BMW E60 530d, BMW E90 330d, Audi A4 B8 3.0tdi czy Audi A5 8t 3.0 tdi

Które auto spełnia najmocniej oczekiwania?

BMW E60 530d
3
43%
BMW E90 330d
1
14%
Audi A4 B8 3.0tdi
3
43%
Audi A5 8t 3.0tdi
0
Brak głosów
Razem głosów : 7

14 Gru 2020, 19:12

kacjan47 napisał(a):Chciałbym ponowić to pytanie, ponieważ najbardziej zależy mi na uczuciu wgniatania w fotel przy ruszaniu

Tak, poczujesz wgniatanie bardziej niż w rwd i 100x bardziej niż w fwd.

Kao temat jest bardziej złożony z jednej strony masz racje z drugiej strony jej nie masz. Mówimy o sporych dieslach z turbo z dużą ilością niuta. Więc łatwiej go poskromić i poczuć w awd niż w rwd. W Rwd walniesz w gaz w podłogę i trakcja załatwi wszystko. Teraz mam 450nm n/a v8 rwd to przy 60km/h potrafi mi jeszcze zdławić auto na tyle że pewnie wyprzedził by mnie golf 1,6mpi a nie mamy siarczystych mrozów.
RWD uzyska przewagę odczuć przy wyższych prędkościach o ile te odczucia wystąpią bo z tym różnie bywa.

Co do porównania 3,0d z bmw i 3,0d z ałdi nie będę dyskutował bo nie ma cierpliwości do rozmyślań o tym co trzeba poprawić i naprawić żeby normalnie jeździć. Od wczoraj zrobiłem 1k.km. i mam to w poważaniu wsiadam i zapitalam a rozrząd mam za 900zł więc sajonara betoniara :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

14 Gru 2020, 20:02

szybki napisał(a):a rozrząd mam za 900zł
taaa chyba używany :naughty:

Masz rację, to zależy jak na to spojrzeć bo jeżeli mamy mocnego niutka i chcemy ruszać z pod świateł to rwd będzie gubiło trakcję i kopa w kręgosłup nie dostaniesz takiego jak z AWD ale za to przy ostrym przyspieszaniu RWD poczujesz lepiej na plecach :wink:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Gru 2020, 21:11

A jak ze spalaniem tego Audi A4? Wiem, że to pewnie mało nie będzie, bo to awd i mogę sobie równie dobrze sprawdzić na autocentrum średnie spalanie , ale chciałbym się spytać o opinie użytkowników Audi
kacjan47
Nowicjusz

14 Gru 2020, 21:23

Raczej ciężko tu znaleźć właściciela takiego auta :happy: Jest masa fajniejszych rzeczy na świecie niż ałdi w gnoju a jesteśmy jednak na forum dla "pasjonatów motoryzacji".

Jeśli ma mieć 4x4, zamierzasz korzystać z mocy i jeździć po mieście to 11-13 możesz liczyć
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

14 Gru 2020, 22:06

Kao napisał(a):taaa chyba używany

Nawet pompka wody jest oem a całość z robotą 1500zł :D

Kao napisał(a):Masz rację, to zależy jak na to spojrzeć bo jeżeli mamy mocnego niutka i chcemy ruszać z pod świateł to rwd będzie gubiło trakcję i kopa w kręgosłup nie dostaniesz takiego jak z AWD ale za to przy ostrym przyspieszaniu RWD poczujesz lepiej na plecach

No i tu dochodzimy do szczagułów czyli w którym momencie napęd zaczyna spowalniać :mrgreen:

Invi napisał(a):Jest masa fajniejszych rzeczy na świecie niż ałdi w gnoju a jesteśmy jednak na forum dla "pasjonatów motoryzacji".

Po co tyle nienawiści do gnoju czyli ropy :D
szybki
Moderator - Tuning

14 Gru 2020, 22:47

szybki napisał(a):Nawet pompka wody jest oem a całość z robotą 1500zł
powiedz co ćpiesz :lol:
Wiesz to co za ile Ty masz to nie ma w ogóle związku z tym za ile to będzie dostępne dla przeciętnego klienta.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Auto Moto Show - Skaryszew 2011 / relacja
    Impreza Auto Moto Show w Skaryszewie już za nami! Gorący i pełen wysokiego ciśnienia dźwięku weekend minął nam szybko i również w tym roku okazał się dużym sukcesem. W sobotę można było zobaczyć przymiarki do konkurencji ...

