BMW E46

02 Sty 2009, 23:04

Mam pytanie czy BMW E46 realnie można kupić do 20k ?? Jeżeli tak to czy tylko rozbite / zajechane/ rozklekotane ? Czy auta na allegro w dobrej cenie oznaczają że coś było/ jest z nim nie tak ??
proszę o odpowiedź pomocy pozdrawiam
Boże chroń mnie przed fałszywymi przyjaciółmi,
z wrogami sam sobie poradze...
danstan
Nowicjusz

02 Sty 2009, 23:36

Szczerze mówiąc raz widzialem na otomoto czarną bemkę e46 bodajże z 2000 albo z 2001 roku za 20k. Miałą lekko przytarte tylne prawe drzwi, ale wizualnie wygladale ok. Nie wiem jak technicznie.
Sullivan
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz

03 Sty 2009, 00:10

Jeszcze niedawno miałem zamysl żeby sobie sprawić e46 w podobnej cenie do Twojej, obejrzalem chyba 3, 2 totalny szrot, do trzeciej pojechalismy z laptopem bo stan wizualny byl w miare, gosciu mowi, ze przebieg oryginalny 180 tys. Podlaczamy laptopa i slowa mechanika nie do zapomnienia:
Człowieku ten samochod taki przebieg to mial chyba 5 lat temu...prawie 400 tysiecy. Pozdrawiam.
bykuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: z nienacka

03 Sty 2009, 09:31

bykuu napisał(a):Jeszcze niedawno miałem zamysl żeby sobie sprawić e46 w podobnej cenie do Twojej, obejrzalem chyba 3, 2 totalny szrot, do trzeciej pojechalismy z laptopem bo stan wizualny byl w miare, gosciu mowi, ze przebieg oryginalny 180 tys. Podlaczamy laptopa i slowa mechanika nie do zapomnienia:
Człowieku ten samochod taki przebieg to mial chyba 5 lat temu...prawie 400 tysiecy. Pozdrawiam.

I taki jest właśnie Polak
Patrzy na rok i przebieg! to wszystko co takiego typa interesuje. Załóżmy, że koleś jeździł uczciwie, lał do niego olej, wykonywał okresowe przeglądy jak fabryka nakazuje ale mimo to, fury już mu nikt nie kupi z takim przebiegiem. Silniki w BMW to jedne z najtrwalszych silników, jest tam łańcuch który zazwyczaj wystarcza na całe życie auta. Jeśli ktoś zapewniał takiemu auto podstawową obsługę, to przebiegi rzędu 700-800 tys nie są niczym wyjątkowym.

Ja osobiście jak bym oglądał BMW i trafiłbym na egzemplarz który nie budzi zastrzeżeń blacharskich, to jeszcze przyjrzałbym się silnikowi:
1) po odpaleniu "na zimno"powinien ładnie zaskoczyć, nie powinien zostawiać niebieskiego dymku jeśli ok to,
2) jade na stację diagnostyczną sprawdzić czystość spalin, to dużo mówi o stanie silnika i katalizatorów, jeśli ok to,
3) wygrałeś na loterii, jeszcze tylko jazda testowa na jak najdłuższym odcinku i wszystko wiem.
Następnym razem weź ze sobą mechanika a nie komputerowca, to może przynajmniej obejrzy auto.
[/b]
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

03 Sty 2009, 22:08

Auto było obejrzane, silnik chodzil dosc dobrze, ale przebieg byl jak dla mnie za duzy no i jeszcze wyciek oleju ze skrzyni biegów o czym wlasciciel niby tez nie wiedzial. Moze samochod byl w miare, ale ja szukalem czegos lepszego.
bykuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: z nienacka

03 Sty 2009, 22:53

Raczej nic z tego szukaj w okolicach 30tys. :D kupisz w dobrym stanie BMW E46
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

