BMW e46 Touring (1.8/2.0pb) vs Alfa Romeo Sportwagon 156FL 1.6TS

05 Lip 2016, 10:51

dzida, a jechałeś 320d e46 150 KM ? Czy tylko 'wydaje' Ci sie, bo gdzieś coś wyczytałeś?
Zdrowy egzemplarz ładnie ciśnie, ja nie narzekam na osiągi, jest b. fajnie, na mokrej nawierzchni albo zimą można się fajnie pobawić (na suchej nie testowałem, szkoda mi opon) bokiem. Mam w planach trochę podnieść moc chipem (okolice +30, +40 KM, w zależności od kondycji silnika), bo jak wiadomo, w miarę jedzenia apetyt rośnie.

Co do robionego tyłu, nie oszukujmy się, to są auta, ktore już mają 10+ lat.. W mojej też coś było robione, a dokładniej - drzwi lewe i tylne były walnięte, i trzeba ciut mocniej zamykać, ale nie była to rzecz, która dyskwalifikowała auto przy kupnie.. Rozumiem, jakby auto było walnięte z przodu i wpływało to na geometrię samchodu, kół itp.. Ale mała stłuczka , to nie przesadzajmy, że skreśla od razu.. W tych pieniądzach raczej nie ma co szukać perełki idealnej.. trzeba się z tym liczyć, że coś mogło być robione.. ale ważne, że dobrze było zrobione. Ja sam też chcę sobie auto doprowadzić do b. dobrego stanu, mnie satysfakcjonującego. Sam jeżdżę i jestem zadowolony..
A jak za jakiś czas będę chciał zmienić na np. e90 albo e92 (bo to kolejne typy moje) i ktoś przyjdzie oglądać moje auto i będzie marudził że, "ee drzwi się nie domykają, auto było robione.. i proponował 50% ceny' to lepiej niech szuka jakiegoś passata b5 w gazie..
Avenged
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 08 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW e46
Silnik: 320d
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

05 Lip 2016, 13:01

Avenged napisał(a):dzida, a jechałeś 320d e46 150 KM ? Czy tylko 'wydaje' Ci sie, bo gdzieś coś wyczytałeś?

a jechałem - nawet zdjęcie tego BMW wrzucałem na profil swojego auta jak wpadł kumpel do rowu (niestety usunęło się z serwera) :) i jechałem też 320i, 323i oraz przewieźli mnie 328i :ok:
2,0d to pół BMW - tyle mogę stwierdzić, bo o ile 320i ładnie mruczy jak BMW, 323i zapewnia lepsze osiągi to 320d jedzie jak zwykłe auto i klekocze dymiąc na czarno
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

05 Lip 2016, 13:06

Ja też jechałem 320i i 328ci automat. 320i dupy nie rwało.. jechał bo jechał, już moje 320d sie lepiej zbiera. A 328ci spoko, ale to był automat i też takiego porównania nie ma, silnik ładnie chodził.

A skoro wg. Ciebie 320d to pół bmw, tylko dlatego że 'klekot' no to wg mnie słaby argument.
Avenged
Nowicjusz

05 Lip 2016, 13:25

Avenged napisał(a):Ja też jechałem 320i i 328ci automat. 320i dupy nie rwało..

bo 320i 150KM dupy nie rwie i jest to najgorsze R6 w gamie. Jednak przynajmniej solidniejsze od diesla pasujące bardziej do charakteru akustyką.

Avenged napisał(a):A skoro wg. Ciebie 320d to pół bmw, tylko dlatego że 'klekot' no to wg mnie słaby argument.

Wszyscy tak mówią co mają 2,0d ;)
Ja tylko mówię abyś kupił BMW, a nie klekota dymiącego na czarno jak jakiś Passsat :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

05 Lip 2016, 13:31

dzida napisał(a):solidniejsze od diesla pasujące bardziej do charakteru akustyką.

Oj nie rozpedzalbym sie tak bardzo -te silniki wytrzymuja bez problemu moce 250+ w tym hybrydowe turbiny i wtryski metanolu :naughty: .
dzida napisał(a):Wszyscy tak mówią co mają 2,0d
Ja tylko mówię abyś kupił BMW, a nie klekota dymiącego na czarno jak jakiś Passsat

IS to nie lexus, bo nie pasuje do charakteru marki, ktora zaczynala od segmentu F, a tu ciasno jak w jakims golfie... 8)
:naughty:
959
Aktywny

Auto: E320 CDI
Skrzynia biegów: Automatyczna

05 Lip 2016, 13:38

959 napisał(a):Oj nie rozpedzalbym sie tak bardzo -te silniki wytrzymuja bez problemu moce 250+ w tym hybrydowe turbiny i wtryski metanolu :naughty: .

po wymianie pękniętego korbowodu :mrgreen:

959 napisał(a):IS to nie lexus, bo nie pasuje do charakteru marki, ktora zaczynala od segmentu F, a tu ciasno jak w jakims golfie... 8)