14 Gru 2020, 23:06

Ale ja nie pisze o v8 tdi tylko o v8 pb :D . A cena1,5k.jest normalną ceną z robotą bo rozrząd jest na widoku.
szybki
Moderator - Tuning

15 Gru 2020, 02:39

Raczej ciężko tu znaleźć właściciela takiego auta Jest masa fajniejszych rzeczy na świecie niż ałdi w gnoju a jesteśmy jednak na forum dla "pasjonatów motoryzacji". Jeśli ma mieć 4x4, zamierzasz korzystać z mocy i jeździć po mieście to 11-13 możesz liczyć

A co Ty byś polecił w tym przedziale cenowym w sedanie oraz z przyzwoitą ilością koni mechanicznych i nm?
kacjan47
Nowicjusz

15 Gru 2020, 09:54

Najpierw musiałbyś się zastanowić czego tak naprawdę chcesz. Czy ma być w miarę szybkie i w miarę tanie w eksploatacji czy w miarę szybkie, trochę droższe ale ciekawsze itd. bo jak na razie twoje typy są w miarę szybkie, w miarę drogie w utrzymaniu i totalnie nieciekawe, a4 czy e90 na co drugim rogu ulicy stoi. Poza tym "sedan" to bardzo szerokie stwierdzenie. Pomiędzy a4 a e60 jest dużą różnica w ilości miejsca a żadne z nich nie jest skrajnością jeśli chodzi o wymiary "sedanów". Idąc tym tokiem rozumowania czyli oby było w miarę szybkie i sedan możesz zerknąć na s80 v8 albo t6. Z rzeczy trochę ciekawszych 9-3 turbo x, s60r, może charger jesli ci ameryka odpowiada. Jeśli ma być w miarę szybko, w miarę tanio i średnio ciekawie to postawiłbym na gs450h
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Gru 2020, 10:25

szybki napisał(a):Ale ja nie pisze o v8 tdi tylko o v8 pb
a ja myślałem że Ty o 3.0 tdi :twisted:
Tak naprawdę w tym budżecie jeżeli ma dawać frajdę z jazdy dieslem to mamy tylko niemiecka trójce czyli audi 3.0 tdi, bmw 3.0d i 3.0CDI v6 od merca. Żadne inne marki nie mają konkurenta.
Mocnym dieslem możesz nawet poskromić v8 bez problemu.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

15 Gru 2020, 16:17

kacjan47, ja bym poszedł w A4 b8 ale 2,0 TDI a nie 3,0...
Będą koszty przy silniku jak w golfie, czasem coś wleci droższego.

Trzeba sobie zdawać sprawę że szukanie czegoś ciekawszego niż audi czy BMW = problem z dostępnością części, nie sztuka kupić coś co jest w formie 2 sztuk w województwie a potem na zamówienie z ASO części, które do Vagów są w każdym sklepie.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

15 Gru 2020, 17:09

Właśnie słyszałem, że silniki 2.0tdi psują się jak głupie i żeby szukać silników trzylitrowych
kacjan47
Nowicjusz

15 Gru 2020, 17:13

Szybciej ten 3.0 się popsuje jak 2
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

15 Gru 2020, 17:42

kacjan47 napisał(a):Właśnie słyszałem, że silniki 2.0tdi psują się jak głupie i żeby szukać silników trzylitrowych

Wszystko zależy czego oczekujesz. Jak nie masz wymagań co do jazdy i odczuć 2,0tdi spokojnie wystarczy jak chcesz odczuć a masz kupić 2,0tdi to przy Twoim budżecie są o wiele fajniejsze opcje niż 2,0tdi.

demirbiras napisał(a):Trzeba sobie zdawać sprawę że szukanie czegoś ciekawszego niż audi czy BMW = problem z dostępnością części, nie sztuka kupić coś co jest w formie 2 sztuk w województwie a potem na zamówienie z ASO części, które do Vagów są w każdym sklepie.

Tia to tyle z ogólników bo potem szczegóły już nie są takie różowe... w tym tygodniu mam na tapecie kilka sztuk 2,0tdi i wprost wieje od nich taniością :D aż mi się ulewa.
szybki
Moderator - Tuning

15 Gru 2020, 19:38

Jak chcesz mieć uczucie wgniatania to zbieraj kasę na dragstera :mrgreen:
Tom88T
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: 508