BMW e46 vs VW Golf III (gaz)

Co wybrać (najpierw przeczytajcie post)

Ankieta zakończyła się 05 Lis 2011, 13:15

VW Golf III Benz+ Gaz
5
45%
BMW e36 benz+ Gaz
2
18%
Jakiś inny
4
36%
Razem głosów : 11

27 Paź 2011, 17:36

a jakbyście porównali golfa III do takiej mazdy
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
oczywiście nie patrzcie na aukcje tylko ogólnie na model
Heninger
Nowicjusz

Auto: nima bo zima `

27 Paź 2011, 17:48

Jakby nie patrzeć to ją zaproponowałem wcześniej,ogólnie auto jest bardzo udane,jest to jedno z niewielu aut sportowych w wersji 5drzwiowej,silniki zazwyczaj dobrze znoszą gaz,komfort jazdy nienaganny no ale są też minusy,niektóre egzemplarze lubią pić olej więc na to uważaj.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Paź 2011, 18:02

Dzięki :] wiem że ją zaproponowałeś. A miał ktoś z tą mazdą doczynienia chodzi mi o awaryjność i długowieczność podzespołów (wiadomo samochodu rocznik 96-99 z małym przebiegiem nie znajdę

i co wy byście brali mazde czy golfa ?
Heninger
Nowicjusz

27 Paź 2011, 20:07

chocb
Heninger napisał(a):dlaczego 1.8 a nie 1.6 ?

mam namysli 1.8 90KM wedlug mnie jeden z bardziej udanych silnikow w tych golfach...a pozatym 1.6 oprocz awaryjnosci ma skrzynie z dolnym wybierakiem ktora jest duzo drozsza niz ta z gornym(bynajmniej znajomy jak rok temu wymienial tak bylo)i za bardzo udana tez raczej nie jest
adolf206
Początkujący

Miejscowość: wieruszów

27 Paź 2011, 20:36

ok :] dzięky daw!d
jak bym brał golfa to 1.8

tylko teraz kwestia mazda czy golf :/
Heninger
Nowicjusz

27 Paź 2011, 21:07

Szczerze?Co znajdziesz w lepszym stanie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe lakiery, efektowne foliowanie - BMW X2
    Lakier metalizowany w kolorze zieleni San Remo, dostępny po raz pierwszy w BMW X2, jest zarezerwowany wyłącznie dla samochodów tej edycji. Alternatywnie oferowane są kolory: biel alpejska niemetalizowany, niebieski ...

28 Paź 2011, 07:42

Z podanych wybrałbym trójeczkę 1.6 75 KM + LPG lub 2.0 + LPG - spalanie jak w 1.6 - w granicach 9-10l/100 km mieszanie. Kwestią jest znaleźć zadbany egzemplarz. Mam i nie narzekam póki co, tyle, że silnik jeszcze inny niż tu podane.
A spoza listy osobiście obstawiłbym Peugeota 406 lub mniejszego - 306.
B4 też jest dobrą propozycją, zdecydowanie najtrwalsze.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

28 Paź 2011, 07:56

Jeśli już mowa o Golfach to ja polecam coś z tej samej rodziny i coś co sam mam czyli VW Vento,silniki podobne co w Golfie.
Tutaj ładny egzemplarz od 1właściciela (ma nawet jeszcze czarne blachy)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
jak masz jakieś pytania odnośnie Vento to pytaj śmiało.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

28 Paź 2011, 10:01

Tylko sprzedający sie coś pomylił bo nie było takiego silnika jak 2.0 120KM,jak już to 2.0 115KM.
Barol
Awatar użytkownika

29 Paź 2011, 12:13

A czemu nie chcesz polo 6n? W sumie to bardzo podobne samochody jeżeli patrząc na konstrukcje,polo trochę mniejsze ale jakies gigantyczne różnice to to nie są,mniej gnije i wg mnie ładniejsze,do tego jeszcze wersja 1.4 60km ma podobne osiągi do golfa 1.6 a mniej spali i w gazie to już wogóle ;)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

29 Paź 2011, 16:10

No i Polo to świetny mieszczuch.
Barol
Awatar użytkownika

29 Paź 2011, 16:46

a właśnie jak tam z gniciem VW golfa III

co do polo to przemyślę
Heninger
Nowicjusz

29 Paź 2011, 17:46

Golf III jest dosc podatny na korozję
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

30 Paź 2011, 19:27

Po pierwsze nie napalaj się na dany silnik, w golfie3 nie było nieudanych silników,( 2.8 jest troszke nie halo ale to ciebie nie interesuje), najlepiej proponuje ci 1.8 90km, dobry kompromis osiągi/ spalanie, 2.0 jeszcze lepszy ale cieżko znaleść w dobrym stanie, jask trafi się ładne 1.4 czy 1.6 też bierz, jak nie masz kasy na utrzymanie samochodu to od razu odpuść beemki, polówka jest ciasna i niewygodna ale pozatym ok, ale mnie by szlag trafił jak bym miał tym jeżdzić, pomyśl też o mazdzie 323 i civicu jajku, świetne auta dla młodegu, przy lepszych osiągach spalą ci litr gazu mniej jak golf, ale mają słabsze blachy, polecam mazde 1.8 i civica od 1.5 w górę

P.S nie słychaj też opini pseudoznawców że golfy się jebią a mazdy są lepsze czy odwrotnie, tym się nie sugeruj, ty kupujesz starego trupa, wszystko się może zepsuć, patrz tylko na stan techniczny danego egzemplarza i ceny i dostępność częśći, pamiętaj że wiekszość tych aut ma za sobą 300-500 tys. km, po kilka wypadków, i była naprawiana przy użyciu druta i taśmy klejącej
kosior898
Początkujący

Miejscowość: Leżajsk

30 Paź 2011, 21:50

;] stary na cuda nie liczę ale jak mam jeździć tak jak napisałeś autem po dzwonie lub pozlepianego taśmą to wolę już autobus :P

nie wiem jak wy myślicie ale ja uważam że można znaleźć samochód 15 letni nadający się do spokojnego użytkowania przez parę ładnych lat

w następną niedzielę jadę na KrK oglądać VW Golfa III 97 pb lpg 1.8 :}
trzymajcie kciuki
Heninger
Nowicjusz