BMW E46 vs wasze propozycje? Do 15 tys. maksymalnie

18 Maj 2016, 00:23

Cześć. Będę się przymierzał do zakupu pierwszego samochodu. Z początku chciałem coś z nowym rocznikiem ale doszedłem do wniosku, że wolałbym coś bardziej drapieżnego. Padło na BMW E46, które z początku odrzuciłem z powodu stereotypów o kierowcach tych samochodów.

Silnik: 323i (dobre osiągi, pali znośnie, myślę o zagazowaniu a podobno dobrze współpracuje ta jednostka z gazem, niska awaryjność)
Wyposażenie: ABS, klima, el. szyby, poduszki pow.
Chciałbym znaleźć egzemplarz w dobrym stanie, najlepiej po lifcie (wyeliminowano dużo problemów, chociaż nie wiem czy przy używanym samochodzie ma to jeszcze znaczenie?)

Czy do 15 000 jestem w stanie znaleźć egzemplarz w dobrym stanie czy przesadziłem z wymaganiami? Słabo znam ceny BMW a patrząc na oferty w internecie ciężko ocenić w jakim stanie naprawdę jest samochód bo IGŁA! dla niektórych może znaczyć co innego niż dla mnie. Więc w tej cenie szukać tego samochodu czy lepiej sobie odpuścić? To chyba wszystko o co chciałem zapytać.

Acha, jeśli będzie trzeba mogę ściągnąć samochód z zagranicy, tylko że w tym wypadku opłata celna będzie dużo wynosić? Opłacalne to będzie czy nie? Może poszukać lekko stukniętego i naprawić we własnym zakresie?
Domeroo231
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 05 2016
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Nie mam

19 Maj 2016, 08:51

Jeżeli będziesz ściągał np. 323i to zapłacisz bardzo wysoką akcyzę.
Stanu żadnego auta nie ocenisz na internecie. Moje auto na zdjęciu wygląda lepiej niż w niejednym katalogu fabrycznym producenta, a na żywo ryska tu ryska tam.
Co do stanu takiego auta to zależy do czego jesteś przyzwyczajony i z jakimi autami się wychowywałeś.
Ja byłem przyzwyczajony do nowiuteńkich aut, którymi śmigają rodzice, więc kupno wtedy 11 letniego E46 było szokiem i wydawało mi się, że wszystko jest popsute i nie chodzi jak powinno.
Po lifcie wyeliminowano dużo problemów? Jakie problemy miałeś na myśli?
Wyposażenie, które wymieniłeś ma każde E46.
jerzye46
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator porównania rozmiarów opon
    Jak sprawdzić czy rozmiar zamiennika opony względem oryginalnego rozmiaru będzie prawidłowo dobrany? W tym przypadku należy porównać średnicę zewnętrzną opony wzorcowej z oponą sugerowaną jako zamiennik. Jest zasada ...
    Wakacyjne rabaty na paliwo 2023
    W tym roku rabatów na paliwo w okresie wakacyjnym możemy się spodziewać w takich koncernach jak Orlen, BP, Amic, Cirlce K i Shell które już ogłosiły swoje promocje. W przypadku Orlenu informacja o rabatach została ...