11 Sty 2009, 14:44

mam e 46 i chce ja sprezedac. 318i 1,9bena w skorze wisniowa w elektryce pelnej bez zadnej rysy 158tys prezebieg. mozemy nim jechac na warsztat i w ogole. auto chce sell bo nie mam 1400zl na oplaty krajowe
prezetlumaczone papiery mam . chcialbym za nia 23 tys a na gotowo z zarejestrowaniem wtedy wyjdzie 25 tys. jezeli ktos bylby zainteresowany to prosze tel 609935400
Dolec87
Nowicjusz

11 Sty 2009, 15:10

Jeżeli chce się kupić dobrą sztukę to lepiej poświęcić kilka dni urlopu i wyszukać samemu przez net jakiś sprzęt z reichu i tam bezpośrednio kupić. Przynajmniej wiesz co masz nawet płacąc tyle co u nas za taki sam rocznik. W Polsce to niestety wielka loteria szczególnie jeśli chodzi o samochody dopiero co sprowadzone w których dziwne ale coraz więcej z nich ma oryginalny przebieg poniżej 200tyś km potwierdzony książką serwisową. Jak kupować w kraju to tylko po uprzedniej wizycie w autoryzowanym serwisie.
pirlo333
Początkujący

11 Sty 2009, 18:37

karlone napisał(a):I taki jest właśnie Polak
Patrzy na rok i przebieg! to wszystko co takiego typa interesuje. Załóżmy, że koleś jeździł uczciwie, lał do niego olej, wykonywał okresowe przeglądy jak fabryka nakazuje ale mimo to, fury już mu nikt nie kupi z takim przebiegiem. Silniki w BMW to jedne z najtrwalszych silników, jest tam łańcuch który zazwyczaj wystarcza na całe życie auta. Jeśli ktoś zapewniał takiemu auto podstawową obsługę, to przebiegi rzędu 700-800 tys nie są niczym wyjątkowym.

A co jeżeli nie jeździł uczciwie? Co jeżeli to auto jest odpicowane, licznik przekręcony, dolane jakieś AutoDoktory do oleju, itp.? Samochód rozkraczy Ci się po 1000-1500 km, bardzo możliwe, że gdzieś w szczerym polu.
Weryfikacja przebiegu nie jest znowu taka trudna. wystarczy wsiąść do środka, popatrzeć na kierownicę, dźwignię zmiany biegów, pedały, tapicerkę i już można stwierdzić, że auto nie ma 130 tys. km tylko 300 tys. km.

Dodałbym jeszcze, że ostatnie warunki pogodowe mogły wiele powiedzieć o stanie diesli. Jeżeli mroźnej nocy auto odpala rano to już jest sukces. Warto również zostawić auto na chodzie i wyjąć do połowy bagnet do stanu oleju. Jeżeli będzie parować to czeka nas remont silnika, albo wymiana. Chyba, że lubimy ryzyko i liczymy na to, że pojeździmy sobie i sprzedamy zanim nam się całkiem auto rozkraczy.

Moim zdaniem wyszukiwanie najtańszych E46 (zresztą jakiegokolwiek modelu i marki) i liczenie, że to musi być okazja, to jak gra w rosyjską ruletkę. LUDZIE! nie ma cudów, dobrze utrzymane i wartościowe auta zawsze sporo kosztowały i nie zmieni tego ani boom na szroty z Niemiec, ani żadna koniunktura.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Gru 2010, 19:42

BMW E46 teraz potaniały kupiłeś. Kupiłeś już jakieś E46?
Ostatnio edytowany przez bmw_e46, 02 Sty 2011, 08:33, edytowano w sumie 1 raz
bmw_e46
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

31 Gru 2010, 21:06

danstan, ten Pan chyba już dawno nie zagląda na nasze forum...
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

01 Sty 2011, 12:40

Kolego bmw_e46, ja sie nosze z zamiarem kupna auta i co prawda wolalbym albo Mercedesa SLK albo Alfe GT albo Volvo C70, ale e46 tez biore pod uwage.

Masz moze namiary na jakiegos uczciwego sprzedawce?
Pozdrawiam,
DonAndress
DonAndress
Nowicjusz

Miejscowość: Południe