Szczerze powiedziawszy IS mk1 to lepsze BMW niż komfortowy Lex jak porównamy podobne wersje (320i vs. IS 200 oraz 330i AT vs IS 300) - czyt. szpera, awaryjność, lepsze hamulce, prowadzenie :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKYACTIV-D: rewolucyjne silniki Diesla Mazdy
    Docenione w Europie rewolucyjne silniki Diesla Mazdy zdobyły broniącą się przed olejem napędowym Japonię, a niebawem ruszają na podbój Ameryki. Unikatowe połączenie niezrównanych osiągów i oszczędności ...
    Czy Polacy znają się na motoryzacji?
    Blisko 80% badanych Polaków twierdzi, że motoryzacja to ich hobby, a najczęstszym tego przejawem jest oglądanie motoryzacyjnych programów telewizyjnych. Takie wnioski płyną z najnowszego badania zrealizowanego ...

05 Lip 2016, 14:47

Widzę, że kupiłeś swoje budżetowe is 200 pewnie za 14 tys i zrobiłeś się wielkim fanem tych aut ;)... Może i są to solidne auta, ale desig is mk1 jest bardzo słaby.. przód wygląda jak astra G a tył to już nie ma do czego porównać :D urodą nie grzeszy

U mnie jakoś nie widzę czarnego dymu nawet jak gaz jest w podłodze i praktycznie jeszcze nie widziałem czarnego dymu za jakimś e46... za e34 w combi się zdarzyło oraz jakimś wieśtuningowanym e36.

Także nie szalej dzida, bo Twoje argumenty to takie wyssane z neta farmazony, dyrdymały takie, jakby kopiuj/ wklej to co inni napisali - "diesel do nie bmw, każdy kopci na czarno"
Avenged
Nowicjusz

05 Lip 2016, 15:13

Avenged napisał(a):Widzę, że kupiłeś swoje budżetowe is 200 pewnie za 14 tys i zrobiłeś się wielkim fanem tych aut ;)...

totalne pudło - kto zna historię ten wie :)

Avenged napisał(a):Może i są to solidne auta, ale desig is mk1 jest bardzo słaby.. przód wygląda jak astra G a tył to już nie ma do czego porównać :D urodą nie grzeszy

ja nie dyskutuje o wyglądzie, bo każdy ma inny gust :)

Avenged napisał(a):Także nie szalej dzida, bo Twoje argumenty to takie wyssane z neta farmazony, dyrdymały takie, jakby kopiuj/ wklej to co inni napisali - "diesel do nie bmw, każdy kopci na czarno"

tak jak powiedziałem - kup sobie BMW :)
Ja szukając ISa szukałem też e46 i wiem, że:
- diesel nie ma nic wspólnego z charakterem tego auta, a wyglądem z m-pakiem nie poszpanujesz w czasie jazdy jak klekocze,
- 320i nie brałem pod uwagę, bo są lepsze R6 w palecie,
- szukałem min. 323i i jakby się udało 328i lecz szału nie ma na rynku wtórnym, bo 80% to Januszowate diesle w myśl zasady "będzie palił mało to będzie tani w utrzymaniu",
- R6 szczególnie 323i i 328i z LPG są tańsze w utrzymaniu, mają coś bawarskiego i są solidne,
- lepiej kupić ładne e36 328i niż kupić nowszą budę z dziadem pod maską, jednak większość takich "fanów marki" patrzy na rocznik i wygląd (na który tak patrzysz), a nie walory charakteryzujące tą markę.

Także możesz mówić co wiem co nie (przynajmniej nie uciekam się do argumentów w stylu wygląda jak Astra) ale temat wałkowałem wśród właścicieli i mechaników szukając dla siebie.
A teraz podsumowanie typowych użytkowników BMW w PL, które sam słyszałem i nie raz tu czytałem na forum przez te kilka lat. Ogólnie w tej samej cenie kupi e36 328i ("eeee staro wygląda"), e46 przed liftem 323i R6 ("za dużo pali i już stara"), e46 po lifcie 318i/320d ("łoo nowa buda i wszystkie laski moje").
Z rozmów wiem, że 2,0d bronią tylko zafascynowani posiadacze, którzy nie przejechali się fajnym BMW albo nie stać ich na normalne BMW, które kosztuje.
Zresztą ja nic nie wiem przecież ale zobacz jakie BMW są najtańsze. Takie, które konkurują ze zwykłymi autami (małe silniczki do 2,0)? :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

05 Lip 2016, 16:02

Niezła dyskusja się wywiązała :)

Diesla i tak odpuszczę mało jeżdżę nie zaoszczędzę na paliwie a prawdopodobnie wydam więcej na eksploatacje :)

Nie szukam specjalnie mocnego auta bo nie ma mi służyć do "latania bokiem" tylko do bezpiecznego podróżowania z rodzinką ;) Sądzę że takie 2.0 150km spokojnie by nam wystarczyło, ale musiałbym się jeszcze przejechac 318i 118km i 318Ci 143km :)

Co do spalania, duże będą różnice w jeździe miejskiej w tych silnikach ?

