoduje zapalenie się danej kontrolki.
Tutaj jest to dziwne, że nie wyświetla się błąd spalonej żarówki ( od razu byłoby pokazane która żarówka się spaliła ) tylko świeci się kontrolka ogólna. Może to być też spalona żaróweczka podświetlenia np. zestawu wskaźników, jeżeli jest podłączone to pod kontroler. Może być np. słaby styk na zasilaniu kontrolera. Ale to są tylko moje domysły, co można samemu posprawdzać.
Pytanie jeszcze, czy ta kontrolka zaświeca się od razu po przekręceniu stacyjki i uruchomieniu silnika, czy po włączeniu świateł. Bo może oznaczać ogólny błąd oświetlenia.
Nie wiem czy po podłączeniu pod kompa nie pokaże się jakiś błąd, który nas naprowadzi na problem.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

10 Maj 2020, 15:43

MotoAlbercik napisał(a):Nie do końca nie ma sensu - już nie raz miałem przypadek, że świeci kontrolka przepalonej żarówki, a wszystkie światła świecą. raz się okazywało, że żarówka była za mocna, raz że za słaba, innym razem był zaśniedziały styk itd itd.
tak zgadza się ale zauważ że tu nie komunikuje tego konkretnego światła, jeżeli byłby słaby styk na której lampie czy żarówce to na wyświetlanym samochodziku wyświetliła by się konkretną lampa, to nie jest naturalne że Sterownik wskazuję nam komunikat którego nie widzimy, to jak jakbyś dostał smsa a nie widział jego treści. Na wyświetlanym samochodzie komunikuje nam otwarte drzwi i klapę bagażnika a także problem z oświetleniem i brak płynu do spryskiwaczy nic więcej.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

10 Maj 2020, 21:07

po odpaleniu silnika się załącza ta kontrolka ;(
młodyk
Nowicjusz