Witam
Od 3 miesięcy walczę z wypadaniem zapłonu na 4/5/6 cylindrze ale chciałbym zacząc od samego poczatku wiec tak.
BMW e60 2006r n52b25 + roczna instalacja lpg lovato
Kupiłem samochód z checkiem, wypadał zapłon na 1 cylindrze, wywalało checka który zostawał i nic sie z nim nie działo.
Za granicą padła mi pompa wody, auto wróciło na lawecie do polski, pompa została wymieniona i przy okazji chciałem wymienić uszczelniacze zaworowe. Dwa tygodnie po odebraniu auta z dnia na dzien traciło na mocy aż do momentu gdy zaczął wypadać mi zapłon, mrugający check. Po tym jak wypadl zatrzymywałem sie, wylaczalem i wlaczalem samochód, i problem znikał. Zapłon wypada nieregularnie raz na cieplym a raz na zimnym silniku. DO tego po wymiane tych uszczelniaczy samochód zaczął pochłaniać hurtowe ilosci oleju , poprzednio brał 200/300ml na 1500 km , teraz jest to wynik 1000ml na 1000km
![Uśmiechnięty :)]()
)
kompresja zmierzona z wynikiem 14 barów
Wymienione zostały
klapy disa duza i mala
Wąż od odmy który był pękniety i lał olejem
https://www.realoem.com/bmw/enUS/showpa ... Id=11_3738część nr 3 ze schematu
Następnie świece
Wypadanie zapłonu zaczeło sie mniej pojawiać ale jednak dalej było wiec auto pojechalo na kolejny warsztat, błedy z INPY:
[link wygasł]Pojawił sie błąd VANOS po stronie wydechowej 2A87 i teraz moje pytania:
1.Czy niesprawny vanos ma wpływ na wypadanie zapłonu ?
2.Jeżeli nie to gdzie dalej szukać przyczyny ?
3. skoro klapy disa zostaly wymienione to dlaczego w ciagu dalszym pojawia sie błąd ?