E46 stylistycznie przypadło mi do gustu, w tych pieniądzach jak mam wybierać miedzy golfem, passatem czy bmw to wybór jest prosty :)
RadekKG
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Opel Astra 2
Silnik: 1.4 90KM
Rok produkcji: 1998

06 Lip 2016, 15:18

Różnicy dużej nie będzie. Mniejszy silnik musi się bardziej wysilić, żeby poradzić sobie z masą auta.. Także ze spokojem celuj w 2.0 150 KM albo 2.2 170 KM, które już idzie nieźle.

A z kolegą 'dzida' nie chce mi się już dyskutować. Nie ma pojęcia o tych autach, silnikach, 2,3 razy jechał i wielki znawca ;). Bez sensu dyskusja.
Avenged
Nowicjusz

06 Lip 2016, 15:40

Avenged napisał(a):A z kolegą 'dzida' nie chce mi się już dyskutować. Nie ma pojęcia o tych autach, silnikach, 2,3 razy jechał i wielki znawca ;). Bez sensu dyskusja.

Jechał i co ważne pytał właścicieli i mechaniorów, a nie kupił 320d podniecając się, że ma polifta i uważa się za fachowca modelu :naughty:
Dokładnie bez sensu, bo będziesz bronił swojego traktorka w nowszej budzie jak "fan BMW", o których napisałem wyżej :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

06 Lip 2016, 15:54

Kupiłem świadomie i nie narzekam ;) może kiedyś kupię next BMW w benzynce, ale odkąd mam diesla i widzę jak te silniki sie sprawują to wcale nie wykluczam kolejnego diesla, np 3 litrowego w e90 / e92 w przyszłości. Tylko Ty jesteś taki ograniczony i stereotypowy bo 'inni gadają' , czyli znowu widać że własnego zdania nie masz wyrobionego.

Ja też byłem sceptyczny do diesli zanim kupiłem i też wydawało mi się, że to nie BMW, ale teraz wiem że są równie fajne i też dają frajdę z jazdy, a czasem i nawet większą, jak się trochę podkręci komputer.

Także kończę tym postem, Ahoy
Avenged
Nowicjusz

06 Lip 2016, 16:11

Avenged napisał(a):Tylko Ty jesteś taki ograniczony i stereotypowy bo 'inni gadają' , czyli znowu widać że własnego zdania nie masz wyrobionego.

Problem w tym, że mam wyrobione, a właściciele je potwierdzają :ok:

Avenged napisał(a):a też byłem sceptyczny do diesli zanim kupiłem i też wydawało mi się, że to nie BMW, ale teraz wiem że są równie fajne i też dają frajdę z jazdy, a czasem i nawet większą

Pewnie wcześniej miałeś coś słabego i gumowatego to się nie dziwię, że to frajda z jazdy. Po prostu nie wiesz co to auto potrafi w normalnej wersji typowej dla marki i dlatego tak mówisz :)

3,0d jest fajny ale jeszcze droższy niż 328i LPG, które lepiej śmiga :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

06 Lip 2016, 17:24

U dzidy slabe jest dorabianie ideologii w stylu "kupiles bmw w dieslu to jestes biedak, bo nie stac na R6", albo "chciales polifta zeby pokazac sie na wsi z klekotem pod maska". To wszystko nie jest takie proste i ideologie mozna dorobic do kazdego, nawet do isa za prawie 20tysiecy :wink:
:naughty:
959
Aktywny

Auto: E320 CDI
Skrzynia biegów: Automatyczna

06 Lip 2016, 19:15

959 napisał(a):"kupiles bmw w dieslu to jestes biedak, bo nie stac na R6", albo "chciales polifta zeby pokazac sie na wsi z klekotem pod maska".

ale w przypadku tego modelu się to sprawdza i nic nie dorabiam ;)
Po raz kolejny powtarzam - popytajcie użytkowników (mających porównanie w wersjach) i mechaników!

Od użytkowników na 100% usłyszycie, że duży wybór, są tanie w zakupie i mało palą ale jakby R6 tyle nie paliły i się nie ceniły to by chcieli (czyli nie stać).
Ktoś kto się przesiadł z Golfa III czy Matiza to 320d będzie kosmiczne pod względem frajdy z jazdy ale jak ktoś miał fajne R6 i przesiadł się na 2,0d powie zgoła co innego (tj. zwykły dupowóz) i tego nie możecie zrozumieć :P

Od mechaników usłyszycie, że przyjeżdża klient z małym motorem w BMW i pyta tylko "dlaczego tak drogo". Mojemu mechanikowi nóż się w kieszni otwiera jak zajeżdża do niego kolejne BMW.
I to ja jestem winien tej ideologii? :wink:

P.S. Ostatnio z dziewczyną siedziałem w parku i w ciągu 1,5h naliczyłem ok. 30 e46 i chyba jedno miało R6 sądząc po dźwięku :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika