Pierwszy samochód do 25 tysięcy

06 Lip 2016, 21:57

Hej!
Mam 22 lata, zdałem niedawno prawo jazdy, kurs rozpocząłem w wieku 18, pierwszy raz oblałem wracając już do WORDu na jakiejś głupocie i do teraz byłem bardzo uprzedzony do tej instytucji. Teraz jednak jak już trochę dojrzałem, w ciągu tygodnia udało mi się ogarnąć dodatkowe jazdy i zdać egzamin, więc czas na pierwszy samochód.

Przeznaczenie:
- dojazdy do pracy, głównie miejskie trasy, raz na tydzień gdzieś poza
- przebieg roczny przewiduję w okolicach 15 tysięcy
- auto kupuję z myślą o jego roczny użytkowaniu, po tym czasie i troszeczkę zaznajomienia z jazdą planuję kupić nowego Civica

Budżet: 15-25 tysięcy brutto

Wymagania:
- preferuję mniejszy samochód, jeździć będę sam, ewentualnie w 2-3 osoby, najbliżej mi do hatchbacków
- przy tym przebiegu chyba benzyna, a najlepiej benzyna + lpg
- zależy mi na dość oszczędnym podróżowaniu, chciałbym zmieścić się w 8l/miasto max, ale najchętniej wziąłbym mocniejszy silnik + lpg

Do samochodu najchętniej przez ten rok nic bym nie dokładał. Dodam, że zależy mi na F-VAT stąd pewnie będzie to zakup w którymś z komisów. Mieszkam w Trójmieście i rozważam auta w okolicach do 100km, jeśli ktoś chciałby nawet podsyłać jakieś linki :). Dodatkowo może znacie w okolicy kogoś, kto fachowo obejrzy auto, a najlepiej kilka wybranych i oceni ich stan oraz cenę.

Pozdrawiam!
Greeneye
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk
Auto: Golf 7R
Silnik: 2.0TSI 7DSG 310km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2017

08 Lip 2016, 09:29

Nikt nic? Mały update, myślę o Hyundaiu i20, Golfie V. Jakieś opinie? Na jakie silniki patrzeć?
Greeneye
Nowicjusz

08 Lip 2016, 10:08

Szczerze mówiąc na Twoim miejscu poszukałbym czegoś w dolnych widełkach budżetu i przy tym wskazanym przeznaczeniu auta celowałbym w segment C i popularne auta (Ford Focus mk2, Astra H, wspomniany Golf V, Honda Civic VII, Toyota Corolla IX). Szukaj tego co będzie w jak najlepszym stanie (jeśli chodzi o auta z komisów może być z tym problem), im lepszy technicznie egzemplarz tym większa szansa, że przejeździsz rok bez wkładu finansowego i potem bez problemu go sprzedasz.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

08 Lip 2016, 10:35

Tak też myślałem, dzięki za odpowiedź. Modele znam i podobne przeglądałem do tej pory, nie mam jednak pojęcia jakich silników szukać. Mógłbyś coś powiedzieć o Astrze, Golfie i Corolli i ich silnikach?
Greeneye
Nowicjusz

08 Lip 2016, 11:00

Greeneye napisał(a):Astrze, Golfie i Corolli i ich silnikach?

Astra optymalny silnik to 1.8 benzyna + LPG. Corolla to 1.6 mało pali, fajnie jedzie a i LPG raczej da radę, Golf to tylko i wyłącznie 1.6 który jest słaby do tej budy i sporo pali więc tu obowiązkowo LPG ale za to jest bezawaryjny praktycznie. Ode mnie jeszcze Civic VII 1.6 110 KM ale nie wiem jak z gazem w tym aucie :wink:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

08 Lip 2016, 11:01

Dzięki, podobnych zacznę szukać. Co do Civica, VII generacja to chyba jedyna, która mi się nie podoba ;).
Greeneye
Nowicjusz